Subota, 20 Listopad 2018 11:35

Žele modernizirati putove prema naseljima i zadržati stanovništvo u prostoru

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OPĆINA ČAGLIN IMA VELIKU MREŽU PUTOVA ZA 31. NASELJE -

POŽEGA – Općina Čaglin uz samo središte ima i 31 seosko naselje u cijelom prostoru, te vrlo veliku mrežu putova. Veliki dio naselja, posebno onih koji nisu na asfaltiranim i uređenim putovima raseljava se i sela su opustjela. Da bi se zaustavilo dalje iseljavanje, zadržalo stanovništvo u prostoru, pa i postepeno vraćalo u ovaj prazni ruralni prostor, u općini Čaglin su shvatili da moraju modernizirati sve lokalne pravce. Radi se i o najudaljenijim mjestima jer prometnice su te koje povezuju ljude, ali im omogućavaju da iz seoske i ruralne sredine brzo dođu do potrebnog središta. Radovi na jednoj takvoj modernizaciji lokalne ceste, upravo su krenuli u dužini od 3,1 km od Mokreša – Dobre Vode i Jezera.IMG 4880

- Evo radovi se izvode na lokalnoj javnoj cesti, kojom upravlja ŽUC Požeško-slavonske županije, LC 41-048, dionica koja se modernizira iznosi 3.100 metara od naselja Mokreš. Dobit će asfaltnu površinu široki 450 cm, a ukupna investicija iznosi 3 milijuna kuna. Izvođač radova je tvrtka Osijek Koteks. Ovaj pravac ide prema Dobroj Vodi i Jezeru, a slijedeće godine pokušat ćemo završiti ukupno taj pravac sa još 1.300 metar do naselja Jezero. Dovršetak se očekuje za 30-tak dana – istakao je ravnatelj ŽUC-a Mijo Jozak, koji očekuje da će ovo dobro i stabilno vrijeme izvođaču omogućiti završetak i prije zadanog roka.

Inicijativu da se ovi pravci moderniziraju i osiguraju svim stanovnicima jednaki uvjeti boljeg života, podržava i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. – Stalno govorimo da svaki stanovnik naše županije mora dobiti uvjete života primjerene i ostalom dijelu Hrvatske, što je i europski način promišljanja. Ova cesta je dugo godina očekivana, mogu reći ovaj kraj je malo i zapostavljen, nije bilo dostatnih sredstava, pa smo odlučili da ovu cestu riješimo zajedničkim naporima. Ovo je ujedno poveznica izlaska asfaltom prema svijetu i ovo su standardi koje moramo postići na svim cestama u našoj županiji. Ovo radimo i zbog ljudi u ovom prostoru da se ne moraju iseljavati, nego da se vraćaju. Svako selo i svaki zaselak je nama bitan,a u suradnji s načelnikom općine Čaglin i ravnateljem ŽUC-a pripremamo i dalje projekte u ovoj našoj najistočnijoj općini. Očekujemo i dodatna sredstva da svim stanovnicima osiguramo uvjete života primjerene 21. stoljeću – istakao je župan Alojz Tomašević koji je obišao radove na cesti.

IMG 4877Zaslužan svakako za ove i ostale radove na području općine Čaglin je zamjenik župana Željjko Jakopović, koji dolazi iz ovog prostora i zamjenik je predsjednika općinskog vijeća Čaglin. – Naš pristup u županiji je ravnomjerni regionalni razvoj, nažalost ovdje je to malo predugo trajalo. S ovim potezom otvaramo prostor najistočnijeg dijela i omogućavamo svima da revitaliziraju svoja zapuštena poljoprivredna gospodarstva, imamo upita i za nekoliko projekata drvenih kuća koje bi bile početak turizma na ovom području. Tu su i biciklističke staze a za te potrebe planirali smo i gradnju jedne šumske ceste od Ljeskovice u dužini od 7 km, pa sve do ove županijske ceste što će nam dati jedan kružni tok vrlo atraktivan za vožnju. Ovaj kraj je idealan za ekološku proizvodnju, stočarstvo i ima dobru perspektivu. Za sada je ovdje ostalo petnaestak poljoprivrednih domaćinstava kojima će ova cesta dati bolju perspektivu za dalji život. To je naš najveći benefit i ovaj prostor, koji Europa i svijet cijeni, mi ćemo sada spasiti i sačuvati za neka buduća pokoljenja.IMG 4881

- Ova cesta ljudima znači život, jer svi koji ovdje žive udaljeni su desetak i više kilometara od centra Čaglina, a onda su na pola puta do Požege, do Broda do Našica. Na taj način mogu rješavati i svoje gospodarske aktivnosti, svakako poboljšati svoje životne uvjete. Ova dionica je svima važna, a najviše ovim ljudima iz ovih naselja da mogu brže i jednostavnije funkcionirati u svom svakodnevnom poslu – naglasio je načelnik općine Dalibor Bardač, koji je od svih posebno zadovoljan, jer se na području Čaglina trenutno izvodi desetak projekata vrijednih šezdesetak milijuna kuna, koji će svakako promijeniti izgled i vizuru Čaglina, učiniti svim stanovnicima ugodniji život i bolje poslovanje njihovih OPG-a i malih tvrtki.