Srijeda, 10 Listopad 2018 15:39

Položen kamen temeljac za novi Studentski dom u Požegi

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

VELEUČILIŠTE U POŽEGI DOBILO PROJEKT VRIJEDAN 32 MILIJUNA KUNA BESPOVRATNIH EUROPSKIH SREDSTAVA -

POŽEGA - U prosincu prošle godine održana je početna konferencija projekta Izgradnja studentskog doma u Požegi, a danas je i svečano položen kamen temeljac za zgradu koju svi studenti požeškog Veleučilišta željno iščekuju. Riječ je o projektu vrijednom 32 milijuna kuna kojega financira Ministarstvo regionalnog razvoja iz EU sredstava, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, a čiji se završetak očekuje u prosincu iduće godine.

Današnjoj svečanosti početka izgradnje prisustvovali su ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac, pomoćnik ministrice Davor Huška, zamjenik župana Požeško–slavonske županije Vedran Neferović, gradonačelnik Požege Darko Puljašić, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera Vlado Guberac, predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta Drago Šubarić, novo imenovani dekan Veleučilišta u Požegi Borislav Miličević, dosadašnji dekan Dinko Zima, načelnici i gradonačelnici iz Požeštine, članovi upravnog vijeća Veleučilišta, članovi Studentskog zbora te brojni drugi uzvanici.

- Zahvaljujući Vladi RH i podršci Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU osigurana su bespovratna sredstva za realizaciju ovoga projekta čija je procijenjena vrijednost nešto veća od 32 milijuna kuna. Nakon 20 godina rada požeškog Veleučilišta mnoge su generacije sanjale, a mi smo dočekali taj dan početka radova na izgradnji zgrade koja će uvelike unaprijediti kvalitetu života i studiranja na Veleučilištu u Požegi, a vjerujem i samo Veleučilište istaknuti na karti visokih učilišta RH – rekao je dekan Veleučilišta u Požegi Borislav Miličević, te predstavio karakteristike novog objekta. Studentski dom prostirat će se na 2.888,66 m² imat će 110 kreveta, od čega je previđeno da 62 kreveta budu za studente u nepovoljnom materijalnom položaju, a 2 kreveta za studente s invaliditetom. Dom će biti opremljen i polivalentnom sportskom dvoranom, medijatekom, opremljenom učionicom, čajnom kuhinjom, samoposlužnom praonicom i suvremenim restoranom s 80-ak mjesta.

- Zadovoljna sam što smo iskoristili sva raspoloživa sredstva kada govorimo o studentskim domovima. Sveukupno je riječ o 14 studentskih domova diljem Hrvatske za što je uloženo 1,2 milijarde kuna kako bismo unaprijedili kvalitetu života studentske populacije. Do kraja ove godine planiramo uložiti dodatnih 1,2 milijarde kuna bespovratnih sredstava i to za dva velika projekta – e-škole, uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola te projekt uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetencije u strukovnom obrazovanju. Prepoznali smo važnost ulaganja u obrazovanje, vještine i cjeloživotno učenje te tijekom ove i prošle godine značajno potaknuli aktivnosti dodjele sredstava te ugovaranja u području znanosti i obrazovanja – poručila je ministrica Žalac koja je zajedno s studenticom, predsjednicom Studentskog zbora Helena Crnković, dekanom Miličevićem, ravnateljem Studentskog centra Tomislavom Ragužem položila kamen temeljac. Temeljni kamen blagoslovio je prepošt stolnog kaptola sv. Petra vlč. Ivica Žuljević.

Izgradnja studentskog doma od velikog je značaja i za grad Požegu kao Veleučilišnog centra. - Naše Veleučilište je centar znanja, vrijednosti i kvalitete na kojima se trebaju razvijati naš grad i županija, a ovaj dom je ono što nam je nedostajalo i zbog toga smo izuzetno sretni i zadovoljni. Grad Požega ovaj projekt podržava od prvog dana i podržavat će ga i dalje.Logotipi vidljivosti doma

Naziv projekta: „Izgradnja Studentskog doma u Požegi“ KK.09.1.2.01.0013

u sklopu ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga „Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju“ KK.09.1.2.01.

Prijavitelj: Veleučilište u Požegi

Partner: Studentski centar u Požegi

Ukupna vrijednost projekta: 32.708.529,43 HRK

Ukupno prihvatljivi troškovi: 32.638.129,43 HRK

Iznos bespovratnih sredstava: 32.638.129,43 HRK

Razdoblje provedbe Projekta je 36 mjeseci, odnosno od 15. prosinca 2016. godine do 15. prosinca 2019. godine. Partner u provedbi projekta je Studentski centar Požega.

Opći cilj projekta je povećati pristup visokom obrazovanju i doprinijeti povećanju uspjeha studiranja u Požeško- slavonskoj županiji.

Specifični ciljevi dodijeljenog projekta su: doprinijeti smanjenju troškova studiranja u gradu Požegi kroz izgradnju studentskog smještaja, posebice za studente u nepovoljnom položaju; unaprijediti kvalitetu života studentske populacije u gradu Požegi te doprinijeti prepoznatljivosti grada Požege kao poželjnog mjesta za studiranje te time osigurati popunjenost kapaciteta studentskog doma.

Ciljna skupina projekta su redovni studenti Veleučilišta u Požegi, sa mjestom prebivališta izvan grada Požege, sa posebnim naglaskom na studente u nepovoljnom položaju.

U okviru projekta izgradit će se i opremiti studentski dom bruto površine 2.888,66 m2.  koji će u svom sastavu imati slijedeće sadržaje: 110 kreveta u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama sa kupaonicama, od čega 62 kreveta za studente u nepovoljnom položaju; 2 kreveta za studente sa invaliditetom, polivalentnu sportsku dvoranu, medijateku, opremljenu zajedničku učionicu, spremište za bicikle, čajnu kuhinju s blagovaonicom, samoposlužnu praonicu i opremljenu kuhinju s menzom za osamdeset osoba.

Idejni i glavni projekt zgrade studentskog doma izradilo je poduzeće Termoprojekt d.o.o. iz Požege, dok je projektnu prijavu izradila VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije u suradnji sa djelatnicima Veleučilišta u Požegi.Logotipi vidljivosti

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska