Utorak, 09 Listopad 2018 09:32

Erasmus francuski studenti na stručnoj praksi u kutjevačkom vinogorju

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

U okviru Erasmus+ programa mobilnosti, koji Veleučilište u Požegi provodi od 2009. godine i u kojemu je do sada sudjelovalo preko 150 sudionika iz preko 30-tak zemalja, na Veleučilištu u Požegi i partnerskim institucijama Kutjevo d.d. i Galić vina su u razdoblju od 24/9-5/10/2018 boravili studenti i profesori iz francuske vinske škole Ineopole Formation - MFR Midi-Pyrénées, Brens.

U okviru Erasmus+ programa studentske razmjene sedam studenta na studiju vinogradarstva iz Francuske su provodili program stručne prakse pod budnim okom mentora enologa u vinariji Galić Stjepana Adžića, te Vlade Previšića i i Filipa Puljašića zaposlenika u vinariji Kutjevo d.d., ujedno i diplomiranih studenata Veleučilišta u Požegi na studiju vinogradarstva i vinarstva s iskustvom Erasmus+ mobilnosti tijekom studija. Francuski studenti su prošli sve faze proizvodnog procesa vezanih uz proizvodnju vina - od berbe i prerade do punjenja i kušanja poznatih vina Kutjevačkog vinogorja.

Zadovoljstvo načinom organizacije i sadržajem ovog modela komparativnog i suradničkog učenja u okviru provođenja stručne prakse, te razmjenom iskustva između mladih stručnjaka u području vinogradarstva i vinarstva iz francuske i hrvatske vinske škole, te podršku za nastavak provođenja Erasmus+ programa suradnje, iskazali su svi sudionici navedenog procesa s nadom kako će ova vinska priča nastavak dobiti uzvratnim posjetom studenata, profesora i mentora u vinarijama Galić i Kutjevo d.d. francuskoj vinskoj školi u Brensu.

Tekst/foto: Veleučilište u Požegi