Ispiši ovu stranicu
Utorak, 09 Listopad 2018 09:17

Na prvom putovanju za Zagreb otputovalo preko sto studenata

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

STUDENTI POŽEŠTINE DOBILI JEDINSTVENI I BESPLATNI VLAK NA RELACIJI POŽEGA - ZAGREB -

POŽEGA - Prvim jedinstvenim i besplatnim studentskim vlakom za Zagreb otputovalo je preko stotinu studenata koji su se ukrcali na željezničkim kolodvorima u Požegi i Pleternici. Brojni znatiželjnici ali i roditelji došli su ispratiti taj prvi vlak kojemu je u “čast” upriličena prava svečanost.

Na svečanom ispraćaju odnosno prvoj vožnji sudjelovali su i uvjerili se u udobnost vlaka požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić kojima su se pridružili i njihovi suradnici. Tako su mjesta na promotivnoj vožnji uz domaćine zauzeli, predsjednica Županijske skupštine Josipa Miličević, zamjenici požeško-slavonskog župana Željko Jakopović i Vedran Neferović, pročelnici upravnih odjela u Požeško-slavonskoj županiji, ravnatelji ŽUC-a, Doma Zdravlja, Hitne medicinske pomoći, Zavoda za javno zdravstvo, JU za zaštićena područja PSŽ, načelnici općina Kaptol i Jakšić, Mile Pavičić i Ivica Kovačević, članovi Uprave HŽ Putničkog prijevoza Mladen Lugarić i Damir Rubčić i brojni drugi. Na ispraćaju studentskog vlaka bio je i zamjenik požeškog gradonačelnika Ferdinand Troha te brojni građani a cijelu svečanost upotpunili su i TS Zlatna dolina tamburaškom glazbom.

Podsjetimo, Požeško-slavonska županija je uz dogovor odnosno sporazum s Upravom HŽ-a Putnički prijevoz pronašla model kako pomoći u financiranju prijevoza studentima koji studiraju u Zagrebu ali i u drugim gradova na području Republike Hrvatske. To jedinstven primjer na području RH gdje Požeško-slavonska županija u suradnji s HŽ-om ima takav model potpuno besplatnog prijevoza za sve studente koji studiraju u Zagrebu.

- Ovo je jedan projekt kojeg smo pripremali gotovo godinu dana. Cilj je tog projekta je omogućiti da ako već studirate izvan županije da vam bude besplatan prijevoz kako bi mogli češće dolaziti svojim kućama i roditeljima – rekao je prije polaska vlaka župan Tomašević koji se obratio i studentima naglasivši kako oni odlaze u Zagreb i druge gradove skupljati znanja ali ih je pozvao da se vrate nazad u svoje rodno mjesto, te dodao - Nije samo cilj da odete besplatno u Zagreb uz potporu HŽ-a, Vratite se u svoje mjesto, na svoju rodnu grudu nakon školovanja i nemojte zaboraviti ovaj prostor.

Ova nova linija željezničkog prijevoza veoma važna i za Hrvatske željeznice, o čemu je više je rekao predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić koji je naglasio kako je želja da se zajednički revitalizira cijelo područje Hrvatske pa tako i Požeško-slavonske županije. ovoj županiji to je drugi besplatni pravac za studente, jer je već krenuo studentski vlak iz Lipika i Pakraca za Zagreb.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska

Galerija slika