Nedjelja, 14 Listopad 2012 19:16

Proračunu više ne prijete dugovi

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

14. SJEDNICA SKUPŠTINE POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA – Proračun se dobro punio u ovih prvih šest mjeseci, porez na dohodak je izvršen nešto više od plana, prihodi od koncesija i korištenja mineralnih sirovina su također nešto veći, prihodi se u odnosu na plan bolje popunjavaju – istakao je Marijan Aladrović, požeško-slavonski župan na 14. Sjednici Skupštine Požeško-slavonske županije. Tu je svakako velika pomoć 3 milijuna kuna od Vlade RH za sufinanciranje međumjesnog prijevoza za učenike srednjih škola koje je do sada sufinancirala sama županija, ali i 1,25 milijuna kuna iz Državnog proračuna za provedeni referendum o ulasku u EU, te 600 tisuća kuna za sufinanciranje projekta navodnjavanja.

- U dijelu decentraliziranih sredstava proračun se smanjuje za 3,9 milijuna kuna sukladno odluci Vlade RH o minimalnim financijskim standardima za decentralizirane funkcije u osnovnom i srednjem školstvu, zdravstvu, socijalnoj skrbi i domovima za starije i nemoćne – istakao je župan Aladrović te dodao da je trenutna dospjela obveza županije oko 90 milijuna zbog naslijeđenih dugova.

Obveze raspoređene do 2025. godine

No nema više prijetnje proračunu, kaže zadovoljno župan Aladrović, raznih ovrha jer su sve obveze iz dubioza riješene refinanciranjem. – Mi smo s Hrvatskim cestama dogovorili da se 22 milijuna kuna vraćaju sukcesivno. Županiji ostaje još jedan kredit od 45 milijuna kuna naslijeđenih dubioza, što je reprogramirano do 2025. godine i mjesečna rata iznosi 360 tisuća kuna što proračun može uredno servisirati. U ovih nekoliko godina smanjili smo i dio naslijeđenih obveza i sada će biti normalnije stanje – rekao je župan Aladrović.

Vijećnici županijske Skupštine usvojili su izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna, izmjene i dopune proračuna, izvješće o izvršenju Financijskog plana ŽUC-a s rebalansom. Usvojen je i polugodišnji izvještaj o radu župana te odluka o financiranju političkih stranaka. Po odluci o financiranju političkih stranaka i nezavisnih vijećnika u Županijskoj skupštini HDZ će dobiti 29.440 kuna, SDP 26.560 kuna, HSS 4.800 kuna, HSP 3.360 kuna, a HDSSB i HSLS po 1.600 kuna. Ova sredstva strankama se isplaćuju kvartalno 1.600 kuna za svakog vijećnika koji je član skupštine, te 1.760 kuna za vijećnika podzastupljenog spola.

Pitanja vijećnika

Nakon primjedbe vijećnika iz SDP-a da nisu dobili odgovore na pitanja postavljena na prošloj sjednici predsjednik Skupštine Radoslav Galić je zatražio od stručnih službi da odgovore na pitanja dostave vijećnicima. Vijećnik Tomislav Martinčić pitao je župana što se događalo na Tribini mladih koju je organizirao Savjet mladih županije i koji su zaključci doneseni. Župan koji je sudjelovao u radu odgovorio je da su sudjelovale svi savjeti mladih općina i gradova, udruge mladih, te sve organizacije mladih političkih stranaka, osim mladih SDP-a, te da se iznenadio razumijevanjem mladih za stanje i situaciju u kojoj se nalazimo i da je očekivao da budu kritičniji nego što su bili. Zaključke bi trebali pogledati svi, da vide što mladi zamjeraju i traže i da svojim djelovanjem to stanje promijeni.