Utorak, 02 Listopad 2018 12:34

Kreće besplatni “studentski” vlak do Zagreba

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

NA PRVU BESPLATNU VOŽNJU POZVANI SVI GRAĐANI 8. LISTOPADA -

POŽEGA - Požeško-slavonska županija je pronašla model kako pomoći u financiranju prijevoza studentima koji studiraju u Zagrebu ali i u drugim gradovima na području Republike Hrvatske. Slobodno se može reći da je to jedinstven primjer na području RH gdje Požeško-slavonska županija u suradnji s HŽ-om ima takav model potpuno besplatnog prijevoza za sve studente koji studiraju u Zagrebu. Od 8. listopada će biti uvedena posebna linija željezničkim prijevozom iz Zagreba preko Nove Kapele i Pleternice prema Požegi i obrnuto. Prijevoz će financirati Požeško-slavonska županija 50 posto koliko i HŽ Putnički prijevoz.

- Svima nam je poznato da svi koji se školuju izvan Požeško-slavonske županije da je upravo za te studente i đake financiranje prijevoza na određeni način opterećenja za njih odnosno njihove obitelji. Mnogi od njih bi u dane vikenda dolazili svojim obiteljima i kućama ali im to financijske mogućnosti ne dozvoljavaju. Upravo iz tog razloga nastojali smo pronaći kako pomoći tim studentima i njihovim obiteljima u čemu smo i uspjeli. Dakle u suradnji s HŽ Putničkim prijevoz Požeško – slavonskom županijom postigla je dogovor da se uvedu dva vlaka namijenjena prvenstveno prijevozu studenata i učenika, a koji bi vozili petkom na relaciji Zagreb Glavi kolodvor – Požega i nedjeljom na relaciji Požega – Zagreb Glavni kolodvor. Vlak na relaciji Požega – Zagreb uvodi se za novu akademsku godinu te bi počeo voziti od 8. listopada 2018. godine (ponedjeljak – izuzetno zbog državnog blagdana). Ostalim terminima vlak bi vozio nedjeljom prema Zagrebu - istakao je požeško-slavonski župan Aloj Tomašević na tiskovnoj konferenciji na kojoj je bio i njegov zamjenik Željko Jakopović te pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Sandra Sekulić.

Vlak nedjeljom će kretati iz Požege u 18,35 sati i u Zagreb će stizati u 21,50 sati. Zaustavljanje vlaka je na kolodvorima Pleternica, Nova Kapela – Batrina, Novska, Kutina i Ivanić Grad.

Iz Zagreba vlak na relaciji vozi petkom, počevši od 12. listopada 2018. godine s polaskom Zagreb u 16,35 sati, uz zaustavljanje vlaka u Ivanić Gradu, Kutini, Novskoj, Novoj Kapeli – Batrini i Pleternici s dolaskom u Požegu u 19,58 sati.

Uz studente besplatan prijevoz će biti i za srednjoškolce u školama kojih nema na području Požeško-slavonske županije.

Župan Tomašević poziva sve studente ali i zainteresirane građane na prvu - promotivnu vožnju koja će iz Požege 8. listopada krenuti 18,35 sati na kojoj će biti i predstavnici HŽ koji su također dali svoj doprinos besplatnom prijevozu.

U razmatranju su još i sufinanciranja za sve one koji su s područja Požeško-slavonske županije a rade u Zagrebu kako bi za vikend mogli doći po prihvatljivim i povoljnijim cijenama svojim kućama.

Što se tiče prijevoza prema drugim gradovima u razradi su modeli prijevoza po istom principu tako da bi se olakšalo financijski i onim studentima koji putuju prema Rijeci, Zadru, Šibeniku i drugim gradovima.

Sve ono što je od dokumentacije potrebno kako bi studenti i učenici ostvarili mogućnost za besplatan prijevoz može se pronaći na sljedećem linku OVDJE.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska