Četvrtak, 27 Rujan 2018 13:30

Vijenci za poginule policajce, pokazne vježbe i rad policije i nagrade zaslužnim policajcima

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OBILJEŽEN DAN POLICIJE PU POŽEŠKO-SLAVONSKE I BLAGDAN SV. MIHOVILA ZAŠTITNIKA POLICIJE -

POŽEGA - Policijska uprava Požeško-slavonska obilježila je Dan policije i blagdan sv. Mihovila, zaštitnika policije, nizom aktivnosti kroz cijeli dan. Sve je započelo polaganjem vijenaca podno spomenika poginulim braniteljima 123. brigade u Požegi. Vijence su položili i zapalili svijeće roditelji poginulih policajaca, članovi obitelji, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanstvo PU požeško-slavonske na čelu s načelnikom Željkom Grgićem, izaslanstvo Požeško-slavonske županije predvođeno županom Alojzom Tomaševićem i zamjenicima župana Vedranom Neferovićem i Željkom Jakopovićem, izaslanstvo grada Požege koje je predvodio gradonačelnik Darko Puljašić uz zamjenika Ferdinanda Trohu, delegacija vojske iz požeške Vojarne 123. brigade. Kratku molitvu nakon polaganja vijenaca uz spomenik predvodio je policijski kapelan vlč. Željko Volarić, koji je predvodio i sv. misu u crkvi sv. Lovre.

Na glavnom požeškom Trgu sv. Trojstva uslijedio je „Dan otvorenih vrata policije“, gdje su policajci i sve službe policije prikazale dio svoga rada, uređaja i pribora koji koriste pri svom radu, vozila, motore, ali im oružje koje koriste u svojim svakodnevnim zadaćama. Ove godine do sada je bio najveći odziv djece, osnovnoškolaca i srednjoškolaca, tako da je trg bio prepun posjetitelja. Vrlo interesantno za djecu je bilo staviti zaštitnu kacigu i uzeti gumenu palicu za djelovanje protiv demonstracija, sjesti na motor, a još više u grupi piti zatvoren u „marici“ i osjetiti kako je to onima koje policija svakodnevno privodi. Učenici su mogli staviti svoje otiske, naučiti sve o negativnoj strani korištenja raznih droga i kako ih prepoznati, a na kraju su pripadnici specijalne policije prikazali neke od „zahvata“ koje primjenjuju kada vrše postupanja protiv onih koji ih napadnu, ne žele da ih policija privede, izbjegavaju razgovor ili doslovno bježe. Djeca su vidjela kako djeluje policajac pojedinac a kako postupa i grupa policajaca na eventualne napadače.

Uslijedila je svečana sjednica Policijske uprave na kojoj su izneseni sigurnosni podatci i uspjesi policije u borbi protiv kriminala. Načelnik Željko Grgić je istakao kako je ova policijska uprava jedna od najsigurnijih u Hrvatskoj, a da će on s novoizabranim rukovoditeljima pojedinih sektora to stanje zadržati i napraviti još sigurnijim Požeško-slavonsku županiju. Grad Požega je 3. najsigurniji grad u Hrvatskoj, a priznanje o tome primio je i požeški gradonačelnik Darko Puljašić za 2018. godinu. Povjerenje građana koje imaju u policiju neće smanjiti te će na tom putu policija i dalje inzistirati na sigurnosti svih građana. Radi se i radit će se i na poboljšanju uvjeta rada policijskih službenika, trenutno kroz dva projekta, uređenja PP Požega zajedno s gradom Požega u iznosu 300 tisuća kuna te uređenje i povećanje energetske učinkovitosti zgrade PU u iznosu od 6 milijuna kuna.

Dan policije svim službenicima čestitali su požeški gradonačelnik Darko Puljašić i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević koji su istakli časnu dužnost i zadaću svakog policajca.

Povodom 29. rujna Dana policije načelnik PU požeško-slavonske Željko Grgić, za profesionalno, odgovorno i stručno postupanje u izvršenju zadaća iz djelokruga Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske pohvalio je sljedeće djelatnike:

Odsjeka za javni red i nezakonite migracije, policijskog službenika za nezakonite migracije i analizu rizika, višeg policijskog inspektora Krešimira Mesića, Odsjeka za obradu kriminaliteta, vođu grupe za gospodarski kriminalitet, glavnog policijskog inspektora Ivicu Ćavara, policijskog službenika za maloljetničku delinkvenciju, policijskog inspektora Josipa Komljenovića, Odjela materijalno-financijskih poslova, djelatnika na tekućem održavanju Stanka Soldu, Odjela za tehniku, policijskog tehničara Darka Aleksića, voditelja smjene Operativno-komunikacijskog centra, višeg policijskog narednika Tomislava Pamuklića, pomoćnika zapovjednika Interventne jedinice policije, višeg policijskog inspektora Zorana Klapšića, policijskog službenika dežurstva Interventne jedinice policije,višeg policijskog narednika Niku Nikolića, iz PP Požega, vođu ophodnje, samostalnog policajca Maria Dumančića, policijskog službenika, višeg policajca Gorana Čočića, policijskog službenika, višeg policajca Ivicu Kljajića, iz PP Pleternica, načelnika PP Pleternica, višeg policijskog inspektora Gorana Alabera, detektiva za obradu kriminaliteta, samostalnog policajca Franju Mihovića, policijskog službenika, višeg policajca Tomislava Vukušića, iz PP Pakrac, vođu ophodnje, višeg policijskog narednika Dalibora Plavčeka, policijskog službenika za maloljetničku delinkvenciju i obradu, policijskog narednika Božidara Šoštarića.

Ove godine je Policijska uprava u suradnji s OŠ „Ivana Gorana Kovačića“ iz Velike provela niz preventivnih projekata i aktivnosti kao što su „Zdrav za 5“, „Sigurnost i zaštita djece na internetu“ i Županijsko natjecanje „Sigurno u prometu“ te je prigodna zahvalnica uručena djelatniku škole, profesoru Josipu Ševkušiću.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska