Petak, 21 Rujan 2018 13:29

„Istraživanje i inovacije“ donose 60 novih znanstvenih radova

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

6. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA „VALLIS AUREA“ NA POŽEŠKOM VELEUČILIŠTU -

POŽEGA – Punih deset godina traje suradnja između Veleučilišta u Požegi i DAAAM International Tehničkog sveučilišta iz Beča, a rezultiralo je sa 6. Međunarodnom konferencijom, četiri zbirke znanstvenih radova i časopisom Vallis Aurea koji izlazi dva puta godišnje. Mnoštvo radova sa dosadašnjih pet konferencija našlo je i praktičnu primjenu u gospodarstvu, realnom sektoru i znanstvenim krugovima.

- Ove godine imamo 60 znanstvenih radova na konferenciji, od biotehničkih, tehničkih, društvenih do medicinskih znanosti koje je izradilo 139 autora. Značajno je za istači da su se s radovima dekan Veleučilišta dr. sc. Dinko Zimadekan Veleučilišta dr. sc. Dinko Zimauključili i studenti Veleučilišta u Požegi, njih 20-tak koji su predali svoje radove. Autori nam dolaze sa dvadesetak institucija iz Hrvatske, od veleučilišta do fakulteta i iz privrede, a dosta autora je i iz inozemstva. Dio radova svakako nalazi svoju primjenu u privredi, a posebno inovacije. Zahvaljujem prof. Kataleniću koji je s nama od prvog dana u organizaciji ovih međunarodnih konferencija i svesrdno se zalagao za napredak našeg Veleučilišta. Nastavljamo i dalje s izdavanjem našeg časopisa „Vallis Aurea“ dva puta godišnje - rekao je dekan požeškog Veleučilišta dr. sc. Dinko Zima.

- Konferencija je nastavak i rezultat suradnje Bečkog tehničkog sveučilišta i Veleučilišta u Požegi. Ova suradnja pokazala se kao uspješan model, zato što se omogućilo da potrebne stvari za razvoj prof. dr. sc. Branko Katalinićprof. dr. sc. Branko Katalinićpožeškog Veleučilišta, a to su međunarodne veze dođu do izražaja. Posebno između profesora i djelatnika ovog Veleučilišta i našeg bečkog Tehničkog sveučilišta. Tako je požeško Veleučilište postalo prepoznatljivo u svijetu, a posebno sa svojim znanstvenim časopisom. Očekujemo slijedećih godina i veću promociju radova i podataka koje donese svaka nova konferencija, a ovu suradnju bi proširili i na veleučilišta u državama u okruženju. Posebno nam je značajna suradnja s privredom – istakao je prof. dr. sc. Branko Katalinić iz Beča.

6. Međunarodnu konferenciju otvorio je požeški gradonačelnik Darko Puljašić koji je tom prilikom naglasio i pohvalio ovu suradnju dvije institucije. - Naše Veleučilište je sjedište znanja i budućnosti grada Požege. Svi oni koji ovdje rade, koji pokazuju znanje, interes i volju da svoje znanje prenesu na mlade ljude. Zadovoljstvo nam je što smo vam domaćini u ova dva dana konferencije.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska