Srijeda, 19 Rujan 2018 09:38

Uz odlično punjenje proračuna 65% više od poreza, grad Požega bit će i partner s gradom Čapljina

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

11. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA POŽEGA -

POŽEGA – Dvanaest točaka dnevnog reda bilo je na 11. Sjednici Gradskog vijeća grada Požega, prvoj nakon ljetne stanke i prvoj na kojoj je obavljeno i lagano pospremanje nekih kadrova, a na njihovo mjesto imenovani su novi članovi, od nadzornih odbora trgovačkih društava Tekija i Komunalca, do odbora gradskog vijeća.

Na početku smo čuli i nekoliko vijećničkih pitanja, od stanja na dogradnji OŠ Dobriše Cesarića i uporabne dozvole, problematike komunalnih pitanja i loših rješenja na prometnicama, do stanja u novom dječjem vrtiću itd. Gradonačelnik Darko Puljašić na sva vijećnička pitanja obećao je pisani odgovor.

Prva točka Dnevnog reda bilo je Izvješće Gradonačelnika Grada Požege o radu za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2018. godine. - U tom razdoblju bilo je 324 aktivnosti gradonačelnika, a službene stranice Grada Požege dnevno imaju oko tri tisuće posjeta što smatram kako je vrlo dobro. U prvih šest mjeseci obavljeno je 776 razgovora s građanima, mislim da imamo i uistinu dobru komunikaciju s našim sugrađanima – svi imaju mogućnost doći, pitati, potražiti pomoć. Pohvaljujem i odnos prema internetskim stranicama na kojima je vrlo pristupačno i vidljivo što se sve radi, mogu se postavljati pitanja gradonačelniku i gradskoj upravi na koja se vrlo ažurno odgovara - rekao je gradonačelnik Puljašić, a točka je usvojena s 12 glasova „za“ i nekoliko suzdržanih i glasova protiv. Takvo glasovanje se održalo do kraja sjednice na svim točkama, bilo malo više protiv ili malo više suzdržanih, uglavnom oporbenih vijećnika, nešto SDP, nešto nezavisnih koji su proizašli iz SDP-a, nezavisne liste i Živog zida. Uglavnom sve točke su usvojene većinom glasova vijećnika HDZ-a i njihovih koalicijskih partnera HSU-a.

Zamjenik gradonačelnika Mario Pilon predstavio je polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Požege za 2018. godinu prema kojemu su ukupni prihodi i primici proračuna ostvareni u iznosu 48,3 milijuna kuna, dok su ukupni rashodi i izdaci realizirani u iznosu 48,4 milijuna kuna. - Iz navedenog proizlazi manjak od 53 tisuće kuna što s prenesenim viškom iz prethodnih godina u ukupnom iznosu od 1,9 milijuna kuna čini za prvih šest mjeseci višak u gradskom proračunu u iznosu od 1,8 milijuna kuna. - pojasnio je Pilon dodajući kako je na povećanje prihoda u odnosu na prethodne godine utjecala nova porezna politika od strane Vlade RH pa je, primjerice, povećanje prihoda od poreza čak 65 posto.

Većinom glasova usvojena su i izvješća o realizaciji programa javnih potreba u kulturi, predškolskom odgoju i obrazovanju, sportu, socijalnoj skrbi i turizmu za prvo polugodište, prijedlog Zaključka o korištenju proračunske zalihe za lipanj, srpanj i kolovoz, kao i prijedlog Odluke o ukidanju statusa javnog dobra u općoj uporabi na dijelovima nekretnine označene kao k.č.br. 4482/1, k. o. Požega, z.k.ul.br. 7679 i k.č.br. 4482/9, k. o. Požega, z.k.ul.br. 7825.

Dobili smo i novu ravnateljicu Gradskog muzeja Požega

Jednoglasno je prihvaćen i prijedlog Rješenja o imenovanju nove ravnateljice Gradskog muzeja Požega, diplomirane arheologinje Mirele Pavličić Hein, koja je izabrana na Natječaju na kojemu je bilo pet kandidatkinja. Mirela Pavličić Hein koja je i do sada bila zaposlenica Muzeja, je uz svoju prijavu priložila i svoj prijedlog Programa rada muzeja u narednom razdoblju, pa se svakako mogu očekivati neke novine u radu muzeja.

Prihvaćena je i Odluka o sklapanju Sporazuma o partnerstvu između Općine Čapljina i Grada Požege, koja se već bazira na jednom projektu prekogranične suradnje a ovim partnerstvom ti projekti bi se proširili.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska