Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 13 Rujan 2018 14:47

Nova ravnateljica Vesna Vlašić zadovoljna što je riješila financijske dubioze

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEŠKA GIMNAZIJA POPUNILA SVA ODOBRENA RAZREDNA ODJELJENJA -

POŽEGA - Nakon prvih sto dana kako je postala ravnateljica požeške Gimnazije, dr. sc. Vesna Vlašić zadovoljna je današnjom situacijom, jer je kao prvo uspjela stabilizirati financijsko stanje. Naime Gimnazija je desetak godina vrlo loše financijski poslovala s velikim gubitcima svake godine, koji su se kumulirali i stvarala se ozbiljna dubioza koja je opterećivala poslovanje Gimnazije i stvarala velike probleme. - U ovih prvih sto dana zadovoljna sam što sam uz pomoć osnivača, Požeško-slavonske županije uspjela riješiti više stotina tisuća kuna, vrlo starih dugovanja. To mi je bio prioritet jer teško je raditi s tolikim gubitkom. nadam se da ćemo uz pomoć sredstava koja dobivamo od Ministarstva obrazovanja, decentraliziranih sredstava koja dobivamo od Požeško-slavonske županije, donacija i sredstava od raznih natječaja i projekata na koje se redovno javiti to financijsko poslovanje biti ubuduće stabilno – istakla je ravnateljica Vlašić koja sprema i određene racionalizacije u poslovanju. Broj učenika se smanjio u desetak godina, prostor je ostao isti, tehnologija je sve više sofisticirana i traži stalno nova ulaganja.
Zadovoljna je ravnateljica Vlašić i što su ove godine u potpunosti uspjeli popuniti upisnu kvotu za 5 razreda po 20 učenika. – Upisana su dva razreda prirodoslovno matematičke gimnazije, dva razreda opće gimnazije i jedan razred jezične gimnazije. U odnosu na prošlu godinu dobili smo jedan razred i to jezične gimnazije više. Interes za našu školu ove godine je bio velik, mogli smo upisati i više učenika, ali od ministarstva smo imati dozvoljeno ovih pet odjeljenja. Ove godine u Gimnaziji se školuje 399 učenika i 61 učenik iz Srednje Glazbene škole koji kod nas pohađaju opće predmete. Ukupno imamo 19 razrednih odjela – kaže ravnateljica Vlašić, koja je zadovoljna i s rezultatima Državne mature koju su požeški učenici položili s odličnim rezultatima. – Učenik Mario Borna Mjertan napisao je najbolji esej u državi i osvojio svih 100 mogućih bodova, te je dobio novčanu nagradu ministrice Blaženke Divjak. Još nekoliko učenika ostvarilo je vrhunske rezultate na maturi. Zadovoljna sam da je 131 učenika koji su izašli na državnu maturu njih 79 upisalo željeni fakultet, što dovoljno govori o kvaliteti obrazovanja koju su učenici dobili u našoj Gimnaziji.
Veliki problem Gimnaziji je održavanje tjelesno zdravstvene nastave, jer nemaju sportsku dvoranu. Pune tri godine ta nastava se odvijala vani, na hodnicima i u privremeno uređenim prostorima koji nisu bili uvjetni. Sada je potpisan ugovor s Javnom ustanovom za upravljanje sportskim objektima grada Požege i ubuduće će se nastava odvijati u Sportskoj dvorani Tomislav Pirc. No sve je to privremeno rješenje, dok se bude izgradila nova sportska dvorana uz samu Gimnaziju, za koju postoji projekt i troškovnik oko 33 milijuna kuna. To će biti rješenje ne samo za učenike Gimnazije, nego i učenike OŠ Julija Kemfa, učenike Glazbene škole, studente Veleučilište u Požegi i Katoličku gimnaziju, za što s4 nada da će se izgraditi u njezinom petogodišnjem mandatu. sada se rješava imovinsko pravni odnosi jer Gimnazija još nije niti vlasnik sadašnje zgrade niti zemljišta gdje se treba graditi dvorana, a pitanje vlasništva je uvjet za apliciranje na europska sredstva. Za sada sve ide u tom pravcu da će se vlasništvo riješiti, te se čekaju natječaji i sama gradnja.
(AGM Kruna)