Subota, 08 Rujan 2018 17:50

Ministar Kujundžić: Imati danas endoskopski uređaj veliki je dijagnostički korak, a Požega ga ima

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

U POŽEŠKOJ BOLNICI ODRŽAN SIMPOZIJ "IZAZOVI I MOGUĆNOSTI ENDOSKOPSKE DIJAGNOSTIKE" - 

POŽEGA - Opća županijska bolnica Požega bila je domaćin simpozija "Izazovi i mogućnosti endoskopske dijagnostike" koji se održao u organizaciji Udruga javnog zdravstva Andrija Štampar na čelu s mladim požeškim gastroenterologom dr. Ivanom Vukojom koji je sve više prepoznatljiv po raznim organizacijama stručnih simpozija i drugi edukativnim predavanjima.

 U nazočnosti brojnih liječnika, specijalista i drugog medicinskog osoblja te ravnatelja požeške bolnice prof.dr.sc. Željka Glavića simpozij je otvorio ministar zdravstva Republike Hrvatske prof.dr.sc. Milan Kujundžić na kojemu se najviše progovaralo o mogućnostima EUS dijagnoza i iskustva endosonography u požeškoj Općoj županijskoj bolnici koja kao takav uređaj ima jedina u Slavoniji, odnosno u istočnom dijelu Hrvatske.

 Ministar Kujundžić je naglasio da takav uređaj ima velike prednosti u odnosu na konvencionalne ultrazvuka u dijagnostici bolesti gušterače i jetre, te da se s tim uređajem mogu pohvaliti još samo bolnice u Zagrebu, Vinogradska, Rebro i Dubrava te Kliničko-bolnički centar u Rijeci.

 -Želim pohvaliti ravnatelja požeške bolnice prof. Glavića i njegove gastroenterologe, kao i druge kolega ovdje u bolnici u Požegi. Imati danas EUS - endoskopski uređaj veliki je dijagnostički korak. Nažalost, neke takav uređaj nemaju kliničke bolnica, a Požega ima. To govori da se velika medicina, uvjetno rečeno, može se raditi i u manjim bolnicama. Gdje postoje ljudi koji znaju i žele, tu su centri moći, a ne po nomenklaturi. U tom smislu čestitam kolegi Glaviću i njegovoj ekipi u Požegi, gdje će sada dolaziti pacijenti iz cijele Slavonije. Hrvatske - rekao je ministar Kujundžić dodajući kako je splitska bolnica trenutno u nabavci takvog uređaja.

 Vidno zadovoljan i ponosan na svoje gastroenterologe i sve ono što rade s EUS-om - endoskopskim uređajem vrijednim više od 100 tisuća eura ravnatelj požeške bolnice prof. dr.sc. Željko Glavić naglasio je kako bolnica imam pet obučenih gastroenterologa i opremu.

 -Sredstva za nabavku uređaja su osigurana iz decentraliziranih fondova, uz potporu Ministarstva zdravstva. To nije uređaj prvenstveno dijagnostika i za njega nema pretjerane lista čekanja, jer se koristi tek nakon niza jednostavnih testova - rekao je Glavić.