Petak, 07 Rujan 2018 17:36

Od gubitaka i minusa kutjevački proračun danas je u potpunosti razvojni i u suficitu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OBILJEŽEN DAN GRADA KUTJEVA I BLAGDAN MALE GOSPE KUTJEVAČKE ZAŠTITNICE -

KUTJEVO - U prigodi obilježavanja Dana grada Kutjeva položeni su vijenci i zapaljene svijeća kod centralnog križa na kutjevačkom groblju. Vijence su položili i svijeće zapalili u čast svim poginulim braniteljima izaslanstvo grada Kutjeva predvođeno gradonačelnikom Josipom Budimirom, Požeško-slavonske županije predvođeno županom Alojzom Tomaševićem, predstavnici braniteljskih udruga i obitelji poginulih branitelja te vatrogasaca. Prigodnu molitvu uputio je mjesni župnik vlč. Marijan Đukić i zazvao Božji blagoslov.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća održana je Svečana sjednica Gradskog vijeća grada Kutjeva na koju su se uz vijećnike odazvali brojni gosti i uzvanici. Dobrodošlicu je svim gostima i uzvanicima poželio predsjednik Gradskog vijeća grada Kutjeva Ivica Ribičić na kojoj su između ostalih bili uz gradonačelnika Josipa Budmira i njegovog zamjenika Ivicu Malnara, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja mr.sc. Davor Huška, zastupnik u Hrvatskom saboru Franjo Lucić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, njegovi zamjenici Željko Jakopović i Miroslav Grozdanić, predsjednica Skupštine Požeško-slavonske županije Josipa Miličević, predsjednik Gradskog vijeća grada Požege i požeško-slavonskog HDZ-a prof.dr.sc. Željko Glavić, gradonačelnici i načelnici gradova i općina iz Požeško-slavonske županije, gradonačelnik Požege, Darko Puljašić gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, načelnik općine Velika Vlado Boban, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević, načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač te gosti iz Bosne i Hercegovine, predsjednik Općinskog vijeća Tomislavgrad Luka Krstanović, predstavnik općine Posušje Mate Lončar te predstavnici općine Apatin iz susjedne Vojvodine i partneri u projektu Međudržavne suradnje. Sjednici su nazočili i drugi predstavnici iz političkog, gospodarskog i kulturnog života te ravnatelji županijskih ustanova.

- Kao predsjednik gradskog vijeća ali i kao manji gospodarstvenik nastojat ću se što više uključiti u planiranje i donošenje odluka koje su bitne za naš grad i sva naša mjesta koja pripadaju gradu Kutjevu i to prvenstveno ona koja su od iznimnog značenja za širenje i jačanje gospodarstva, poljoprivrede, ratarstva, vinogradarstva, stočarstva i svih drugih vidova proizvodnje koja je jamac za opstojnost stanovnika na ovom području, posebice mladih obitelji i njihove djece. Ne smije i neće biti upitno da grad Kutjevo ulaže i osigurava sve što je u moći za razvoj gospodarstva. Novca uz izdvajanja za sport, udruge i sve druge potrebe treba biti ali sredstva se moraju najviše ulagati za širenje i jačanje gospodarstva na ovim prostorima. Duboko sam uvjeren da možemo još i više učiniti na svim poljima razvoja našeg grada, na što se kao predsjednik Gradskog vijeća i obvezujem da ću djelovati u tom pravcu - rekao je između ostalog Ivica Ribičić, predsjednik Gradskog vijeća grada Kutjeva.

Gradonačelnik Budimir osvrnuo se na odrađene projekte i planove u budućnosti istakavši kako se sve ono što je od infrastrukturnih radova unazad godinu dana napravljeno i jako dobro vidi, posebice sugrađani i mještani u naseljima gdje su brujali bageri i radni strojevi čineći sve ono kako bi život svakom sugrađaninu i mještaninu učinili. 

- Aplicirajući na različite natječaje financirane kroz fondove odobreno nam je gotovo 6 milijuna kuna za ulaganja u infrastrukturu i izradu projektnih dokumentacije za više nego važne i ključne projekte; uređenje groblja u Kutjevu, Izgradnju pješačke staze u Ulici Republike Hrvatske i Bana Josipa Jelačića, izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju Sportsko rekreacijskog centra i adaptaciju te zgrade, za izradu projektne dokumentacije Dječjeg vrtića Kutjevo, izradu Strategije razvoja turizma grada Kutjeva te izradu Urbanističkog plana uređenja grada Kutjeva. Da ne bi pomislili kako iz vlastitih sredstava ne financiramo neke projekte ističem ulaganje gotovo dva milijuna kuna iz proračuna grada Kutjeva i to za ulaganja koja su gotova ili su u samom završetku; Izgradnja prometnice u Vetovu, u Ulici Matije Gupca i Mikića brdo te Vinogradske ulice, sanacija prometnice u Bektežu, te sufinanciranje energetske obnove doma u Kuli - rekao je Budimir dodajući kako je grad Kutjevo aplicirao na više natječaja za koje je dobio znatna financijska sredstva, za uređenje groblja u Kutjevu, izgradnju pješačke staze u Ulici Republike Hrvatske i Bana Josipa Jelačića, izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju Sportsko rekreacijskog centra i adaptaciju te zgrade, za izradu projektne dokumentacije Dječjeg vrtića Kutjevo, izradu Strategije razvoja turizma grada Kutjeva te izradu Urbanističkog plana uređenja grada Kutjeva.

Budimir je naglasio i izdvajanja iz gradskog proračuna za nekoliko projekata i to za ulaganja koja su gotova ili su u samom završetku, izgradnja prometnice u Vetovu, u Ulici Matije Gupca i Mikića brdo te Vinogradske ulice, sanacija prometnice u Bektežu, te sufinanciranje energetske obnove doma u Kuli. 

- Na kraju se želim zahvaliti svima, svom zamjeniku Ivici Malnaru, predsjedniku Gradskog vijeća Ivici Ribičiću, svim svojim suradnicima u gradskoj upravi svim vijećnicima u Gradskom vijeću ali i svakom pojedincu koji je dao bilo koji doprinos za razvoj našeg mjesta – našeg grada. Zahvalnost veliku moram uputiti svim poduzetnicima, obrtnicima, poljoprivrednicima, vinogradarima, vinarima i OPG-ovcima koji ulažu svoje velike napore kako ostali i opstali i bili svoji na svome čuvajući i održavajući radna mjesta koja su ključna za opstanak stanovništva na našem prostoru. Svi vi ostanite mi i dalje potpora kako bi zajedno s vama ostvario sve ono što je potrebno za razvoj našeg mjesta. Složno i timski puno toga možemo i jedino tako ići naprijed - zaključio je Josip Budimir gradonačelnik Kutjeva.

U ime gradonačelnika i načelnika općina čestitke je uputio Ivica Kovačević, načelnik općine Jakšić koji je istakao kako je gradonačelnik Budimir kao mladi dužnosnik puno toga napravio u svom gradu što je jako dobro i vidljivo te da Kutjevo može biti primjeri i drugim gradovima i općinama. 

Požeško-slavonski župan je izrazio zadovoljstvo što može biti u društvu s dragim ljudima iz Kutjeva i njihovim gostima pohvalivši rad gradonačelnika Budimira posebice što je uspio grad izvući iz velikih dugova i učiniti proračun sigurnim i stabilnim te što ulaže u različite projekte velikih financijskih vrijednosti.  

Pohvale nisu ne nedostajale koje je uputio pomoćnik ministrice regionalnog razvoja Davor Huška koji je istakao kako bi se malo tko uhvatio u koštac s problemima u kojima je Kutjevo kao grad bio. - Kutjevo postaje prijestolnica kontinentalnog turizma za što najveću zaslugu ima uspješna mlada ekipa na čelu s gradonačelnikom Budimirom. Grad Kutjevo svjedoči da se u kratkom vremenu može puno toga napraviti čemu u prilog idu rezultati rada i ostvareni projekti, ali i oni koji su u planu - između ostalog je rekao Huška.

Zahvalnice za doprinos u razvoju lokalne zajednice i njenom predstavljanju primili su, tvrtka Galić d.o.o., DVD Kutjevo, KUD Bektež, NK Kutjevo, Crveni križ Požega, Udruga Veličanka, prof. dr. sc. Radoslav Galić, profesor emeritus, prof. Miljenko Crnjac, ravnatelj kutjevačke osnovne škole, te učenici i studenti, Marijan Tadijal, Petar Poljak i Leon Vranić.

Na kraju svečanosti kao iznenađenje uslijedila je primopredaja prijenosne plakete Najmlađi gradonačelnik u Republici Hrvatskoj koju je gradonačelnik Josip Budimir predao u ruke svom kolegi gradonačelniku Hrvatske Kostajnice Daliboru Bišćanu.