Petak, 07 Rujan 2018 14:10

Sigurnost pješaka riješena zajedničkim projektom vrijednim 2,7 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZAVRŠENA IZGRADNJA PJEŠAČKE STAZE U SOKOLOVOJ ULICI I JAGODNJAKU -

POŽEGA – Nakon gotovo 13 mjeseci radova završio je vrlo zahtjevan projekt izgradnje pješačke staze na južnom izlazu iz grada Požege, ulicama Sokolovoj i Jagodnjaku. To su dvije vrlo frekventne ulice po prometu, vrlo zahtjevne brdske ulice s kojima se križa i vodotok, tako da je rješenje ovog projekta bilo vrlo zahtjevno i građevinski, ali i financijski. Dionica pješačke staze duga je 1.350 metara a cijeli projekt vrijedan gotovo 2.7 milijuna kuna. Na nekoliko mjesta zbog otežane konfiguracije terena pješačka staza prelazi na drugu stranu ulice, a svi ti pješački prelazi označeni su svjetlosnim signalnim uređajima koji opominju vozače na prisutnost pješaka na pješačkom prijelazu. Ovaj projekt primjer je dobre suradnje MUP-a RH iz Programa nacionalne sigurnosti u prometu i grada Požege jer je financiran u jednakim iznosima.

- Zahvaljujem građanima na strpljenju za vrijeme gradnje jer su ulice bile djelomično i otežano prohodne. Osim same gradnje pješačke staze u ovim ulicama izgradili smo i rekonstruirali potrebne vodovodne i kanalizacijske vodove, što je uradila Tekija u iznosu preko 200 tisuća kuna dodatnih u ovom projektu. Bitno nam je da se neće nekoliko godina ponovno kopati u ovim ulicama. Sada smo riješili potporne zidove, osigurali prolaz, utvrdili sigurnost na sedam mjesta s pješačkim prijelazima i sigurnosnim svjetlećim uređajima, te konačno ovom dijelu grada, ovoj djeci i stanovnicima osigurali siguran i nesmetan put do grada – rekao je požeški gradonačelnik Darko Puljašić koji je s predstavnicima izvođača obišao završenu pješačku stazu. Zahvalio im se na dobro odrađenom poslu, ali i rješavanjima svih problema koji su se pojavili u gradnji, posebno s kolnim ulazima u obiteljske kuće koji su napravljeni na zadovoljstvo svih.

Za nedavnom boravka ministar MUP-a Davora Božinovića najavljeno je jeo nekoliko projekata koji u osnovi rješavaju kroz prometnu infrastrukturu sigurnost u prometu. Gradonačelnik Puljašić najavio je da će taj novi projekt, koji će krenuti u gradnju već ove jeseni, biti pješačka staza kroz Drškovce, prigradsko naselje grada Požega. To je također dugo naselje, s prilično vijugavom i uskom prometnicom koja također djelomično postaje brdska cesta. Pješaci, a posebno veliki broj školske djece koje imaju Drškovci, tako su svakodnevno u opasnosti. I ovaj projekt bit će također jako zahtjevan jer na mnogo mjesta nema puno prostora za pješačku stazu koja će ipak imati svu potrebnu širinu. Na taj način pješaci i učenici sigurno će doći do glavne ceste i autobusnog stajališta za dalji put prema gradu Požegi.

- Grad Požega pridružuje se hrvatskim gradovima koji zajedno s MUP-om uređuju i prostore policijskih postaja, te time osiguravaju bolje uvjete za rad policijskim službenicima. Požega tako zajedno uređuje PP Požega, a kroz fondove će se urediti i zgrada Policijske uprave – dodao je gradonačelnik Puljašić.