Srijeda, 29 Kolovoz 2018 12:29

Još jedna godina uspjeha i napretka Velike uz 14 nagrađenih zaslužnih pojedinaca

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

OBILJEŽEN 25. DAN OPĆINE VELIKA I BLAGDAN SV. AUGUSTINA ZAŠTITNIKA VELIKE -

VELIKA - Svetom misom u župnoj crkvi sv. Augustina u Velikoj započele su aktivnosti oko obilježavanja 25. Dana općine Velika i blagdana sv. Augustina, zaštitnika općine Velika. Ujedno je obilježen i veliki jubilej 600 godina župe sv. Augustina.

Svečana sjednica Općinskog vijeća održana je u Vatrogasnom domu DVD Velika uz nazočnost zaista velikoj broja gostiju, pomoćnika ministara, župana Osječko-baranjske i Požeško-slavonske županije, gradonačelnika i načelnika, ravnatelja javnih ustanova, direktora javnih poduzeća, gospodarstvenika i malih poduzetnika i obrtnika. U ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića sve je pozdravio izaslanik, prof. dr. sc. Željko Glavić, predsjednik ŽO HDZ županije, u ime načelnika i gradonačelnika Požeško-slavonske županije sve je pozdravio načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač, a skupu se obratio i pomoćnik ministrice regionalnog razvoja mr. sc. Davor Huška.

Načelnik općine Velika, Vlado Boban, koji ovu općinu uspješno vodi od 2005. godine nije se više osvrtao na teške dane, kada je preuzeo općinu u dugovima i velikim dubiozama, nego je istakao što se sve protekle godine uradilo na razvoju općine Velika. - Prije svega moram istaći da smo završili plinofikaciju područja istočnih naselja i samog mjesta Velika, a plin će uskoro biti pušten u sva naselja. Očekuje nas nastavak radova u naseljima prema zapadu općine Velika. Posebno su značajna dva projekta Aglomeracije u kojima učestvuje naša općina, a to su Aglomeracija s Kutjevom i Aglomeracija Požega, ukupne vrijednosti oko 80 milijuna radova koje će se izvesti na području i naseljima općine Velika – naveo je načelnik Boban, napominjući da su sa kupnjom stadiona dobili nove prostorije za općinu, za sve udruge i klubove, da se u tom prostoru otvaraju obrti, a uskoro i mala craft pivovara. No najvažnije je da je cijeli objekt stadiona spašen od daljeg propadanja i da će i dalje biti na ponos stanovnicima Velike.

- Uz veliku pomoć Razvojne agencije Panora i požeško-slavonskog župana provodi se i program energetske učinkovitosti na javnim zgradama, a slijedi nam dva velika projekta obnove osnovnih škola u Velikoj i Trenkovu. I ovaj Vatrogasni dom u kojemu se sada nalazimo također ide s projektom uređenja i energetske obnove. Posebno smo ponosni na naše povlačenje sredstava iz EU socijalnog fonda i Ministarstva regionalnog razvoja, gdje smo sa Udrugom Veličanka kroz 8 projekata povukli preko 10 milijuna kuna. Danas ova vrijedna udruga zapošljava 85 djelatnika, od čega je posebno potrebno istaknuti 60 teško zapošljivih žena koje se brinu za stare i nemoćne u programu, ne samo naše općine, nego i dijelu županije – rekao je načelnik Boban, te posebno pohvalio gospodarstvenike koji rade, stvaraju i zapošljavaju. Jedan od tih je i Antonija Zelenika i OPG Zelenika koji je krenuo s proizvodnjom domaćih pekmeza i džemova iz garaže, a danas je to mali pogon s pekmezima poznatim diljem svijeta. Tvrtka Vinota i obitelj Gorana Šutala svakako će svojim projektom oplemeniti Veliku i ovaj kraj, jer ulaže u turizam, kroz hotel i nove bazene po kojima je Velika nekada bila najpoznatija.

Načelnik Boban posebno je pozdravio i delegaciju Sports from children iz Nizozemske od kojih su već dobili veliki šleper pun sportske opreme za dvorane i klubove, od kojih je 80% nove opreme, a najavljeno im je još nekoliko kamiona donacija.

Općina Velika istakla je i nagradila 14 zaslužnih pojedinaca kojim su u proteklom razdoblju svojim radom i djelovanjem pomogli razvoj i napredovanje općine. Priznanja i plakete dobili su prim. dr. Dragutin Ivanović iz Zagreba, Goran Šutalo ispred Color grupe, OPG Antonija Zelenika, Sports from Children iz Nizozemske, Stjepan Raič, Poduzetnički centar Garešnica, Antun Toni Marinić, autor himne Velika, KUD Ivan Goran Kovačić Velika za 30 godina rada, Drago Grijuć sportaš i trener, Zoran Zekić, igrač Velike i trener NK Osijek, Hrvoje Barišić iz NK Osijek, Mateja Kožić, natjecateljica i prvakinja u fitnesu, Mijo Samardžija, natjecatelj u oranju, Klara Šebalj odlična i primjerna učenica OŠ Velika i Tina Klarić odlična i primjerna učenica OŠ Trenkovo.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska