Petak, 27 Srpanj 2018 15:26

Osigurana sredstva za nastavak gradnje Vile Zinke

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ODRŽANA JE 9. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA LIPIKA -

LIPIK – Održana je deveta sjednica Gradskog vijeća Grada Lipika, a prisustvovalo joj je deset od petnaest izabranih vijećnika, što nije nikakvo čudo s obzirom na to da je vrijeme godišnjih odmora. Osim uvaženih gradskih vijećnika, sjednici je nazočio gradonačelnik Vinko Kasana, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Lipika Veronika Prhal, voditeljica Ureda gradonačelnika Anita Jurković, Irena Tutić, voditeljica Odsjeka za pravne poslove, graditeljstvo i komunalne djelatnosti Grada Lipika i Dejan Iličić, direktor Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA d.o.o.

Bila je ovo jedna od kraćih sjednica Gradskog vijeća Grada Lipika u trajanju od nekih četrdesetak minuta, a razlozi njezina sazivanja bile su isključivo i jedino dvije točke dnevnog reda – prijedlog Odluke o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja u Spomen park Domovinskog rata u Lipiku te prijedlog Odluke o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja u izgradnju Područnog vrtića Poljana.

Nakon utvrđivanja kvoruma, predsjednik Gradskog vijeća Mladen Dolić (HDZ) čestitao je hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji na iznimnom uspjehu ostvarenom na  Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, a zatim je otvorio aktualni sat koji je trajao 27 minuta i tijekom kojeg su gradski vijećnici postavljali pitanja gradonačelniku Kasani, kao i predstavnicima gradskih stručnih službi.

Prva gradska vijećnica koja se javila s pitanjem bila je Mihaela Žili (SDP), a zanimalo ju je uspostavljanje rasvjete u Kovačevcu s obzirom na to da su radovi na mreži niskog napona dovršeni te je potrebno samo montirati tijela javne rasvjete. Gradonačelnik Kasana je odgovorio kako je u tijeku proces nabave rasvjetnih tijela (Led rasvjeta) za koje su tražili ponude te bi sve trebalo biti realizirano do jeseni.

Vijećnik Milan Vlajković (HDZ) uputio je molbu predsjedniku GV-a Doliću da se pronađe mjernik kako bi se ucrtao poljski put koji povezuje Donji Čaglić i Bukovčane te da se ta točka stavi na dnevni red prilikom sljedeće sjednice kako bi vijećnici o njoj mogli glasati, na što je odgovoreno kako će to biti riješeno te bi taj put u nekoj budućnosti mogao imati ulogu i biciklističko-rekreativne staze.

U kojoj fazi se nalazi uređenje parkirališta kod lipičkog groblja zanimalo je gradskog vijećnika Boru Tutića (HDZ), a gradonačelnik mu je odgovorio kako bi radovi trebali započeti tijekom kolovoza.

aktualnolight elementi5683slika5

Darko Derenj (nezavisni) naglasio je kako stanovnici Ulice hrvatske mladeži inzistiraju na postavljanju ležećih policajaca budući da, napose mlađi vozači, vole prilično brzo voziti kroz tu ulicu, na što je gradonačelnik odgovorio kako će se ležeći policajci ondje postaviti, a postavit će se i u Školskoj i Vukovarskoj ulici, onako kako je predvidio Mjesni odbor Lipik, o čemu je bilo riječi i na prethodnoj sjednici Gradskog vijeća. Drugo pitanje vijećnika Derenja odnosilo se na projekte koje LIRA d.o.o. piše za male poljoprivrednike. S obzirom na činjenicu kako je pisanje projekata za mjeru 6.3.1. za male poljoprivrednike bilo besplatno, a od ove se godine naplaćuje (1.500 kn za poljoprivrednike s područja Grada Lipika, a 3.000 kn za poljoprivrednike s područja ostalih jedinica lokalne samouprave), vijećnik Derenj je napomenuo kako je u razgovoru s poljoprivrednicima  doznao kako im se to čini prilično skupo pa ga je zanimalo može li se takav modalitet na neki način promijeniti. Gradonačelnik je odgovorio kako je u samom početku namjera bila iskrena, odnosno da se pomogne svima, ali da je došlo do obezvrjeđivanja rada djelatnika LIRE jer su se prijavljivali i oni poljoprivrednici koji su znali da neće proći, ali s obzirom na to da je bilo besplatno oni su inzistirali da se prijave. Na taj način je dolazilo do smanjenja angažmana te nemogućnosti rada na projektima od strateške važnosti pa je stoga donesena odluka o naplaćivanju, a gradonačelnik je napomenuo kako je od 1. siječnja 2018. uvedena naplata za sve usluge u Gradu Lipiku (vožnja turističkim vlakićem, štandovi/stolovi na manifestacijama za izlagače). 

Postavljanje ograde kod Dječjeg vrtića u Poljani  zanimalo je vijećnika Vladu Stakora (HDZ), na što mu je odgovoreno kako će ograda biti sigurno postavljena, samo što je s obzirom na manjak ljudskog kapaciteta, kao i na vremenske uvjete koji iziskuju rad na više lokacija, došlo do prolongiranja tog posla.

Poduzetnički inkubator u Donjem Čagliću, odnosno u kojoj se fazi taj projekt nalazi, bilo je drugo pitanje koje je postavila vijećnica Mihaela Žili, a gradonačelnik je rekao kako je upravo uspostavljena klimatizacija objekta, a zatim slijedi opremanje s namještajem te u konačnici popunjavanje inkubatora s poduzetnicima za što im Grad Lipik nastoji ponuditi što povoljnije uvjete.

Budući da je u petak 20. srpnja 2018. godine održana 5. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem na kojoj je potpisan Razvojni sporazum za područje Slavonije, Baranje i Srijema između Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU i pet slavonskih župana kojim su, između ostalog, za Požeško-slavonsku županiju osigurana bespovratna sredstva čija vrijednost doseže približno 155 milijuna kuna, vijećnika Milana Vlajkovića zanimalo je nešto više o samom projektu Terme Lipik koji se nalazi među četiri velika županijska projekta. Gradonačelnik Kasana je istaknuo kako je projekt Terme Lipik vrijedan 51 milijun kuna, napomenuvši kako se on sastoji od tri komponente - Vile Zinke (interpretacijskog centra), Narodnih kupki i perivoja.

Posljednje pitanje na aktualnom satu postavio je sam predsjednik Gradskog vijeća Mladen Dolić, a ono se odnosilo na ograničavanje brzine u Ulici hrvatskih branitelja u Dobrovcu u kojoj nema nogostupa, a ima puno djece koja se igraju i u kojoj mnogi vozači voze velikom brzinom. Odgovorila mu je voditeljica Odsjeka za pravne poslove, graditeljstvo i komunalne djelatnosti Grada Lipika Irena Tutić rekavši kako postoji mogućnost postavljanja prometnog znaka za zonu smirenog prometa u kojem se vozila ne smiju kretati brzinom većom od brzine hoda pješaka i u kojem je dječja igra svugdje dopuštena.

aktualnolight elementi5683slika1

Nakon aktualnog sata vijećnici su prešli na dnevni red sjednice koji se, kako smo pri samom početku naglasili, sastojao od dvije točke dnevnog reda – prijedloga Odluke o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja u Spomen park Domovinskog rata u Lipiku te prijedloga Odluke o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja u izgradnju Područnog vrtića Poljana, a koje su vijećnici bez neke prevelike rasprave ubrzano jednoglasno usvojili.

Prije samog usvajanja gradonačelnik Kasana je istaknuo kako se radi o tehničkim odlukama koje se moraju donijeti za program Ruralnog razvoja, odnosno Mjeru 7.4.1 gdje će se kandidirati izgradnja Područnog vrtića u Poljani te izgradnja Spomen parka Domovinskog rata u Lipiku čiju će osnovnu kompoziciju u naravi činiti travnata livada promjera 40 metara obrubljena stazom gdje će se na jednom dijelu vanjskog ruba livade nalaziti memorijalni zid na kojem će kao glavni motiv biti uklesana imena poginulih branitelja. S vanjske strane zida, skriveno od pogleda iz grada, otkriveno prema rijeci Pakri nalazit će se izloženo određeno naoružanje, a pokraj zida gradit će se i mini objekt u kojem će biti memorijalna soba, uredski prostori i caffe bar s terasom prema Pakri kao i rekreacijskim dijelom.

Sljedeća sjednica Gradskog vijeća Grada Lipika trebala bi se održati u rujnu 2018. godine.

Tekst i foto: compas.com.hr