Srijeda, 25 Srpanj 2018 09:20

Poljoprivredno – prehrambena škola imenovana Centrom kompetentnosti

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEGA - Na Javni poziv osnivačima za kandidiranje ustanova za strukovno obrazovanje za imenovanje regionalnim centrima, Upravni odjel za društvene djelatnosti Požeško – slavonske županije, koja je osnivač škole, prijavio je Poljoprivredno – prehrambenu školu u Požegi.

Između 42 kandidature, 25 škola imenovano je Centrom kompetentnosti, a među njima je i požeška škola.
Poljoprivredno – prehrambena škola sada ima mogućnost uz pomoć EU fondova dobiti novu opremu, nove smještajne kapacitete za učenike i učitelje, više konkretne prakse za učenike, ulazak učenika u svijet rada, tijesnu suradnju s poslodavcima te edukaciju učitelja.

Idućih godina 25 strukovnih škola djelovat će kao regionalni centri kompetentnosti, koji će pridonijeti višoj kvaliteti strukovnog obrazovanja, ali i gospodarskom rastu i demografskoj obnovi, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Sredstva, u iznosu oko milijardu kuna, osigurana su u operativnim programima „Konkurentnost i  kohezija 2014. - 2020." i „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020".

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je da su imenovanja tih 25 regionalnih centara svojevrsne ulaznice u dva fonda, za opremanje, osuvremenjivanje i razvoj regionalnih centara u pet prioritetnih područja - Turizam i ugostiteljstvo, Strojarstvo, Elektrotehnika i računalstvo, Zdravstvo  i Poljoprivreda.

Po njezinim riječima, to je revolucionarni iskorak za strukovno obrazovanje, ne samo po iznosu sredstava koja se ulažu, nego i po ideji regionalnih centara koji povezuju škole, veleučilišta i poslodavce, sve uz potporu resornih ministarstava.

Divjak je podsjetila da je strateški temelj centara u Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije prihvaćenoj 2014. godine, koja je predviđala njihovu uspostavu, dok je izmjenama u Zakonu o strukovnom obrazovanju to i omogućeno.

Osim broja bodova prema kvaliteti prijava kod odabira škola, uzet je u obzir i broj učenika u pojedinom sektoru, ali i regionalna rasprostranjenost - vodilo se računa da se, koliko je moguće, u svakoj županiji uspostavi centar kompetentnosti.

Odabrane škole sada će moći ulagati u infrastrukturu, kako bi učenici mogli raditi s najboljom opremom te uspostaviti kontakt s poslodavcima, tako da, kada završe školu, budu osposobljeni za buduća radna mjesta ili u nekim slučajevima za nastavak školovanja.

Divjak kaže da bi se natječaji iz dva fonda trebali raspisati već u rujnu.