Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 11 Srpanj 2018 16:04

Promovirano 40 novih majstora u desetak obrtničkih zanimanja

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OBRTNIČKA KOMORA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE KONTINUIRANO OBRAZUJE ZA MAJSTORSKA ZANIMANJA -

POŽEGA – Obrtnička komora Požeško-slavonske županije kontinuirano sudjeluje u strukovnom obrazovanju, te obrazuje i organizira polaganje za majstorske ispiti u desetak obrtničkih zanimanja. Do sada je 520 kandidata završilo obrazovanje, položilo majstorski ispit i primilo majstorske diplome koje su im osnova za otvaranje obrta, usavršavanje postojećih obrta i primanje naučnika u obrtu koji pohađaju srednje strukovne škole. – Ovakav oblik majstorskih obrazovanja Europa poznaje dugi niz godina, a i kod nas u Hrvatskoj ova diploma je sve cjenjenija. Moram i naglasiti da niti jedna osoba s majstorskim ispitom nije evidentirana kao nezaposlena osoba, što doista govori o kvaliteti te diplome, koja je mnogima put u obrtništvo. Bilježimo i pozitivna kretanja u porastu broja obrta, te danas bilježimo 913 registriranih obrta u županiji u kojima je zaposleno 2.544 radnika. Među obrtnicima su i 223 žene vlasnice obrta - istakao je na dodjeli novih 40-tak majstorskih diploma iz novog ciklusa obrazovanja, Anto Bilobrk, predsjednik Obrtničke komore PSŽ.

Na novom uspjehu svim vlasnicima majstorskih zanimanja čestitao je i uručio im diplome, požeški gradonačelnik Darko Puljašić, ističući da je grad Požega oduvijek bio grad obrtnika i obrtništva, te da će grad poticati razvoj obrtništva. - Vi ste ti koji zapošljavaju veliki broj naših sugrađana i uplaćujete velike iznose poreza doprinoseći tako i gradskom proračunu s kojim mi onda odgovorno možemo raditi na boljitak svih. Biti obrtnik iznimna je hrabrost jer obrtnik za svoj posao odgovara cijelom svojom imovinom i to je ono na čemu vam doista čestitamo. Čestitam vam na hrabrosti i želim puno uspjeha u poslovima kojima se bavite. Drago mi je da ćete moći svoje znanje podijeliti i s mladima. Vi ste pravi primjer što se može kada netko doista želi i hoće, a kao gradonačelnik sa svojim suradnicima potrudit ćemo se, uz preduvjete koji su u našoj moći, da vam olakšamo kako bi doista znali da u Gradu Požegi imate prijatelja, podršku i partnera.

Čestitajući novim majstorima obratio se i zamjenik župana za gospodarsku djelatnost Željko Jakopović i zaželio im puno uspjeha u njihovom zanimanju. – Ključno je da ste vi za ovaj posao koji ste znali i prije, sada postali majstori, te sada možete biti i menadžeri i voditelji svojih obrta. Sada možete i učiti nove generacije. Nisu obrtnici na ovim prostorima uvijek bili dovoljno vrednovani i cijenjeni, no vrijeme se mijenja i vi dolazite na svoje. Evo i jedna od najvećih ekonomija u Europi, ona Njemačka bazira se čak 60 posto na obrtima i malim poduzetnicima. To veliko obrtništvo sinergija je i velikim tvrtkama za njihovu proizvodnju. Na taj način mijenja se i Hrvatska ekonomija.

Diplome o majstorskom ispitu dobili su: Milković Ivan i Vasić Đuka – Automehaničar, Majstorović Siniša – Elektroinstalater, Šmit Natalija – Frizer, Baričević Darko, Biondić Marija, Savi Krešimir i Vuksanović Miroslav – Kuhari, Došen Filip i Lenče Davor – Strojobravar, Podubsky Matej – Tokar, Katić Samir i Turbić Mario – Zidar, Dario Kovačević i Vedran Kovačević – Autoelektričar, Tomislav Hora – Autolimar, Ivan Jug i Petar Roland     - Automehaničar, Antonija Keleminec – Frizer, Antun Nenadović i Antonio Savi    - Klesar, Filip Karlić - Kuhar, Gezim Zymi – Pekar, Kvesić Darko – Autoelektričar, Šoičić Marin – Autolimar, Glavaš Zvonimir – Automehaničar, Roguljić Miroslav i Turkalj Hrvoslav        - Autoserviser, Čolić Zdenko – Fasader, Mogušar Tamara i Olšak Martina – Frizer, Mirković Tomislav – Klesar, Božić Anamaria, Čevapović Goran, Kovačević Vinko i Papratović Josip – Kuhar, Jurišić Dražen      - Zidar, Vlatko Krajačić – Elektromehaničar, Kristina Flanjak – Kuhar, Mićo Radmanović – Klesar, Fabijan Bušić – Natkonobar.

Galerija slika