Ispiši ovu stranicu
Petak, 06 Srpanj 2018 09:24

Počela izgradnja Reciklažnog dvorišta u Industrijskoj ulici

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEGA - Grad Požega nositelj je projekta “Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta na području Grada Požega na lokaciji Industrijska ulica KK. 06.3.1.03.0022″ vrijednog 5.003,569,54 kune kojeg s 85 posto troškova sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014 do 2020. Projekt se provodi u suradnji s Komunalcem Požega d.o.o koji će biti upravitelj dvorišta nakon izgradnje i ishođenja uporabne dozvole sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom.

- Nalazimo se na još jednom gradilištu u gradu Požegi. Vidljivo je da Industrijska zona pomalo dobiva svoj oblik i mi radimo na tome da uistinu našim sugrađanima život učinimo što ugodnijim i kvalitetnijim, prvenstveno kroz mogućnosti zapošljavanja. Pozivam i sve naše sugrađane da od jeseni, kada reciklažno dvorište bude stavljeno u funkciju, na njega dovoze svoj otpad, kako bismo očuvali našu okolinu i podigli svijest o važnosti pravilnog zbrinjavanja otpada. Očekujemo potpuno nestajanje divljih deponija jer građani će moći svaki radni dan dovesti sve vrste otpada i više neće biti nikakvih opravdanja za nesavjesno ponašanje. – poručio je gradonačelnik Darko Puljašić prilikom današnjeg obilaska radova.

Kompletnu pripremu projektnog prijedloga izradile su stručne službe Komunalca u suradnji s Gradom Požegom i Upravnim odjelom za Europske integracije. Reciklažno dvorište smjestit će se u odvojku Industrijske ulice u Požegi na površini od 3493 kvadratna metra, od čega je površina ograđenog dijela 2714 kvadratnih metara. Građani će na reciklažno dvorište moći odložiti 34 različite vrste otpada potpuno besplatno – od glomaznog otpada, otpad iz kućanstva, zelenog otpada, motornih ulja, gotovo sve što postoji u jednom kućanstvu i oko njega. Glavni cilj uspostave reciklažnog dvorišta je upravo smanjenje količine komunalnog miješanog čime će se istovremeno povećati količine odvojenog otpada koji se može koristiti kao sekundarna sirovina ili energetski uporabiti.

Ugovorena vrijednost radova za izgradnju je 3.185.465,20 kuna, izvodi ih tvrtka Promet građenje d.o.o., dok je za nabavku opreme ugovorena vrijednost radova u iznosu od 773.950,00 kuna, a provest će ga tvrtka Tehnix d.o.o.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska

Galerija slika