Utorak, 03 Srpanj 2018 12:26

Održan radni sastanak na temu mogućnosti EU sufinanciranja projekata gospodarenja otpadom

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

IZ FONDOVA EU ZA GOSPODARENJE OTPADOM SPREMNO 475.000.000 EURA -

POŽEGA - Pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike Anamarija Matak, predstavnici Požeško-slavonske županije na čelu sa županom Alojzom Tomaševićem te predstavnici gradova i općina s područja županije održali su radni sastanak na temu mogućnosti EU sufinanciranja projekata gospodarenja otpadom. Cilj radnog sastanka bilo je predstavljanje mogućnosti sufinanciranja mjera koje jedinice lokalne samouprave trebaju provesti tijekom ove godine kako bi ispunile svoje obaveze.

- Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u zadnjih nekoliko mjeseci obilazi sve županije i razgovara sa svim gradonačelnicima i načelnicima općina svih pojedinih županija, iz razloga kao što i sami znate ispred nas su relativno izazovni ciljevi u gospodarenju otpadom, a neke ciljne godine nam se približuju, a to je 2020. godina, kada trebamo postići 50% odvojenog prikupljanja otpada, moramo početi zatvarati neuređena odlagališta, te u krajnjem slučaju prestati odlagati ovolike količine otpada koje danas RH odlaže. Svi ti ciljevi su ispred nas i velike uloge u ostvarivanju tih ciljeva imaju jedinice lokalne samouprave, upravo radi toga ministarstvo evo već posljednjih nekoliko mjeseci obilazi sve županije, razgovaralo je s gotovo petstotinjak načelnika i gradonačelnika u svim županijama, jer namjera nam je dati naglasak na suradnju ministarstva države i lokalne samouprave te predstavnicima lokalne samouprave pobliže objasniti koje su mogućnosti sufinanciranja. U ovom trenutku ministarstvo ima otvorene natječaje za dodjeljivanje bespovratnih EU sredstava u vrijednosti od gotovo milijardu kuna. Veliki dio toga namijenjen je upravo jedinicama lokalne samouprave. Isto tako, svjesni samo da ti natječaji nisu uvijek jednostavni, odnosno, imaju određene administrativne postupke za koje sve jedinice, posebice male općine, nemaju ni financijskih ni administrativnih kapaciteta da bi to zadovoljili. Stoga smo danas ovdje kako predstavili sve mogućnosti te gradonačelnicima i načelnicima stavili do znanja da im ministarstvo stoji na raspolaganju za pomoć – rekla je Anamarija Matak, pomoćnica ministra.

Požeško-slavonska županija pokrenula je na vrijeme određene aktivnosti u pravu ispunjavanja zakonskih odredbi, naglasio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

- Često govorimo kako otpad nije smeće već vrijedna sirovina, a odgovornost je svih nas da taj otpad pripremimo, saniramo, složimo te potaknemo i određene gospodarske aktivnosti. Drago mi je da su naši gradonačelnici i načelnici ovdje kako bi dobili vrijedne informacije, posebice zbog sredstava koja nam stoje na raspolaganju. Požeško-slavonska županija, sukladno zakonskim odredbama, suvlasnik je u Regionalnom centru gospodarenjem otpadom u Šaguljama uz Brodsko- posavsku i Sisačko-moslavačku županiju i tu smo prije nekoliko dana dobili preko 15 milijuna kuna potpore za potrebne aktivnosti. Do 2020. godine centar će biti izgrađen i stavljen u punu funkciju. Naravno, tu su i reciklažna dvorišta na području županije, a uz pomoć ministarstva, posebice fiskalno slabijim jedinicama lokalne samouprave, uvjeren sam kako ćemo na kvalitetan način zadovoljiti sve zakonske odredbe – naglasio je župan Tomašević.

Tekst/foto: Vanja Protić