Četvrtak, 28 Lipanj 2018 11:45

Obilježili 25. godišnjicu ponovne uspostave Općine Kaptol, ali i velikih razvojnih projekata

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

DAN OPĆINE KAPTOL I BLAGDAN SV. PETRA I PAVLA, PATRONA ŽUPE I OPĆINE KAPTOL -

KAPTOL – Općina Kaptol ove godine mjesec lipanj je obilježila i proslavila posebno svečano i s nizom manifestacija, od proslave velikih obljetnica, 125. godina DVD Kaptol, 80. godina NK Kaptol, 8. Smotre folklora KUD-a Ivo Čakalić, brojnih sportskih susreta, koncerata, Dan Češke besede, provođenja projekta EU i istraživanja Starijeg željeznog doba u Kaptolu, završetka infrastrukturnih objekata i početka radova na novim projektima, pa sve do proslave 25 godina od ponovne uspostave Općine Kaptol i Dana općine i blagdana sv. Petra i Pavla, zaštitnika općine Kaptol. Povodom svih ovih obilježavanja razgovarali smo s načelnikom općine Milom Pavičićem, koji je najveći dio od tih 25 godina na dužnosti načelnika općine.

- Danas ćemo proslaviti i obilježiti, ne samo Dan Općine Kaptol nego i 25 godina od ponovnog uspostavljanja Općine Kaptol. Naime, moram sve podsjetiti da je ova sredina imala svoju općinu do 1955. godine, kada je ista, Odlukom tadašnjih partijskih moćnika ukinuta, a kroz svoju dugu povijest prostirala se na puno većoj površini i obuhvaćala je prostore nekih sadašnjih jedinica lokalne samouprave.

Općina Kaptol nažalost i u pripremi novog teritorijalnog ustroja Republike Hrvatske nije bila u planu, jer prijedlog je bio da se nove općine formiraju na područjima tadašnjih Mjesnih ureda, a poznato je da je Kaptol pripadao Mjesnom uredu Velika, no zahvaljujući upornosti ondašnjih lokal patriota i uglednika te podršci naših saborskih zastupnika uspjelo se u naumu, tako da je i Kaptol zajedno sa još devet naselja, koja su činila župu Kaptol i naselje Podgorje koje je pripadalo po svemu ovom području, dobio status Općine.

Uredi Općine smješteni su u zgradu stare škole koja je bila zapuštena i pomalo devastirana, tako da se ista pomalo obnavlja kroz ovih 25. godina. Jedina smo općina koja je bila podstanar dvadeset i nešto godina, no to smo riješili zahvaljujući Osnovnoj školi Vilima Korajca, koja je bila vlasnik zgrade, te uz veliku potporu Požeško-slavonske županije koja je osnivač škole. Ovom prigodom zahvaljujem Požeško-slavonskom županu, gosp. Alojzu Tomaševiću na pomoći u rješavanju imovinsko pravnih odnosa, jer osim zgrade općine riješili smo vlasnički i prostor stare škole u Ramanovcima te društveno-sportskog doma na igralištu u Kaptolu, koji su također bili u vlasništvu Osnovne škole, a općina je iste održavala, koristila ih i u konačnosti uložila znatna sredstva u njih.

Formiranjem nove općine naslijeđen je dosta, u komunalnom i infrastrukturnom smislu, zapušten prostor, tako da je vodstvo općine na čelu s prvim načelnikom, gospodinom Zdenkom Kanižajem i prvim predsjednikom Općinskog vijeća, gospodinom Matom Nosićem, pred sobom imalo veliki zadatak ostvarenja cilja izgradnje navedene infrastrukture, jer treba istaći da je Kaptol u prijeratno vrijeme, odnosno vrijeme ex Jugoslavije, bio zapostavljen u korist razvoja susjednih centara moći, Kutjeva i Velike, tako da je u razvoju infrastrukture zaostajao za navedenim sredinama. Zahvaljujući dobivanju statusa općine ta je nepravda ispravljena i ovaj prostor dobio je priliku da sam vodi brigu o svom razvoju, što se sigurno pokazalo ispravnim, jer kroz ove godine postojanja dokazano je da je dobivanje statusa općine isti značajno utjecalo na razvoj ovog prostora.

Svakako je zgodno napomenuti da je općina naslijedila prostor s vrlo lošom infrastrukturom, bez i jednog metra nove nisko naponske mreže, s javnom rasvjetom samo u naselju Kaptol i Komarovci te 48 rasvjetnih tijela ukupno, bez ijednog metra kanalizacijske mreže, bez ijednog metra plinske mreže, sa sustavom vodoopskrbe samo u četiri naselja, bez kvalitetne zdravstvene zaštite, bez školske-sportske dvorane, bez pješačkih staza, bez parkirališnih mjesta s nizom ne asfaltiranih cesta, sa zapuštenim i devastiranim seoskim društvenim domovima, zapuštenim grobljima i mrtvačnicama itd.. da ne nabrajam – ispričao je načelnik Pavičić povijesne okvire u kojima je ponovno obnovljena općina Kaptol.

- Danas 25. godina poslije možemo reći sljedeće: U svim naseljima Općine Kaptol izgrađena je suvremena nisko naponska električna mreža s novom javnom rasvjetom i preko 480 rasvjetnih mjesta, izgrađeno je oko dvadeset kilometara sustava odvodnje s tri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, izgrađena je plinska mreža kroz četiri naselja, izrađeno 12 km vodovodne mreže za naselja Alilovci i Ramanovci te preko 1.500 metara nove vodovodne mreže u naselju Kaptol, izgrađena nova zgrada ambulante sa jednim stomatološkim i jednim timom obiteljske medicine, izgrađena je nova školsko-sportska dvodijelna dvorana, izgrađeno je 2.000 metara pješačkih staza i nešto više od 100 parkirališnih mjesta, modernizirano je asfaltirano 11 ulica, obnovljeni su i uređeni svi društveni domovi, uređena su sva groblja, odnosno izgrađene staze kroz groblja te uređene kapelice u njima, odnosno mrtvačnice, izgrađeno je nekoliko mostova na vodotocima što u vlastitoj režiji što od strane Hrvatskih voda.

Sve navedeno rađeno je iz skromnog proračuna općine, koji je prve godine iznosio 400 tisuća kn te je kroz povijest lagano rastao, no svakako je najznačajniji napredak bio, u financijskom smislu, dobivanje statusa Brdsko-planinskog područja, kada je proračun prvi puta premašio milijun kuna, a što je za našu malu upravu bio značajan napredak i iskorak u mogućnosti financiranja i projektnih dokumentacija za velike projekte u infrastrukturu. To je i bio osnovni uvjet kako bi mogli tražiti sredstva iz tada jedino dostupnih, domaćih izvora, financiranja – pojasnio je vrijeme danas u općini Kaptol načelnik Pavičić.

- Kroz sve ove godine općina je osim ulaganja u komunalnu i društvenu infrastrukturu značajan dio sredstava uložila u društveni, kulturni i sportski život naših stanovnika financirajući rad naših udruga, gdje posebno ističemo naših pet vatrogasnih društava, koji su u potpunosti opremljeni najnužnijom opremom za uspješno interveniranje. Uz njih tu su naše udruge s područja kulture i sporta koji su redovito financirani u okviru njihovih potreba i naših mogućnosti. Sve ove godine bili smo i ostali servis naših sugrađana za sve njihove potrebe u okviru zakonskog djelokruga djelovanja općine ali i šire od toga, vodili smo brigu o našim najugroženijim sugrađanima, kroz niz raznih projekta i pomoći.

Istakavši potrebu naše opstojnosti i našeg djelovanja po nekim pokazateljima ukazujem na to kako ovakav teritorijalni ustroj „Lijepe naše“ ima smisla, a onima zagovornicima prošlih vremena s idejom vraćanja na teritorijalni ustroj bivše države, postavljam pitanje: Gospodo ili bolje rečeno drugovi odgovorite nam samo kroz ovih nekoliko pokazatelja, da li bi ovo sve u Općini Kaptol bilo napravljeno da nismo imali svoju općinu i time mogućnost da sami upravljamo svojim resursima i potencijalom, koji pruža još niz mogućnosti razvoja ovog kraja.

Duboko vjerujem i nadam se da ova Vlada RH kao niti ijedna buduća neće ideje ovih takozvanih ili bolje rečeno samozvanih stručnjaka, koji se usput rečeno nisu nikada bavili pravom analizom sustava JLS-ova, takav prijedlog prihvatiti i uskratiti našim sugrađanima pravo na svoju lokalnu samoupravu, a ako je stvarno nužan preustroj općina zbog, kako se navodi previše lokalnih šerifa i uz njih puno uhljeba, ostavite to našim ljudima, našem pučanstvu da sami odluče, a ne po nekakvom političkom diktatu da se ponovno prekrajaju granice općina – ističe načelnik Pavičić, smatrajući da ovakav ustroj i u budućnosti ima još više mogućnosti za razvoj koji nam sada omogućuje članstvo u EU i dostupni brojni europski fondovi.

Dan općine trenutak je da se napravi analiza uspjeha i razvoja u prošloj godini. Što je to novog dobila općina Kaptol?

- Općina je u protekloj godini nastavila svoj rad intenzitetom kao i prijašnjih godina, no moram naglasiti da nam je prošla godina vrlo bitna iz razloga što je usvojena porezna reforma koja je značajno poboljšala statuse općina u fiskalnom smislu, jer kako vidimo po dosadašnjem priljevu sredstava prihodi su nam se udvostručili. Često znam reći da se netko sjetio ovakvu reformu napraviti prije desetak godina, nama europski fondovi za izgradnju infrastrukture ne bi ni trebali, tako da bi danas značajna sredstva mogli ulagati u društveni potencijal, mlade, poboljšanje demografske slike, jer mi nismo izolirani otok tako da je i nas ova tzv. „bijela kuga“ zahvatila te se i kod nas dogodio demografski pad.

Nadamo se da ćemo svi zajedno pronaći model, prije svega značajnijeg gospodarskog rasta, koji će vjerojatno utjecati i na demografsku sliku, jer demografska politika sama po sebi podrazumijeva širi spektar aktivnosti koji će doprinijeti ostanku stanovništva na području naše općine i ove regije.

Po pitanju izgradnje komunalne infrastrukture protekle godine značajna sredstva uložili smo u modernizaciju dviju ulica, Zelene u Kaptolu i Amidžana u Podgorju, vrijednosti preko 500 tisuća kn, u uređaj za pročišćavanje otpadnih voda naselja Alilovci uložili smo preko 1,1 milijuna kn od čega je 590 tisuća kn vlastitih sredstava, a ostatak su sredstva Ministarstva regionalnog razvoja 400 tisuća kn i 110 tisuća kn sredstva Ministarstva graditeljstva, dok smo u završetak izgradnje tijekom ove godine uložili još cca. 500 tisuća kn, uložili smo vlastitih 300 tisuća kn u izgradnju dijela kanalizacijske mreže u naselju Kaptol. ŽUC Požeško-slavonske županije izgradio je 900 m pješačke staze u vrijednosti cca. 600 tisuća kn, a u tijeku je nastavak izgradnje preostalih 600 metara u Veličkoj ulici, uložili smo 90 tisuća kn u nove idejne projekte odvodnje i vodoopskrbe naselja Bešinci, Doljanovci i Podgorje, a ove godine još 100 tisuća kn u Glavni projekt, kako bi navedene sustave mogli kandidirati u sljedeći natječaj Mjere 07. Ruralnog razvoja, na kojem smo protekle godine, preko tvrtke Tekija d.o.o. iz Požege uspješno kandidirali i dobili sredstva za izgradnju sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda naselja Ramanovci. Svakako sa zadovoljstvom moram istaći da smo u protekloj godini izradili projektnu dokumentaciju za izgradnju novog dječjeg vrtića, vrijednosti 90 tisuća kn te da smo za isti dobili i građevinsku dozvolu, a u tijeku je izrada dokumentacije za aplikaciju na raspisani natječaj Mjere 7.4.1., koji je trenutno otvoren te se nadamo uspješnoj realizaciji navedenog apliciranja. Ovdje moram istaći da smo na žalost imali dvije neuspješne aplikacije na Mjeru 7. i to za Nerazvrstanu cestu Bešinci-Novi Bešinci, vrijednosti 2 milijuna kn, kao i za Rekonstrukciju trga Vilima Korajca u Kaptolu, vrijednosti 3,5 milijuna kn. Tako da mogu konstatirati da Europska sredstva nisu baš tako lako dostupna, kao što se na prvi mah čini, jer tu postoji naša državna administracija koja ponekad koči projekte iz njima znanih administrativnih razloga, zbog nepreciznih Pravilnika, koji se poslije tumače proizvoljno kod ocjenjivanja projekta. Mi od svojih projekta ne odustajemo tako da ćemo ovaj posljednji svakako izgraditi sami kroz dvije ili tri godine.

Osim ovih većih projekta značajna sredstva smo uložili u održavanje komunalne i društvene infrastrukture. Moram spomenuti da smo i prošle godine uložili znatna sredstva u sport, kulturu i ostale društvene djelatnosti, te smo zajedno sa Udrugom Vinogradara, vinara i voćara Vino-kap te Nogometnim klubom Kaptol sagradili nove sadržaje u sportskom parku, a pri tome svakako nismo zaboravili ni naše najpotrebitije sugrađane. Posebno smo ponosni na zajednički projekt sa susjednim općinama i gradom Kutjevom gdje smo kroz Program „Zaželi“ ukupno zaposlili 60 žena od čega je 8 žena iz naše općine.           

Ovom prigodom moram se zahvaliti, prije svega na suradnji Županu Požeško-slavonskom, gospodinu Tomaševiću, svome zamjeniku gospodinu Josipu Soudeku, predsjedniku Općinskog vijeća gospodinu Damiru Poljancu, kao i svim vijećnicima općine Kaptol i djelatnicima općine, te svim svojim kolegicama i kolegama načelnicima i gradonačelnicima na potpori i pomoći u radu.

Zahvaljujem se svim predsjednicima naših udruga, Češke Besede, Matice umirovljenika, NK Kaptol, KUD-a Ivo Čakalić i Udruge vinogradara, vinara i voćara Vino-kap na izvrsnoj suradnji, posebno Udruzi mladih i profesorici Kristini Rupert, zahvaljujem se svim vatrogasnim društvima, a posebno zapovjedniku vatrogasnog centra Kaptol, gospodinu Josipu Svobodi. Na kraju još jedna posebna zahvala svim laureatima općinskih nagrada uz Dan općine Kaptol.kaptol cestitka

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska