Srijeda, 13 Lipanj 2018 12:10

Konkretna pomoć za obitelji s troje i više djece

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

U PAKRACU OD 1.7. KREĆE PROVOĐENJE PROGRAMA „TRI PLUS“ -

PAKRAC - Roditelji koji žive na području Pakraca i imaju troje i više djece u dobi od 0-18, odnosno do 25 godina starosti ukoliko se redovno školuju, a nisu u sustavu socijalne skrbi kao primatelji zajamčene minimalne naknade, od 1. srpnja moći će uživati nekoliko novih pogodnosti koje su rezultat početka provođenja mjera novog programa nazvanog „Tri plus“.

Program je to demografskih i pronatalitetnih mjera koje donosi Grad Pakrac.

„Ova mjera je rezultat komunikacije sa sugrađanima i osluškivanja njihovih želja i potreba. Cilj i smisao cijelog ovog programa je potaknuti pronatalitetne mjere za smanjenje rasta negativnih demografskih promjena. Njima na konkretan način želimo pomoći obiteljima s troje i više djece, za poboljšanje njihova životnog standarda na području Grada Pakraca, ali želimo i potaknuti ostale obitelji da se možda odluče na povećanje broja djece“, pojašnjava gradonačelnica Anamarija Blažević.

U sklopu ove mjere određuje se dodjela bespovratnih sredstava za podmirivanje cijelog godišnjeg troška komunalne naknade, kao i 150 kuna mjesečno za komunalne i druge režijske troškove. Također, u sklopu ove mjere određuje se dodjela bespovratnih sredstava za troškove redovnog programa dječjeg vrtića za treće i svako daljnje dijete, ukoliko je treće dijete u vrtiću potpuno oslobađanje, a ako je jedno od djece u vrtiću 50% cijene redovnog programa. U ovu mjeru su uključeni i troškovi prijevoza studentima iz obitelji s troje i više djece, jednom mjesečno, plaćanje karte javnog prijevoza, a korisnici ove mjere će u punom iznosu biti oslobođeni i naplate parkiranja na javnim parkiralištima u Pakracu.

Dodatnih 500 kuna za novorođeno dijete

Prema odluci gradonačelnice o naknadama za novorođenčad, roditelji će za treće i svako daljnje dijete dobiti dodatnih 500 kuna za kupnju opreme za novorođeno dijete.

Prema istoj odluci naknade za prvo dijete su 1.500 kuna, za drugo dijete 2.000 za treće 2.500 + 500 kuna, a za četvrto i svako daljnje dijete 3.500 + 500 kuna.

Za provođenje ove mjere je u ovogodišnjem gradskom proračunu osigurano 200.000 kuna.

Tekst/foto: Grad Pakrac