Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 13 Lipanj 2018 12:00

Usvojen rebalans proračuna i Suglasnost za izgradnju ambulante u Čaglinu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

5. SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA- Održana je 5. sjednica Županijske Skupštine Požeško-slavonske županije, a pred okupljenim vijećnicima našlo se 11 točaka dnevnog reda među kojima i Prijedlog rebalansa proračuna za 2018. godinu te Suglasnost za izgradnju nove ambulante u Čaglinu.

Ministarstvo financija pripisalo je obvezu uključivanja svih prihoda i primitaka, rashoda i izdataka proračunskih korisnika u proračun jedinica lokalne i područne samouprave sukladno ekonomskoj, programskoj, financijskoj, lokacijskoj i organizacijskoj kvalifikaciji i izvorima financiranja.” Sukladno prihodima i primicima Županije za ovu godinu i izmjenama i dopunama od 465 milijuna kuna koji su planirani, prihodi su u odnosu na plan veći 7,2 milijuna kuna i u tom kontekstu se događa i rebalans gdje se i nakon toga ostvaruje veći prihod u županiji, pogotovo od poreza na dohodak. Predviđali smo to sukladno matrici i županijski dio poreza na dohodak je veći za ovu godinu dodatnih pet milijuna kuna do kraja godine. Upravo zbog toga predlažemo rebalans za ta sredstva koja želimo direktno plasirati između ostalog i kroz određene mjere za razvoj gospodarstva i poljoprivrede,” obrazložio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Vijećnici su većinom glasova usvojili rebalans proračuna ali i sve ostale točke među kojima i suglasnost na Odluku Upravnog vijeća Doma zdravlja PSŽ za izgradnju nove ambulante u Čaglinu. Naime, kako je obrazloženo, poznato je da je Ambulanta u Čaglinu u jako lošem stanju, te da ne zadovoljava niti minimalne propisane uvjete. U rješavanje problema uključila se Općina Čaglin, Požeško-slavonska županija kao osnivač i Dom zdravlja PSŽ. Općina Čaglin izradila je dokumentaciju odnosno glavni projekt za izgradnju nove ambulante i trenutno je u fazi ishođenja građevinske dozvole. Isto tako, u svom Proračunu Općina je osigurala 900.000 kuna, a za izgradnju objekta prijavili su i na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU iz kojeg im je odobreno dodatnih 400.000 kuna. Županija je u svom proračunu osigurala 300.000 kuna, a zatražena je i pomoć resornog Ministarstva jer ukupna vrijednost radova po troškovniku iznosi 3.342.068,75 kuna.

Na Skupštini je prisegnula Višnja Klobučar (HDZ) iz Pakraca, koja će umjesto izabrane vijećnice Anamarije Blažević čiji je mandat stavljen u mirovanje, u koalicijskim redovima HDZ-HSLS-HSU od danas obnašati vijećničku dužnost.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska

Galerija slika