Ispiši ovu stranicu
Petak, 25 Svibanj 2018 18:27

Četiri dana „dobrih vibracija“ na Aurea festu od 30. kolovoza do 2. rujna

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PREDSTAVLJENA NOVA KONCEPCIJA AUREA FESTA POŽEGA 2018.  -

POŽEGA - Aurea Festa Požega 2018., festival dobrih vibracija, predstavili su danas na konferenciji za novinare gradonačelnik Požege Darko Puljašić, njegov zamjenik Mario Pilon, direktor festivala Ivan Bunjevac, umjetnički direktor Damjan Pirović te direktorica TZ Grada Požege i marketinga festivala Silvija Podoljak. Ovogodišnji festival održat će se od 30. kolovoza do 2. rujna i donosi brojne novine.

- Najznačajniji događaj naše turističke ponude je Aurea Fest. Sa sedam dana smanjili smo ga na četiri, no smatramo da u ta četiri dana ima više kvalitetnih, dobro organiziranih i u mnogo čemu unaprijeđenih događanja. Moto je “dobre vibracije”, a ovom gradu uistinu su potrebne dobre vibracije, svježina i ono što Požežani oduvijek imaju, a to je vjera u sebe i sposobnost da možemo uvijek bolje, kvalitetnije i, nadamo se, veselije. Kada je počinjao ovaj festival 1968. godine donio je nešto novo, nešto drugačije i ono što mi želimo je ponovo ubaciti - nešto više, da to doista bude nešto posebno. U zadnjih nekoliko godina utopili smo se u prosječnost tako da nismo više bili prepoznatljivi kao što je bilo na početku ove dugovječne priče. Ne odmičemo se pri tome od naše tradicije, “Zlatne žice Slavonije” sastavni su dio Aurea Festa, ali na ovom festivalu, nakon dugo godina imat ćemo imena u svim žanrovima glazbe koja nešto znače u Hrvatskoj, a i šire. Uvjeren sam kako će svatko pronaći nešto po svom glazbenom ukusu jer ovaj festival je prije svega festival glazbe, a nakon toga gastro festival, festival vina i tradicije - rekao je gradonačelnik Darko Puljašić.

O samom festivalu govorio je njegov direktor Ivan Bunjevac. - Aurea Fest najstarija je manifestacija u županiji koja ujedinjuje urbane i tradicionalne. Početak Aurea Festa ove godine je u četvrtak 30. kolovoza i započinje tradicionalnom Festivalskom povorkom, požeškom berbom grožđa i Izborom Najgizdavije Šokice te Festivalom običaja i kulturne baštine na Trgu sv. Trojstva. Na Atletskom stadionu se nastavlja program Jazz festom te u Platinum-Inu Festivalu Elektronske glazbe, a u nedjelju sve završava Festivalom Zlatne žice Slavonije te koncertom Najboljih hrvatskih tamburaša. Očekujemo velik broj posjetitelja jer su svi programi podređeni i pripremljeni upravo publici koja uživa u glazbi. A možemo sa sigurnošću reći da je ovogodišnji festival najkvalitetniji i s najeminentnijim izvođačima do sad.

Aurea fest doista je festival festivala, jer u brojnim priredbama, nastupima i najrazličitijim događanjima nemoguće je da baš svatko ne nađe ponešto i za svoju zabavu, ugodu i veselje. - U četvrtak 30. kolovoza na bivšem Atletskom stadionu održat će se 4. Aurea Jazz Fest kojeg će tradicionalno otvoriti Big Band Požega i gosti. Jedan od ovogodišnjih gostiju je Marko Tolja koji predstaviti svoje nove obrade domaćih pop i rock hitova. Drugi izvođač Aurea Jazz Festa je grupa Cubismo, jedanaesteročlani sastav koji izvodi afro, kubansku i latino-američku glazbu. Nakon koncerta selimo se u Platinum-In gdje će se održati Aurea Fest elektronske glazbe na kojem će se predstaviti Peznt, najpoznatiji hrvatski house dvojac iza kojega se kriju Blacksoul i Mark De Line - rekao je Damjan Pirović, umjetnički direktor festivala.

U petak 31. kolovoza održat će se dva centralna događaja Aurea Festa 2018. - Aurea Fest popularne glazbe na kojem će se predstaviti 18 izvođača hrvatske popularne glazbe kao što su Vanna, Petar Grašo, Igor Delač, Mia Dimšić, Marko Tolja, Gazde, Posegana i mnogi drugi. Novina ovogodišnjeg festivala je Aurea Urban Fest koji počinje po završetku Festivala popularne glazbe i to na novoj lokaciji, već spomenutom bivšem Atletskom stadionu. Na prvom požeškom Urban Festu predstavit će se grupa TBF, Brain Holidays i Justin's Johnson. U subotu 1. rujna u dvorani Glazbene škole Požega nastupit će poznata regionalna zvijezda sevdaha Amira Medunjanin, dok će navečer na Trgu Sv. Trojstva zapjevati Petar Grašo. Program se nastavlja u šetališnoj zoni na prvom Aurea Retro Partyju uz jedan od najdugovječnijih europskih tribute bendova, riječki The Beatles Revival Band.

- U nedjelju 2. rujna održat će se Zlatne žice Slavonije s 20 legendarnih tamburaških sastava i pjevača koji će predstaviti svoje nove pjesme na najpoznatijem i najdugovječnijem tamburaškom festivalu. Nekadašnji Zlatni dukati, danas Najbolji hrvatski tamburaši, osim nove pjesme na Zlatnim žicama Slavonije, održat će i koncert povodom svojih 30 godina postojanja. Od ostalih sastava i pjevača koji će nastupiti na festivalu svakako treba izdvojiti Slavonske lole, Slavonske dukate, Borisa Ćiru Gašparca, Stjepana Jeršeka Štefa, Garavuše, Širok šor i mnoge druge - najavio je Pirović.

Financijsku konstrukciju festivala pojasnio je za to zadužen Mario Pilon, a ostala je na prošlogodišnjoj razini od 1,2 milijuna kuna pri čemu Grad Požega sufinancira sa 400 tisuća kuna, a ostalo su sredstva koja su kao znak podrške osigurali sponzori, privrednici i gospodarstvenici Požege i Požeško-slavonske županije. Glavni sponzor festivala je Kutjevo d.d.

- Cilj Festivala je, kao što i novi slogan kaže, širiti „dobre vibracije“ iz Požege koje će zasigurno svi naši pratioci osjetiti jer je okosnica Festivala upravo glazba i glazbeni festivali: Pop festival, Zlatne žice Slavonije, Jazz fest, Aurea Fest elektronske glazbe, Veliki i Mali Glas te Urban fest koji je novina ovogodišnjeg festivala – najavila je Silvija Podoljak.