Ispiši ovu stranicu
Petak, 25 Svibanj 2018 13:52

OŠ Mladost Jakšić u potpunosti obnovila i četvrtu područnu školu i vratila život u svoja naselja

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA ENERGETSKE OBNOVE ZGRADE PODRUČNE ŠKOLE RAJSAVAC -

RAJSAVAC - Osnovna škola „Mladost“ Jakšić je u suradnji s Požeško-slavonskom županijom i njezinom Razvojnom agencijom PANORA u veljači 2017. godine aplicirala projektni prijedlog na Poziv: „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“, referentne oznake 4c1.3. Dana 25. listopada 2017. godine potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s predstavnicima Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u ovome projektu ima dvojaku ulogu. Jedna je uloga Posredničkog tijela razine 2 koja kontrolira provedbu projekta, dok je druga uloga Stručna podrška Partnera koju pruža korisnicima prilikom provedbe projekata.

Ukupna vrijednost projekta Područne škole Rajsavac iznosi do 465.192,39 kn, od čega Europski fond za regionalni razvoj financira do 260.326,37 kn, dok ostatak preuzima Požeško-slavonska županija kao osnivač Škole. Uspješnom prijavom na Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata koji je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, osigurano je do 112.031,98 kn vlastitih troškova, čime se uvelike smanjio iznos koji je korisnik dužan osigurati.

Projektom energetske obnove financirane su aktivnosti izrade projektne dokumentacije, građevinsko-obrtnički radovi, usluga stručnog nadzora građenja, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon provedene energetske obnove, promidžba i vidljivost, upravljanje projektom i administracija te stručna podrška Partnera. Sami radovi na energetskoj obnovi uključivali su toplinsku izolaciju vanjskoga zida, toplinsku izolaciju poda prema tlu i prema negrijanom prostoru, toplinsku izolaciju stropa prema negrijanom prostoru te zamjenu dijela vanjske stolarije. Na ovome Pozivu također je ostvarena prilika za sufinanciranje izvedbe nagibne rampe za olakšani pristup i kretanje osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću.

Izvedenim radovima ostvarena je ušteda primarne energije u iznosu od 56,93% te ušteda godišnje potrebne toplinske energije za grijanje u iznosu od 61,50%, u odnosu na stanje prije energetske obnove. Zgrada je iz energetskog razreda E prešla u energetski razred C.

Na završnoj konferenciji i proslavi što su desetero djece ponovno krenule u svoju školu, ravnatelj Boško Obradović je istakao svoje zadovoljstvo što će uskoro i peta Područna škola biti uređena i energetski učinkovitija, te očekuje početak radova i na matičnoj školi u Jakšiću.

Radove na uređenju Područnih škola na području općine Jakšić, koja također pomaže u financiranju i opremanju škola, pozdravio je načelnik općine Ivica Kovačević, koji je istakao da su od svih općina najdalje otišli i uskoro će imati uređene i energetski učinkovite sve školske prostore.

Upravo ovo zajedništvo i sinergiju, od ministarstava, Fonda za energetsku učinkovitost, lokalne zajednice do županije, županijske razvojne agencije pohvalio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, jer na taj način dolazimo do sredstava EU fondova. Naša županija upravo kod privlačenja projekata kod školstva prednjači pred drugima, te smo do sada uredili na desetke školskih objekata, a i u planiranju smo predložili najveći broj projekata.

Prigodnu priredbu priredili su učenici Područne škole Rajsavac sa svojim roditeljima koji su članovi HKUD-a Slavonija iz Jakšića. Uz prigodnu molitvu, učenike, sve nazočne i školske prostorije blagoslovio je jakšićki župnik vlč. Tihomir Bilešić.

osnovni elementi vidljivosti

Galerija slika