Subota, 19 Svibanj 2018 11:31

Projekt vrijedan više od 350 milijuna kuna u samoj završnici pripreme

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

AGLOMERACIJA PLETERNICA I POŽEGA -

PLETERNICA - Početak izgradnje Aglomeracije Pleternica i Požega bile su povod radnom sastanku na kojem su uz domaćine, gradonačelnicu Antoniju Jozić i njenog zamjenika Domagoja Katića prisustvovali predstavnici Hrvatskih voda, zamjenik generalnog direktora Davor Vukmirić, voditelj Sektora za podršku pripremi i provedbi EU projekata Mario Obrdalj, direktor Vodnogospodarskog odjela za srednju i donju Savu Davorin Piha te direktor tvrtke Tekija d.o.o. Požega Ante Kolić, rukovoditelj razvojno-tehničkog sektora u Tekiji Milan Beslić i zamjenik požeškog gradonačelnika Mario Pilon.

IMG 7595Projekt Aglomeracije Pleternica i Požega vrijedan je više od 350 milijuna kuna i kao takav je najveći u sustavu odvodnje koji je u provedbi na području Požeško-slavonske županije.

- U samoj smo završnici pripreme kompletne dokumentacije kako bi se mogao otvoriti postupak javne nabave za izvođače radova na mreži i pročistaču. Današnji sastanak i ova koordinacija su u smislu ubrzavanja svih procedura jer radi se o velikim projektima na kojima smo radili dugi niz godina. Ovom prilikom moram zahvaliti Hrvatskim vodama, generalnom direktoru i njegovom zamjeniku čiji pristup ovim projektima je zaslužan da smo danas ove projekte doveli do toga da kroz koji mjesec možemo imati izvođače radova – rekla je Antonija Jozić gradonačelnica Pleternice naglašavajući kako je u planu izgradnja 45,5 kilometara kanalizacijske mreže, 14 crpnih stanica, šest retencija i četiri preljeva, te pročistač na rijeci Orljavi.

- Projektom su obuhvaćena naselja od Kuzmice prema Pleternici, Trapari, Novoselci, Gradac, Frkljevci, Kadanovci, Bresnica, Sulkovci, a vrijednost tih radova je 178 milijuna kuna od čega dio sufinancira EU, a dio Hrvatske vode i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te grad Pleternica – dodala je gradonačelnica Jozić.

IMG 7599Izgradnja novog vodovoda Velika – Požega također predviđena je istim projektom dužine 15 kilometara Velika u sklopu kojeg je 30 tisuća metara rekonstrukcije kanalizacijskih mreža u samom gradu, izgradnja kanalizacijske mreže Trenkovo- Trnovac i Marindvor – Štitnjak te uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Procijenjena vrijednost tih radova je nešto više od 150 milijuna kuna.

Riječi pohvale gradonačelnici Jozić uputio je zamjenik generalnog direktora Davor Vukmirić koji je istakao kako je mali broj sredina, gradova i općina u kojima je tolika zauzetost čelnika lokalne jedinice samouprave i sama uključenost u provedbu projekta.

- Sve je napravljeno na partnerskoj osnovi i treba naglasiti kako smo početkom studenog prošle godine bili prilično daleko od ove današnje točke kada smo u situaciji da možemo reći kako su od šest slavonskih projekata čiji su ugovor potpisani 1. prosinca prošle godine u Osijeku, upravo Požega i Pleternica korak ispred ostalih rekao je između ostalog zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić.

IMG 7600Na provedbu projekta osvrnuli su se i istakli određene specifičnosti voditelj Sektora za podršku pripremi i provedbi EU projekata u Hrvatskim vodama Mario Obrdalj, rukovoditelj razvojno-tehničkog sektora u Tekiji Milan Beslić i zamjenik požeškog gradonačelnika Mario Pilon.

O izgradnji nasipa na Orljavi koji je neophodan radi sprječavanja eventualnih poplava koje su prouzročile velike štete prije četiri godine također je bilo riječi koju je izgradnju najavio direktor Vodnogospodarskog odjela za srednju i donju Savu Davorin Piha i koja bi trebala početi početkom lipnja mjeseca.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska