Četvrtak, 17 Svibanj 2018 07:35

Multidisciplinarni pristup u unapređenju oralnog zdravlja u kojemu smo na dnu Europe

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

STRUČNI SASTANAK U OŽB POŽEGA ORGANIZIRAO ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO  -

POŽEGA – Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije organizirao je stručni sastanak "Multidisciplinarni pristup u unapređenju oralnog zdravlja" koji je održan u Općoj županijskoj bolnici Požega, a u okviru rada Nacionalnog povjerenstva za dentalnu medicinu Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. sastanku su nazočili prim. dr. sc. Željko Plazonić, državni tajnik Ministarstva zdravstva, dr. sc. Anka Jurišić-Kvesić, predsjednica Nacionalnog povjerenstva za dentalnu medicinu, gradonačelnik Požege Darko Puljašić, prof. dr. sc. Željko Glavić, ravnatelj Opće županijske bolnice Požega, dr. vet. Mato Matijević, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, Marijan Višaticki, ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije i dr. sc. Vesna Vlašić, pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Požeško-slavonske županije. Skup je okupio doktore školske i dentalne medicine s područja cijele županije budući da su upravo oni ciljana skupina ovog Nacionalnog programa.

IMG 7495Sastanak je bio usmjeren prema javnozdravstvenim aspektima unapređenja oralnog zdravlja, ulozi primarne i sekundarne zdravstvene zaštite te multidisciplinarnom pristupu unapređenja oralnog zdravlja. Osim stručnih tema iz područja dentalne medicine prikazan je program pod nazivom "Zubna putovnica" čiju su organizatori, uz Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Hrvatska komora dentalne medicine, Hrvatska liječnička komora te županijski Zavodi za javno zdravstvo, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja.

- Karijes je javnozdravstveni i globalno rasprostranjen problem. Hrvatska je zbog zbivanja u posljednjih 20-ak godina i socioekonomskih uvjeta ostala na poprilično slaboj razini kada je u pitanju prevencija. Čeka nas ogroman posao i zato smo danas ovdje u Požegi da zamolimo kolege da shvate ozbiljno ovaj problem. - rekla je dr. sc. Anka Jurišić-Kvesić, te iznijela podatke da smo po oralnom zdravlju nekada bili predzadnji, a da smo sada posljednji u odnosu na europske države. Na to svakako utječe, ne samo što se godinama o tome nije vodilo dovoljno brige, nego i što u tom segmentu oralnog zdravlja nema dovoljno stručnog kadra.IMG 7494

U skladu s programom "Zubne putovnice" početkom školske godine učenici 6. razreda svih osnovnih škola u Republici Hrvatskoj, zajedno s drugim aktivnostima školske medicine (cijepljenje protiv hepatitisa B, skrining na skoliozu i sl.), dobiti će obrazac „Zubna putovnica“. Učenici se javljaju doktoru dentalne medicine na pregled i ispunjavanje obrasca te ispunjen obrazac vraćaju školskom liječniku. Program uključuje i djecu koja se upisuju u prvi razred osnovne škole kada školska medicina provodi sistematske preglede djece, čiji sastavni dio je i pregled kod doktora dentalne medicine.

- Ovo je dokaz da Ministarstvo zdravstva vodi računa o oralnom zdravlju u Hrvatskoj i želi ga unaprijediti, prvenstveno kroz sistematske preglede djece pa onda i razvojem te širenjem pojma oralne higijene u svim dobnim strukturama. Ovdje se radi o multidisciplinarnom pristupu koji podrazumijeva da zdravlje usne šupljine direktno utječe na sistemsko zdravlje i u tekstu tih spoznaja i novih znanstvenih saznanja želimo kroz oralno zdravlje djelovati na prevenciju razvoja sistemskih bolesti. - rekao je državni tajnik ministarstva zdravstva prim. dr. sc. Željko Plazonić, koji ističe da djelatnici koji rade u segmentu dječjeg oralnog zdravlja rade zaista kvalitetno i više od redovnog da se ublaži nedostatak kadrova.