Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 14 Svibanj 2018 13:12

„Obrok za 5“ za sve učenike osigurao hranu u školi

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA I 15 OSNOVNIH ŠKOLA U JEDINSTVENOM PROJEKTU -

POŽEGA - Požeško-slavonska županija, odjel za društvene djelatnosti nositelj je projekta sa partnerima, gradom Požega, i 15 osnovnih škola s područja županije, pod nazivom „Obrok za 5“. Tehničku podršku i provedbu osigurala je Regionalna razvojna IMG 7439Senka Horvat, direktorica Regionalno razvojne agencije Panoraagencija Panora i Ured za europske integracije grada Požege. Projekt traje ovu čitavu školsku godinu, vrijednosti je 555 tisuća kuna, a financiran je iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije.

Projekt su na tiskovnoj konferenciji predstavili dr. sc. Vesna Vlašić, pročelnica odjela za društvene djelatnosti županije, Senka Horvat, direktorica Panore, dr. sc. Marko Šostar, pročelnik EU ureda grada Požege i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

- Cilj projekta je ublažavanje najgorih oblika dječjeg siromaštva, pružanjem nefinancijske pomoći djeci u siromaštvu ili u riziku od siromaštva i to u vidu podjele hrane u školama. Ciljna skupina projekta je oko 550-ero djece koja žive u obiteljima koje su u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva u svih 15 OŠ s područja županije. Zadovoljni smo i sretni što smo dio ovog lijepog projekta, jer smo za 550-ero djece u školi osigurali obroke u školi, da mogu nesmetano kao i svaka druga djeca sudjelovati i raditi, te se osjećati kao svi drugi učenici – istakla je Senka Horvat.

U projektu sudjeluju škole OŠ Zdenka Turkovića Kutjevo, OŠ Vladimira Nazora Trenkovo, OŠ fra Kaje Adžića Pleternica, OŠ Vilima Korajca Kaptol, OŠ Dragutina Lermana Brestovac, OŠ Ivana Gorana Kovačića Velika, OŠ Mladost Jakšić, OŠ Stjepana Radić Čaglin, OŠ braće Radića Pakrac, OŠ Grigora Viteza Poljana, OŠ LiIMG 7440dr.sc. Marko Šostar, pročelnik Ureda za europske integracije grada Požegepik, OŠ Dobriše Cesarića Požega, OŠ Antuna Kanižlića Požega, OŠ Julija Kempfa Požega, Katolička osnovna škola Požega.

- Zahvaljujem županiji što su nas prepoznale kao partnere i naše škole kojima je osnivač grad Požega. Našim školama i našim učenicima je jako bitan ovaj projekt jer je usmjeren prema najranjivijim skupinama, a to su djeca. Grad Požega ima kroz socijalni program i druge mjere koje su usmjerene prema onim najsiromašnijim skupinama – rekao je Marko Šostar.

- Ovo je značajan projekt za sve nas, možda ne toliko velik u financijskom smislu, često preko agencija privučemo i milijunske projekte, no ovdje je vidljivo da nastojimo se brinuti i za one najpotrebitije. Po statistici oni koji idu u siromašne ili su u riziku da postanu siromašni, njima ćemo pomoći ovim projektom. Nastavit ćemo i dalje brinuti i pružati potporu jer u Hrvatskoj, a pogotovo u Slavoniji nitko ne smije biti gladan. Ne može se dogoditi da djeca zbog toga što su im roditelji bez primanja ili sa slabijim primanjima ne ostanu bez obroka u školi – rekao je Alojz Tomašević, zahvaljujući svim sudionicima i partnerima na realizaciji ovog projekta. Nada se da će u dogledno vrijeme kad se situacija u Slavoniji i Požeško-slavonskoj županiji popravi, biti manje potrebitih učenika, no dok to ne bude i dalje će se provoditi ovaj projekt.

IMG 7452Alojz Tomašević, župan Požeško-slavonske županije- Požeško-slavonska županija statistički gledano nije više na začelju, mi sada zauzimamo 14 mjesto po razvijenosti hrvatskih županija i ja ću raditi na tome da se svake godine popravi ta situacija prema gore. Posebno kada se tiče školskog standarda na njemu radimo maksimalno, uredit ćemo sve Područne škole, nećemo dozvoliti da se ugasi niti jedna područna škola, urediti i energetsku obnovu provesti u svim matičnim školama. Nećemo stati, jer svi imaju pravo na jednake životne uvjete, a naša županija je u odnosu na svoju veličinu povukla najviše projekata i EU sredstava u školstvo od svih županija u RH. Naše gospodarstvo je zdravo i dobro i mi imamo među rijetkima i suficit izvoza.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska