Subota, 12 Svibanj 2018 11:00

Dan energetske učinkovitosti Požeško-slavonske županije

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PREDSTAVLJENI PROJEKTI ENERGETSKE UČINKOVITOSTI -

POŽEGA – U organizaciji Požeško-slavonske županije i Regionalne razvojne agencije PANORA d.o.o. održano je predstavljanje projekata energetske učinkovitosti koji su provedeni na području Požeško-slavonske županije.

Dan energetske učinkovitosti po prvi puta je održan u Požeško-slavonskoj županiji s ciljem da okupljeni stručnjaci iz različitih područja djelovanja približe okupljenima brojne mogućnosti i odgovore vezane uz ovu problematiku, IMG 5860Direktorica Regionalne razvojne agencije PANORA d.o.o. Senka Horvatnaglasila je uvodno direktorica Regionalne razvojne agencije PANORA d.o.o. Senka Horvat. - Županija samo koja je jedna od uspješnijih u pripremi i provedbi projekata energetske obnove, pa smo u program uvrstili i vlastite primjere dobre prakse. Naime, kada govorimo o naše iskustvu mi smo ga gradili kroz četiri javna poziva koja su do sada bila objavljena a financirana su iz Europskih sredstava. Kroz njih nam je za obnovu županijskih škola odobreno 25 projekata energetske obnove. Od toga je šest za izradu projektne dokumentacije, a 19 za radove na objektima, a njihova ukupna vrijednost je oko 28 milijuna kuna. Od tih 28 milijuna kuna, 15,5 je financirano iz samih natječaja, dodatno 6,5 milijuna kuna su sredstva Fonda za sufinanciranje projekata pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, dakle oko 80 posto su bespovratna sredstva - rekla je Senka Horvat.

- Posebno smo ponosni na naše rezultate iz prvog javnog poziva gdje su se financirali radovi na energetskim obnovama školskih ustanova gdje je u cijeloj Hrvatskoj bilo prijavljeno 209 projekata, prošlo je 33 projekta od kojih je čak 7 bilo iz naše županije. Na zadnjem natječaju koji je obuhvaćao energetske obnove javnih zgrada, mi smo IMG 5772Alojz Tomašević, župan Požeško-slavonske županijeprijavili osam projekata vrijednosti oko 70 milijuna kuna. Tu su bili aktivni i naši gradovi i općine, trenutno čekamo rezultate i vjerujemo u dobru realizaciju. Kada govorimo o gradovima i općinama, nužno je kazati da samo posebno aktivni u prijavljivanju energetske obnove višestambenih zgrada te i tu imamo vrlo dobre primjere i rezultate - naglasila je direktorica Horvat.

Prigodnim riječima obratili su se i župan Alojz Tomašević, te pomoćnik ministrice Regionalnog razvoja i fondova EU Davor Huška. - Velika uspješnost naše Regionalne agencije i Županije u pripremi i provedbi projekata često nije dovoljno prepoznatljiva u široj javnosti pa je i ovo prigoda za pravo predstavljanje. Svi ravnatelji škola intenzivno su također radili na projektima energetske obnove i čestitao bih njima, Agenciji, te načelnicima općina koji rade izvrstan posao. Kao Županija želimo pružiti punu potporu upravo takvim nastojanjima - rekao je između ostalog župan Tomašević.

Gledajući broj stanovnika, veličinu Požeško-slavonske županije i prilično mali proračun te broj odobrenih projekata, riječ je o izvrsnim rezultatima, potvrdio je i pomoćnik ministrice Regionalnog razvoja i fondova EU Davor Huška. - Požeško-slavonska županija je najuspješnija županija, možda ne u apsolutnim iznosima, ali u odnosu na ove podatke to je tako. I to zahvaljujući svima vama koji ste se angažirali na ovim projektima. PANORA uspješno sve IMG 5816Davor Huška, pomoćnik ministrice Regionalnog razvoja i fondova EUideje stavlja u prilično stroge okvire i pravile, i ta vertikala koja je uspostavljena s terena do agencije, fonda i ministarstava dala je rezultate ponajbolje vidljive upravo u ovoj županiji, Zato se možete ponositi tim rezultatima i nastavite tako jer potpora neće izostati. Približno je 120 milijuna kuna u ovih nekoliko zadnjih mjeseci uloženo samo u energetsku učinkovitost na području ove naše županije, a više od 20 milijuna kuna onog dijela koji bi trebala sufinancirati županija ide preko Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te Fonda za sufinanciranje europskih projekata. To je najbolja formula – da se udruže sredstva i da kvalitetne ekipe na terenu pripremaju projekte koji će tako biti financirani - rekao je Huška.

Predavanja su održali predavači iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Andreja Horvat Friščić, Lidija Benšek Završki i Dijana Bradić, Tajana Pavić iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Ilić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Andreja Hajdinger iz Regionalne agencije PANORA koja je govorila o energetskoj obnovi javnih ustanova na području Županije, predstavnik tvrtke DETAS d.o.o. Goran Petrović te ravnatelj OŠ Mladost Jakšić Boško Obradović koji je predstavio aktivnosti škole kao primjer dobre prakse.

Tekst: S.P. Foto: Kronika požeško-slavonska