Petak, 27 Travanj 2018 15:17

Potpisan ugovor o funkcionalnom povezivanju OŽB Požega i OŽB Pakrac

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

MINISTAR ZDRAVSTVA MILAN KUJUNDŽIĆ BORAVIO U POŽEŠKO-SLAVONSKOJ ŽUPANIJI -

POŽEGA - Potpisivanju ugovora o funkcionalnoj povezanosti između dviju zdravstvenih ustanova na području Požeško-slavonske županije, Opće županijske bolnice Požega i Opće županijske bolnice Pakrac koja je ujedno i bolnica Hrvatskih veterana uz požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića bio je nazočan i ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić. Ugovore su u Maloj županijskoj vijećnici potpisali ravnatelji požeške i pakračke bolnice, prof. dr. sc. Željko Glavić i Marina Major. 

Prije samog čina potpisivanja ugovora svim nazočnima dobrodošlicu je zaželio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević zahvalivši ministru Kujundžiću na potpori koju daje ulažući u zdravstveni sustav na području Požeško-slavonske županije.

- Funkcionalno povezivanje bolnica u Hrvatskoj je nešto što je prepoznala EU komisija i ocijenila kao takvu vrlo pozitivnu mjeru u zdravstvenom sustavu. u funkcionalnom povezivanju bolnica ostaju pravni subjekti, dakle svaka bolnica ostaje zaseban pravni subjekt, Pakrac i Požega. S ovim oblikom radi se o okupljanju kvalitete na jednom mjestu, povećava se sigurnost pacijenata i daje se sigurnost da će i jedna i druga bolnica sačuvati sve svoje djelatnosti. U ovom slučaju veća bolnica daje garanciju da pacijenti neće morati iz pakračkog kraja putovati za veliku većinu dijagnostičkih postupaka. Specijalisti će iz Požege ići u Pakrac i odrađivati potrebite preglede - rekao je ministar Kujundžić.

- Mogu reći da je tijekom četiri godine u odnosu pakračke i požeške bolnice dok su zajedno funkcionirali jedino bio problem jer Pakrac nije imao pravnu samostalnost. Nikad niti zaposlenici ali i stanovnici to nisu prihvatili kao činjenicu. Drago mi je što je do ovog funkcionalnog spajanja došlo i što su taj problem riješili na ovaj način. Mi smo imali odlična iskustva s radom medicinskih službi. Puno je liječnika specijalista iz Požege odlazilo obavljati preglede u Pakrac. Pacijenti su time bili zadovoljni. Ovim ugovorom o funkcionalnom spajanju bolnica onaj problem pravne osobnosti je stavljen izvan snage. Trebamo razvijati suradnju u medicinskim djelatnostima i to sve na zadovoljstvo pacijenata. Ovim načinom se smanjuju troškovi za zdravstveni sustav. Velika je stvar da pacijenti u svom gradu mogu ostvariti zdravstvenu zaštitu a da ne moraju nikud dalje putovati – istakao je ravnatelj OŽB Požega, prof. dr. sc. Željko Glavić. 

- Od 1. siječnja 2018. godine poslujemo kao samostalna zdravstvena ustanova. Zahvaljujući ovom ugovoru kao i prethodnoj suradnji između dviju zdravstvenih ustanova našim pacijentima pružamo dodatnu sigurnost i dostupnost zdravstvene zaštite čime se omogućuju dijagnostički i terapijski pregledi liječnika određenih specijalnosti kojih pakračka bolnica nema - istakla je ravnateljica OŽB Pakrac Marina Major. 

- Funkcionalno povezivanje zdravstvenih ustanova provedeno je do sada između 12 bolnica, uz Požegu i Pakrac spojene su ustanove Šibenik i Zadar, Nova Gradiška i Slavonski Brod, Vinkovci i Vukovara, Varaždin i Čakovec, Našice i Osijek. Nastavljamo dalje s ovim modelom. Nelogično je da bolnice na malim udaljenostima imaju dupla dežurstva i skupocjenu opremu koja se slabije koristi - zaključio je ministar Kujundžić.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska