Četvrtak, 19 Travanj 2018 11:37

Dan općine Čaglin i 25. obljetnica uspostave lokalne jedinice samouprave

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

ČAGLIN – U prigodi obilježavanja Dana općine Čaglin i 25. obljetnice uspostave te jedinice lokalne samouprave načelnik općine Dalibor Bardač sa suradnicima, predstavnici, Požeško-slavonske županije, članova Općinskog vijeća, udruga proisteklih iz Domovinskog rata i dr. položili su vijence i zapalili svijeće kod spomen obilježja poginulim braniteljima u čaglinskom groblju u čast onima koji su dali svoje živote za slobodnu Hrvatsku.

Služeno je i euharistijsko slavlje u čaglinskoj župnoj crkvi koje je predvodio mjesni župnik vlč. Milan Klobučar.

Kao i prethodnih godina u prigodi obilježavanja Dana općine održana je i svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su bili brojni uzvanici, između ostalih i pomoćnik ministrice regionalnog razvoja Davor Huška, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević sa zamjenicima Željkom Jakopovićem i Miroslavom Grozdanićem, predsjednica Županijske skupštine Josipa Miličević, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir, zamjenik pleterničke gradonačelnice Domagoj Katić, zamjenici požeškog i lipičkog gradonačelnika Ferdinand Troha i Slobodan Katunar, načelnici općina Brestovac, Jakšić, Kaptol, Velika, Brodski Stupnik i Podcrkavlje, Zdravko Mandić, Mile Pavičić, Ivica Kovačević, Vlado Boban, Goran Jelinić i Tomislav Trtanj, načelnik Policijske postaje Pleternica Goran Alaber, zapovjednik Vojarne 123. brigade pukovnik Mato Tomašević, ravnatelji županijskih ustanova, Doma zdravlja Marijan Višaticki, Zavoda za hitnu medicinu Fabijan Barišić, Zavoda za javno zdravstvo mr. Mato Matijević, Županijske uprave za ceste Mijo Jozak, predstavnici udruga proisteklih iz domovinskog rata, civilnih udruga te predstavnici vjerskog, društvenog, gospodarskog, javnog i kulturnog života.

Riječi dobrodošlice svim uzvanicima uputio je predsjednik Općinskog vijeća Ivan Demše. Načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač osvrnuo se na ostvarene i započete projekte u općini, a pozdravne govore i riječi podrške uputili su zamjenik požeško-slavonskog župana i općinski vijećnik Željko Jakopović, načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, u ime svih gradonačelnika i načelnika općina, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i pomoćnik ministrice regionalnog razvoja Davor Huška.

Prigodan dramski i glazbeni program izvela su djeca iz Osnovne škole Čaglin pod vodstvom prof. Ljiljane Đurđević.

Nagrada općine Čaglin dodijeljena je Zdenku Šipecu dugogodišnjem istaknutom pojedincu u čaglinskom kraju za kojeg je prije uručenja nagrade istaknuto sljedeće:

Zdenko Šipec je rođen u Čaglin 13. ožujka 1948. godine. Osnovnu školu završio je u Čaglinu, a srednju poljoprivrednu u Požegi. 1969. godine odlazi na rad u Austriju te se 1976. godine vraća u rodni Čaglin. Iste godine postaje član DVD-a Čaglin, a ubrzo i član upravnog odbora. 1993 g. izabran je na dužnost predsjednika te istu dužnost uspješno je obavljao do 2017. godine, odnosno punih 6 statutarnih mandata i kao takav spade u red veoma malog broja vatrogasaca koje se time mogu podičiti. Od 2001. do 2005 g. vršio je dužnost predsjednika Vatrogasne zajednice Požeštine. Bio je i član predsjedništva Vatrogasne zajednice požeško-slavonske županije. Kao vatrogasac usavršavao se do zvanja vatrogasnog časnika I. klase, a zbog izuzetnih zasluga po odluci Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice 2002.g dobio je počasno zvanje višeg vatrogasnog časnika. Nositelj je spomenica za 10, 20, 30 i 40 godina rada u DVD-u, te brončane medalje Vatrogasne zajednice Požeštine i srebrne medalje Vatrogasne zajednice županije. Zbog iznimnog doprinosa u vatrogastvu DVD –Čaglin dodijelio mu je titulu počasnog predsjednika. Dodajmo i to da je Zdenko bio i dugogodišnji vijećnik Općinskog vijeća Općine Čaglin.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska