Srijeda, 18 Travanj 2018 10:40

Apel gradonačelnika na neodgovorne vlasnike kućnih ljubimaca

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEGA - U posljednje vrijeme na adresu Grada Požege sve češće pristižu pritužbe naših sugrađana zbog neodgovornih vlasnika kućnih ljubimaca koji ne uklanjaju onečišćenja koja učine njihovi psi ljubimci na javnim površinama. Problem psećeg izmeta na požeškim ulicama i ostalim javnim površinama nije pseći problem, već problem neodgovornih vlasnika. Na taj je ukazao i gradonačelnik Požege Darko Puljašić te pozvao neodgovorne vlasnike pasa da pokupe ono što četveronožni sugrađani ostavljaju iza sebe po gradskim površinama

- Imamo prekrasan grad koji se trudimo čistiti, no mogu najaviti kako će komunalci obilaziti grad i izvan radnog vremena te bilježiti nemar takvih vlasnika pasa. U zadnje vrijeme na nekoliko lokacija imamo nažalost i divljanje, uništavanje gradske imovine. Šetalište uz Orljavu na nekoliko mjesta je devastirano, vade se opločnjaci, bacaju se, na Starom gradu se lome klupe i ograde. Onima koji to rade poručio bih kako ih može biti sram, ovaj grad i građani to nisu zaslužili. Apeliram pak na one koji su vidjeli ili znaju nešto o vandalizmu, neka to prijave. Zajedno to možemo spriječiti i riješiti. Bit ću uvijek afirmativan i raditi na tome da zajedno unaprjeđujemo ovaj grad, da troškovi održavanju budu što manji kako bi ta sredstva mogli uložiti u još kvalitetnije uvjete života, a smatram da smo postignuli tu civilizacijsku razinu kada ovakve pojave možemo i osuditi i ukloniti - naglasio je gradonačelnik Puljašić.

Spomenimo i kako je 6. listopada 2017. na snagu stupio novi Zakon o zaštiti životinja koji donosi mnoge pozitivne novosti, ali propisuje i rokove za pojedine odredbe, kao i veće kazne za neodgovorne građane, odgovorne osobe, gradove i županije kako bi se Zakon mogao uspješno provoditi u praksi. Kazna za napuštanje životinja je do 30 tisuća kuna, rok za kontrolu mikročipiranja pasa 30. lipnja 2018, a sve županije moraju imati sklonište, i to najkasnije do 31. prosinca 2018. Komunalni redari ovim Zakonom imaju bolje definirane svoje ovlasti za koje su nadležni još od 2013., a prihod od novčanih kazni koje naplate ide jedinicama lokalne samouprave za zbrinjavanje napuštenih životinja.

Tekst/foto: Grad Požega