Utorak, 17 Travanj 2018 15:17

Uz 25. godina Požeško-slavonske županije stotine milijuna vrijednih projekata

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SVEČANA SJEDNICA UZ DAN POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA – Požeško-slavonska županija obilježila je svoj 25. Dan županije svečanom sjednicom Skupštine županije u Gradskom kazalištu Požega, na kojoj su nagrađeni zaslužni pojedinci i kolektivi županijskim poveljama i nagradama. Svečanoj sjednici nazočili su izaslanik predsjednice RH dr. sc. Željko Glavić, izaslanik predsjednika Vlade RH, mr. sc. Davor Huška, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja, saborski zastupnik Franjo Lucić, župani vukovarsko-srijemske, brodsko-posavske, sisačko-moslavačke i koprivničko-križevačke županije, načelnici općina i gradonačelnici gradova Požeško-slavonske županije, gospodarstvenici, predstavnici udruga, javni i kulturni djelatnici. Sve nazočne je pozdravila je i otvorila sjednicu, predsjednica Skupštine županije, Josipa Miličević, ističući dobru suradnju i rad svih vijećnika sa županom i županijskim službama u cilju ravnomjernog razvoja cijele županije.

- Ove godine slavimo 25 obljetnicu i Dan naše županije koja je kroz svoju 808 godina dugu povijest županija prošla brojna turbulentna razdoblja koja su je oblikovala. Požeško – slavonska županija ima ogromne mogućnosti za razvoj od poljoprivrede, prehrambene, drvne i metalne industrije do turizma, zbog čega su joj Rimljani i dali naziv Zlatna dolina. Vođeni time moji suradnici i ja, unatoč teškoj situaciji i naslijeđenim dugovima, još više i jače radimo na razvoju naše Županije. Županija u svom djelokrugu obavlja poslove koji se odnose na: obrazovanje, zdravstvo, prostorno i urbanističko planiranje, gospodarski razvoj, prometnu infrastrukturu, civilne udruge, sport, vatrogasnu zajednicu. Kroz provedbu konkretnih projekata našu županiju smo danas doveli na 14. mjesto razvijenosti županija u RH. Gospodarstvo je pokretač razvoja i svjesni smo da nema gospodarstva bez dobro usmjerenog obrazovanja i stoga radimo na stvaranju što boljih uvjeta kako bi mlade ljude pripremili za život nakon školovanja – istakao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević u svom godišnjem izvješću o radu u protekloj godini.

Do sada su prijavljena sveukupno 34 projekta, za 17 ustanova, te 28 zgrada (1 dom za starije i nemoćne osobe, 2 opće županijske bolnice, Crveni križ, Đački dom, 1 srednja škola i 11 osnovnih škola). Od ukupno 34 projekta za sada je odobreno financiranje za 25 projekata, ukupne vrijednosti preko 18 milijuna kuna. Na ocjenjivanju je još 9 projekata ukupne vrijednosti oko 70 milijuna kuna, a to su Opća županijska bolnica Požega i Bolnica Pakrac, Dom za starije i nemoćne osobe Požega i još 5 osnovnih škola, što matičnih što područnih.

- Od ostalih provedenih projekata mogu se izdvojiti projekti „Obrazujmo se zajedno 2“ i „Obrazujmo se zajedno 3“ gdje je u 2 školske godine, na 11 osnovnih i 2 srednje škole, 134 djece dobilo pomoć 89 asistenata u nastavi.

Kroz projekt „Obrok za 5“ osigurana je prehrana za 417 učenika s 14 osnovnih škola u županiji i 3 u gradu Požegi. Kroz ova 3 projekta ostvarena je potpora od 3,5 milijuna kuna. Od projekata u provedbi možemo izdvojiti: „Obrazujmo se zajedno 4“ ukupne vrijednosti oko 9 milijuna kuna.

Projekt „Zajedno do razvoja“ kroz koji se pruža pomoć u radu razvojne agencije Panora, dok djelatnici Panore savjetuju, informiraju i izrađuju projekte od javnog interesa. Ukupna vrijednost projekta je 1,5 milijuna kuna.

Projektom „Zajedno do zdravlja“ Opće županijske bolnice Požega obuhvaćena je izgradnja i opremanje bolničkog objekta u kojem je smještena dnevna bolnica internističkih, kirurških i pedijatrijskih djelatnosti, jednodnevna kirurgija za sve kirurške djelatnosti te laboratorijska dijagnostika dnevne bolnice. Ukupna vrijednost projekta je oko 35 milijuna kuna.

Projektom „Dom zdravlja-centar zdravlja“ Doma zdravlja obuhvaćeno je unapređenje kvalitete primarne zdravstvene zaštite na području Požeško-slavonske županije. Projekt obuhvaća nabavku opreme za ordinacije primarne zdravstvene zaštite za Dom zdravlja Požeško-slavonske županije i 6 koncesionara primarne zdravstvene zaštite Požeško-slavonske županije. Također obuhvaća manje infrastrukturne zahvate rekonstrukcije na 6 zgrada Doma zdravlja Požeško-slavonske županije. Radovi će se obaviti na sljedećim lokacijama: Zgrada Doma zdravlja Požega u Matije Gupca, Zgrada Doma zdravlja Požega u Vukovarskoj, Zgrada Doma zdravlja Požega u Industrijskoj,

Zgrada Doma zdravlja u Velikoj, Zgrada Doma zdravlja u Pakracu i Zgrada Doma zdravlja u Lipiku. Ukupna vrijednost projekta je 6 milijuna kuna. U tijeku je izrada dokumentacije za izgradnju nove ambulante u Čaglinu kako bi žiteljima te općine osigurali dostojnu zdravstvenu zaštitu – nabrojao je župan Tomašević te dodao i projekt obnove Županijske palače od podruma do krova i Velike županijske vijećnice vrijedan 1,5 milijuna kuna.

- Na području ruralnog razvoja financijski najizdašniji projekt je u podmjeri 5.2.2 Razminiranje poljoprivrednog zemljišta na području Požeško-slavonske županije. Ukupna vrijednost projekta je 32 milijuna kuna. Projektom je financirano razminiranje 3.732.385 m2 poljoprivrednih površina na području županije.

U prethodnoj godini na podmjeru 6.3. Potpora malim poljoprivrednicima i podmjeru 6.1. prijavljeno je oko 30 projekata ukupne vrijednosti preko dva milijuna kuna. Zahvaljujem se ovim putem Ministarstvu poljoprivrede i vjerujemo kako će pojednostaviti kriterije kako bi što više poljoprivrednika dobilo potrebna sredstva za rad. Također ovdje moram reći kako Požeško-slavonska županija poljoprivrednicima subvencionira kamate na poljoprivredne kredite. Županijska razvojna agencija PANORA radila je sveukupno 155 projekata (66 EU projekata, te 89 nacionalnih), od čega je 83 završenih, u provedbi 53 te na ocjenjivanju 19 projekata.

Sveukupna vrijednost pripremljenih projekata je preko 250 milijuna kuna – nabrojio je župan Tomašević i posebno naglasio da je od tih projekata njih 18 od strateškog značaja za razvoj županije, koji će biti započeti do 2020. godine.

- Nabrojit ću samo neke od strateških projekata: Brza cesta Požega – autoput A3 – izlaz Godinjak – prezentacija održana prošle godine na istom ovom mjestu i u skorije vrijeme očekujemo početak radova. Spojna cesta Pakrac-Lipik-autocesta, Akumulacija Kamenska – kao što znate svake godine strahujemo zbog vremenskih neprilika jer su nas već nekoliko puta zadesile poplave katastrofalnih razmjera.

Upravo izgradnjom akumulacije Kamenska ne samo što više ne bi morali strahovati od poplava nego bi riješili i navodnjavanje ali i poboljšali turističku ponudu. Zbog toga se zahvaljujem direktoru Hrvatskih voda, gospodinu Zoranu Đurokoviću i njegovom zamjeniku ovdje nazočnom Davoru Vukmiriću jer su prepoznali značenje te akumulacije za našu županiju. Upravo zahvaljujući njima potpisali smo ugovor za izgradnju 3 aglomeracije: Požega, Pleternica i Lipik-Pakrac vrijednosti preko 500 milijuna kuna. Dalje to su još projekti Svijet graševine – Destinacija vinskog turizma, Akumulacija Šumetlica, Mini hidroelektrane na području Požeško-slavonske županije, Bioplinska postrojenja, Odmaralište Zvečevo, Regionalni centar kompetencija u poljoprivredi i prehrani, Srednjovjekovni grad Kaptol, Zgrada srednje škole u Pleternici, Izgradnja školske-sportske dvorane Gimnazija Požega - projekt vrijedan oko 30 milijuna kuna – nabrojio je župan Tomašević, naglašavajući da je u projektu Slavonija naša županija ugovorila projekata vrijednih 600 milijuna kuna.

- Naša županija je primarno poljoprivredna županija, ali i turizam vidimo kao jednu od razvojnih grana naše županije. Pogotovo se to odnosi na lovni turizam, cikloturizam i zdravstveni turizam. Već četvrtu godinu za redom Požeško-slavonska županija raspisala je natječaj za dodjelu subvencija i donacija za razvoj i unapređenje lovstva za koje će i ove godine izdvojiti pola milijuna kuna, a uz potporu Ministarstva turizma realizirali smo projekt razvoja cikloturizma. Označene su tri glavne cikloturističke rute ukupne duljine 293 kilometara.

Županijska uprava za ceste izvršavala je radove redovitog održavanja na 104 županijskih i lokalnih cesta ukupne duljine 474 kilometara. Za radove na redovitom održavanju cesta uloženo je 8,5 milijuna kuna, a na interventnom još preko 4,5 milijuna kuna. Unatoč svim poteškoćama, u gradovima i općinama naše županije Županijska uprava za ceste brine se kako bi sve prometnice bile u punoj funkciji na dobrobit stanovnika tih mjesta – rekao je župan Tomašević, zahvalivši se i vatrogascima na njihovom požrtvovnom radu na spašavanju ljudi i materijalne imovine za što će ove godine županija izdvojiti 700 tisuća kuna za rad vatrogastva. Tu su svakako važni projekti kao što je Centar za kompetenciju pri Poljoprivredno-prehrambenoj školi vrijedan 25 milijuna kuna koji će donijeti nekoliko farmi i gradnju hladnjače

- Sve ovo o čemu sam govorio bilo bi i bit će nevažno ukoliko ne uspijemo zadržati mlade ljude i ljude koji žele raditi i razvijati našu prelijepu županiju. Svoje djelovanje moramo usmjeriti ka tome da zaustavimo iseljavanje i pružimo mladim ljudima mogućnost da svoju budućnost grade u Požeško-slavonskoj županiji. Županija trenutno stipendira 66 studenata, iduće godine će i više, koji će se nakon završenog školovanja, najiskrenije se nadam, vratiti u svoj kraj i stečeno znanje iskoristiti na najbolji mogući način. S ovoga mjesta želim se zahvaliti vama, dragi gospodarstvenici, koji ste unatoč svim poteškoćama, ulagali u razvoj i otvarali nova radna mjesta.

Naša drvno-prerađivačka, metalo-prerađivačka i prehrambena industrija svojim rezultatima pokazale su da se može raditi i razvijati i pri tome biti iznimno uspješan. Dragi poljoprivrednici, obrtnici i radnici, vi svojim radom dokazujete da se od rada živi, a ne umire.

Vi, dragi moji hrvatski branitelji i vaše obitelji, roditelji naših poginulih suboraca svojom ljubavlju prema Domovini najviše ste nas zadužili. Vaša žrtva nikada ne smije biti zaboravljena. S ovoga mjesta kao župan, ali i kao umirovljeni hrvatski general, obećavam vam da ću i dalje raditi na tome kako bi se mjesta pogibije vaših najmilijih dostojno obilježila. Prošle godine 02. prosinca, na samu obljetnicu pogibije 11 hrvatskih branitelja na Papuku, otkrili smo spomenik koji će vječno podsjećati na ljubav i požrtvovnost 11 hrabrih vitezova prema svojoj Domovini.

Svima vama želim čestitati Dan Požeško-slavonske županije, želim vam puno zdravlja, sreće, osobnog zadovoljstva i poslovnog uspjeha!

Svečana sjednica prilika je da se istaknu i nagrade zaslužni pojedinci i kolektivi, a nagrađeni su sljedeći: Povelje zahvalnosti dobili su inž. Martin Kaprel, nastavnik praktične nastave s Tehničke škole u Požegi, sada u mirovini; Zdenko Šojat iz Pleternice za 135 puta darovanu krv; Palijativni tim LiPa, udruga koja djeluje u Lipiku i Pakracu. Godišnju nagradu dobio je turistički objekt Vile Montis Aurea iz Novog Zvečeva, OPG Ivan Bobek iz Novoselaca i tvrtka Lipik Glass iz Lipika, proizvođač specijalnih stakala za najluksuznije automobile, avio, željezničku i brodsku industriju, koja izvozi 98% proizvodnje. Nagradu za životno djelo dobio je sportski djelatnik, nogometaš i nogometni trener cijeli život, punih 55 godina, Milan Tomljenović iz Požege.

Program svečane sjednice uveličali su učenici Glazbene škole Požega, veliki mješoviti zbor i solisti na rogu i klaviru, te Muška pjevačka skupina Grabarčani s kojom je zapjevao slavonsku pjesmu i sam župan Tomašević.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska