Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 12 Travanj 2018 13:54

Sigurnosna i prometna problematika za prva tri mjeseca

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

TISKOVNA KONFERENCIJA U PU POŽEŠKO-SLAVONSKOJ -

POŽEGA - PU požeško-slavonska održala je tiskovnu konferenciju na kojoj je predstavljena sigurnosna i prometna problematika te prometne nesreće i prekršaji u prva tri mjeseca 2018. godine.

Na području u nadležnosti PU požeško-slavonske zabilježeno je ukupno 139 djela po službenoj dužnosti, 53 djela po privatnoj tužbi te 15 djela za koje je izostao prijedlog za kazneni progon, sveukupno 207 kaznenih djela.

Ako promatramo kaznena djela po službenoj dužnosti, zabilježeno je povećanje za jedno djelo u odnosu na prethodnu godinu. Na području PP Požega zabilježeno je 65 djela (19 manje nego u prvom tromjesečju 2017. godine), na području PP Pakrac 45 djela (21 djelo više nego u istom razdoblju prethodne godine), a na području PP Pleternica 29 djela (jedno djelo manje).

Od ukupnog broja djela, 49 je bilo s poznatim počiniteljem, a preostalih 90 s nepoznatim. Provedenim kriminalističkim istraživanjima počinitelji su otkriveni za još 55 djela pa je naknadna otkrivenost u promatranom razdoblju 61,1% a razriješenost 74,8%. Tijekom prva tri mjeseca ove godine razriješeno je i devet djela iz ranijih godina pa koeficijent naknadne otkrivenosti iznosi 71,1%, a koeficijent razriješenosti 81,3%.

Kao i obično, najveći dio kaznenih djela odnosi se na liniju općeg kriminaliteta gdje je zabilježeno 98 djela, od čega se 22 djela odnose na kaznena djela na štetu mladeži i obitelji. Evidentirano je i 25 kaznenih djela u liniji rada kriminaliteta droga, zatim po sedam kaznenih djela iz linija rada gospodarskog kriminaliteta i kriminaliteta prometa, dok su dva djela zabilježena u liniji rada organiziranog kriminaliteta.

Ukupna materijalna šteta nastala kaznenim djelima tijekom prvog tromjesečja 2018. godine na području PU požeško-slavonske iznosi 321.103,00 kune.

Prijavljeno je 69 osoba – pet maloljetnika, osam mlađih punoljetnika i 56 osoba starijih od 21 godine. Prijavljeno je i pet osoba za razriješena djela iz ranijih godina.

Tijekom prva tri mjeseca ove godine zabilježena su ukupno 44 prekršaja narušavanja JRM-a, za čije su počinjenje prijavljene 54 osobe, dok je u istom razdoblju prošle godine zabilježeno 30 prekršaja, a prijavljeno je ukupno 35 osoba.

Na području PP Požega zabilježeno je 25 prekršaja, šest više nego u istom razdoblju prošle godine, na području PP Pakrac devet prekršaja, što je za četiri prekršaja više nego u prva tri mjeseca 2017. godine, dok je na području PP Pleternica zabilježeno deset prekršaja također četiri više nego prethodne godine.

Najbrojniji su prekršaji iz članka 13. (tuča, svađa i vika na javnom mjestu) – zabilježeno ih je 21.

Prijavljeno je, kao što je već navedeno 54 osoba, odnosno prijavljeno je 48 muškaraca i šest žena.

Od ukupnog broja prekršaja, 20 ih je počinjeno pod utjecajem alkohola. Javni red i mir se najčešće narušavao u vremenu od 0 do 6 sati (18 prekršaja) i u vremenu od 12 do 18 sati te od 18 do 24 sata (po deset prekršaja).

U prva tri mjeseca evidentirana su i 143 prekršaja iz ostalih zakona što je za 79 prekršaja manje nego u istom razdoblju prošle godine. Prijavljeno je ukupno 146 osoba, dok je u 2017. godini bila prijavljena 221 osoba.

Tijekom prva tri mjeseca ove godine na cestama u nadležnosti PU zabilježene su 124 prometne nesreće u kojima su nastradale 52 osobe – dvije osobe su poginule, 12 osoba je teško, a 38 lakše ozlijeđeno. U istom razdoblju prošle godine zabilježeno je 115 prometnih nesreća, nije bilo poginulih osoba, osam osoba je teško, a 31 lakše ozlijeđena.

Među nastradalima najviše je vozača – 34 osobe (jedna osoba je smrtno stradala, devet je teško, a 24 lakše ozlijeđeno), zatim slijede putnici – 12 osoba (dvije su teško i 10 lakše ozlijeđeno), a kada su u pitanju pješaci, jedan je poginuo, jedan je teško a četiri su lakše ozlijeđena.

Inače u prometnim nesrećama sudjelovalo je ukupno 256 osoba, od čega 19 osoba pod utjecajem alkohola.

Promatramo li vrste prometnih nesreća u prva tri mjeseca na prometnicama naše PU najviše je bilo slijetanja vozila s ceste – 32 nesreće (četiri osobe su teško i sedam lakše ozlijeđeno). Zabilježeno je i 18 sudara vozila iz suprotnih smjerova (dvije osobe su teško i devet lakše ozlijeđeno, a isti broj bilježimo za bočni sudar – 18 nesreća (jedna osoba je zadobila teške i osam lakše ozlijede).

Najčešća okolnost koja je prethodila prometnoj nesreći i dalje je brzina (nepropisna i neprimjerena uvjetima) – dovela je do 46 nesreća (dvije su osobe smrtno stradale, šest osoba je zadobilo teške i 16 osoba lakše ozlijede). Slijedi nepoštivanje prednosti prolaska – dovelo je do 19 nesreća (jedna je osoba teško, a 13 lakše ozlijeđeno).

U nadzoru prometa u prva tri mjeseca ove godine zabilježeno je ukupno 3.112 prometnih prekršaja, na području PP Požega 1.562, na području PP Pakrac 805 prekršaja, a na području nadležnosti PP Pleternica – 745 prekršaja. Najveći broj prekršaja odnosi se na nedopuštenu brzinu – 1.294 prekršaja i nekorištenje sigurnosnog pojasa – 454 prekršaja.

Najavljena je i preventivno-represivna akcija koja će se provoditi u noći sa subote na nedjelju, 14./15. Travnja, a usmjerena je na nadzor prisutnosti alkohola i droga u organizmu vozača, dok će se u nedjelju tijekom dana provoditi akcije pojačanog nadzora vozača motocikala i mopeda. Pojačani nadzor, vodeći računa da se ne stvaraju zastoji u odvijanju prometa, policijski službenici će provoditi na više nadzornih mjesta na cestama naše županije stoga upozoravamo vozače da se pridržavaju prometnih propisa.

Također je Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je Natječaj za upis polaznika/polaznica u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka u 2018./2019. godini. Planira se upis 600 polaznika/polaznica, a program će započeti 10. rujna 2018. godine.

Natjecati se mogu državljani i državljanke Republike Hrvatske pod uvjetom da:

- imaju završenu srednju školu u četverogodišnjem trajanju,

- nemaju navršenih 28 godina na dan 10. rujna 2018. godine,

- imaju posebnu psihičku i tjelesnu zdravstvenu sposobnost,    

- imaju propisanu razinu tjelesne motoričke sposobnosti,

- su osobno dostojni za obavljanje policijske službe,

- nisu članovi političke stranke.

Prijave na natječaj s potrebnom dokumentacijom podnose se na adresu:

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA

Uprava za pravne poslove i ljudske potencijale

Zagreb, Ulica grada Vukovara 33,

s naznakom „za natječaj“.

Rok za podnošenje prijava je od 1. ožujka do 6. srpnja 2018. godine.

Tekst: PU požeško-slavonska Foto: Kronika požeško-slavonska