Utorak, 10 Travanj 2018 10:44

Pobjednike natjecanja „Hrvatska kakvu želimo“ primio župan Tomašević

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PET OSNOVNIH ŠKOLA S PODRUČJA ŽUPANIJE SUDJELOVALO NA NATJECANJU MINISTARSTVA REGIONALNOG RAZVOJA -

POŽEGA – U sklopu procesa izrade Nacionalne razvojne strategije Republike hrvatske do 2030. godine, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Agencijom za odgoj i obrazovanje organiziralo je Nagradni natječaj za dječje literarne i likovne radove na temu „Hrvatska kakvu želimo“. Na natječaju je sudjelovalo ukupno 222 OŠ iz Hrvatske a s područja Požeško-slavonske županije sudjelovalo je pet Osnovni škola: Vilima Korajca Kaptol, Braće Radića Pakrac, Katolička osnovna škola Požega, OŠ Lipik i Fra Kaje Adžića Pleternica.

Natječaj se provodio na školskoj, županijskoj i nacionalnoj razini u četiri kategorije – likovni i literarni radovi učenika od 1. do 4. razreda te likovni i literarni radovi učenika od 5. do 8. razreda. Na natječaju je sudjelovalo ukupno 450 učenika a dodjela nagrada održana je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Nagrade najboljima dodijelila je ministrica Gabrijela Žalac. Najveći uspjeh među našim školarcima ostvarila je Dora Satinović, učenica 3. razreda Katoličke osnovne škole Požega koja je u kategoriji likovnih radova osvojila prvo mjesta na županijskoj razini ali i prvo mjesto na nacionalnoj razini, te dobila vrijednu nagradu.

Regionalni koordinator cijelog natjecanja bila je Regionalna razvojna agencija „Panora, koje je nagradila i najbolje radove na županijskoj razini, novčanim nagradama od 1.500, 1.000 i 800 kuna za prva tri mjesta, ali i vrlo zanimljivim poklonima, mobilnim uređajima i dr. Na županijskoj razini najuspješniji su bili: Rea Jozić, učenica 4. razreda OŠ “Fra Kaje Adžića” iz Pleternice koja je osvojila prvo mjesto s literarnim radom, Sara Marin, učenica 8. razreda OŠ “Braće Radića” iz Pakraca koja je osvojila prvo mjesto u kategoriji likovnih radova za više razrede i Marija Ljubica Nosić učenica 7. razreda OŠ Vilima Korajca Kaptol koja je prvo mjesto osvojila sa svojim literarnim radom.

Svi učenici koji su sudjelovali sa svojim mentorima primljeni su u Velikoj vijećnici Požeško-slavonske županije, a župan Alojz Tomašević čestitao im je na sudjelovanju i osvojenom uspjehu. – Izuzetno sam zadovoljan što ste sudjelovali u ovom natječaju i pokazali kakva je to Hrvatska koju vi želite. Vi već u svojim mladim godinama, na početku svog razvoja i školovanja imate promišljanje kakvu Hrvatsku želite. Vjerujem da vas tako uče i vaši roditelji i nastavnici, da vas usmjeravaju da ne postoji ljepša zemlja u svijetu od Hrvatske, a vi ste to svojim radovima i potvrdili. Ponosan sam što ste upravo vi iz naše županije, a posebno mlada dama Dora Satinović, već počela prikupljati nagrade za svoj rad. Ponosan sam što ste tako dobro i uspješno pronosili ime naše županije, naše Slavonije, i uvijek to s ponosom ističite. Mi smo ti koji dolaze iz ovog prekrasnog prostora, a nama koji se bavimo politikom dajte prijedloge i smjernice kako bismo baš takvu izgradili. Naša obveza je da vas i vaše roditelje slušamo i u budućnosti izgradimo baš takvu Hrvatsku, za vašu budućnost – istakao je župan Tomašević te pozvao kao i uvijek da mladi nakon školovanja dođu natrag u najljepšu županiju u Hrvatskoj, ovdje stvore svoje obitelji i nastave živjeti i raditi. Ovim radovima, kako likovnim i literarnim koje su nagrađeni učenici pročitali, svojom ljubavlju prema Hrvatskoj oni su već vidjeli ljepotu svoga kraja i cijele Hrvatske.