Ispiši ovu stranicu
Subota, 07 Travanj 2018 17:36

Imenovanje zapovjednika JVP Grada Požega bila je sprega politike i kriminala ? Potvrđuje to i nakon više od četiri godine podignuta optužnica protiv sadašnjeg zapovjednika

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

NASTAVLJA SE TRAKAVICA OKO IMENOVANJA ZAPOVJEDNIKA POŽEŠKIH VATROGASACA - pisali smo u veljači 2014. godine –

POŽEGA, 09. veljače 2014. – Oko imenovanja novog zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe u Požegi podigla se prilično velika bura nakon što je oporbeni SDP optužio gradsko rukovodstvo (HDZ i nezavisna lista Nine Smolčića) da je imenovanje Zdenka Mautnera nelegalno pa da čak ima i krivotvorenja dokumenata, za što je najavljena i kaznena prijava. Uslijedilo je i postupanje DORH-a, policije i glavnog vatrogasnog inspektora. Vrhunac je bila i iznenadna ostavka Dražena Pekčeca (nezavisna lista u koaliciji s HDZ-om), predsjednika Upravnog vijeća JVP Požega, koji je sve poteze ocijenio nelegalnim i zbog toga se povukao sa svih dužnosti, ali i saznanje da je dotadašnji zapovjednik Goran Vidaković u dva mandata obnašao dužnost zapovjednika požeških vatrogasaca bez posjedovanja potrebnih kvalifikacija.

Trakavica oko imenovanja se nastavlja, a upravo predložena točka dnevnog reda za sljedeće Gradsko vijeće grada Požege da se imenuje ravnatelj JVP Požega, koja funkcija do sada nije postojala, pokrenula je nova nagađanja i špekuliranja. Da li je to priznanje aktualne vlasti da Zdenko Mautner zaista nema sve potrebne uvjete, a o tome se još čeka i službeni nalaz glavnog inspektora, ili je neki drugi zaokret. 

No o svemu je svoje mišljenje dao i dr. sc. Jadran Perinić, ravnatelj DUSZ, koji je iznenada posjetio Požegu. ­– Takva mogućnost postoji, zakon o vatrogastvu to dozvoljava, a i javne vatrogasne postrojbe jesu ustanove, pa se jedna takva funkcija može uvesti u rad.  Da je uobičajeno i nije jer se obično gleda da se u jednoj funkciji sve objedini. Takva situacija nije destruktivna, ali je ekonomičnije i racionalnije upravljanje ustanovom. Netko tko upravlja vatrogasnom postrojbom mora imati zadovoljavajuće uvjete – rekao je ravnatelj Perinić, koji je informirao da u javnosti dosta špekuliralo sa zapisnikom inspekcije, koji je neupravni akt i nije bilo primjereno komentirati to što je pisalo u zapisniku. DUSZ se ne smije i neće petljati u samostalni rad državnog inspektora. Kako je bilo nekih pritužbi na nalaz inspektora, predložen je i izvanredni inspekcijski nadzor.  – Šezdeset dana je krajnji rok kada se mora dati nalaz inspekcijskog nadzora od višeg inspektora i ja ne očekujem da će biti nekih bitnih promjena. Ako bude zainteresiranih stranaka može se uputiti žalba Povjerenstvu kao drugostupanjskom organu ili pravosudnim institucijama da traže svoja prava. Mene osobno interesira samo da Javna vatrogasna postrojba radi zakonito – zaključio je ravnatelj Perinčić, napomenuvši da niti jedna JVP u Hrvatskoj, pa i one u velikim gradovima nemaju razdvojenu instituciju ravnatelja od zapovjednika JVP.

To pravo grad Požega će svakako morati i sam financirati, jer JVP se financiraju po minimalnim financijskim standardima iz državnog proračuna kroz decentralizirana sredstva, a sve ostale potrebe, pa i po procjeni ugroženosti samog grada dodatne vatrogasce, grad mora financirati iz svog proračuna. – To znači da je to sve pomoć s državne razine, a sve ostale obveze i prava ostaju jedinicama lokalne samouprave kao osnivačima. Znači ako bi došlo do povećanja broja izvršitelja oni će to morati i financirati – zaključio je ravnatelj DUSZ Jadran Perinić.

Pucalo se tada iz svih oružja i teške artiljerije, koristile inspekcije u raznim kontradiktornim rješenjima, tvrdilo da su dokumenti krivotvoreni, zloupotrebljavali se inspektorati, ali na žalost i državne službe koje su trebale organizirati zaštitu i spašavanje. Kako vidimo politika nije odustajala, tražila je bilo kakvo rješenje, da se tada Zdenka Mautnera instalira pod svaku cijenu, pa i kršenja zakona, propisa, pa čak i plaćanja pozamašnog iznosa za njegovu plaću ravnatelja, koju država RH nije priznavala.

Prijepor je i tada a i sada bio da gosp. Zdenko Mautner nije imao 5 godina iskustva na nekom od zapovjednih mjesta u profesionalnim vatrogasnim jedinicama u RH. Uslijedilo je izdavanje „nekakve“ potvrde da je imenovani bio na zapovjednom mjestu u IDVD Zvečevo, koja je djelovala u ovoj „slatkoj tvornici“. Tada je to bilo „solomonsko rješenje“ da politika svima zamaže oči, zapovjednik je imenovan nakon raznih manevara. Politika je pokazala svu svoju bahatost u bezočnosti htjenja provođenja odluke koju si je zacrtala. Da je krivotvorenje na djelu u punom smislu, evo pokazalo se tek u 2018. godini kada je Općinsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu  po članku 279. st. 2. Kaznenog zakona – Za krivotvorenje službene ili poslovne isprave koja se kao spis uporabi u službi ili poslovanju kao da je istinita.

Znači potvrda koja je izdana iz IDVD Zvečevo nije bila istinita, krivično djelo napravio je onaj koji je potvrdu izdao, ali kazneno djelo napravio je i Zdenko Mautner koji je tu potvrdu priložio uz svoju dokumentaciju i postao zapovjednik JVP grada Požega.

Iako nitko ni tada nije htio kontaktirati Vatrogasnu zajednicu PSŽ koja je mogla potvrditi tada, ali i sada da na području Požeško-slavonske županije nije bilo profesionalnih vatrogasnih jedinica, pa niti među Industrijskim dobrovoljnim vatrogasnim društvima nije bilo niti jedne profesionalne jedinice. Tada su je imali veliki kolektivi kao Kombinat Kutjevo, Ljevaonica Plamen, Orljava, Zvečevo i to se odmah vidjelo iz naziva IDVD, ne profesionalno vatrogasno društvo. Uz to osoba o kojoj je riječ u IDVD je bila tajnik, ne zapovjednik, što se moglo utvrditi uvidom u evidencije svih DVD-a i evidencije ljudstva. Prva profesionalna jedinica na području županije postala je Javna vatrogasna postrojba grada Požege, formirana nekoliko godina prije u mandatu gradonačelnika Zdravka Ronka, po tadašnjim novim propisima koji su to tek omogućili.

Sada je na potezu opet politika, rukovodstvo grada Požega morat će se ipak očitovati tko je koga obmanuo krivotvorinom, jer odgovarat će onaj tko je potpisao „potvrdu“ i onaj tko je „potvrdu“ upotrijebio. Osim očitovanja rukovodstvo grada morat će i djelovati da se zaštiti zakonitost i osigura nesmetani rad JVP. Ostali vrlo aktivni vinovnici iz cijele trakavice, nemaju odgovornost, osim moralne. Kako uskoro slijedi i istek mandata zapovjedniku Mautneru, vjerojatno ćemo dobiti novu osobu koja će zadovoljavati bar te zakonske uvjete da zapovijeda profesionalnom vatrogasnom jedinicom o kojoj često ovise životi i imovina naših građana.

Kako se sada razvija situacija vjerojatno ćemo ubrzo dobiti vršitelja dužnosti zapovjednika Javne vatrogasne jedinice grada Požega.