Četvrtak, 29 Ožujak 2018 09:13

Predstavljen novi brand grada Požege - Brda & doline

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POŽEGA - Grad Požega u suradnji, s Turističkom zajednicom Grada Požege, predstavio je novi vizualni identitet, slogan i kreativnu platformu za sustavni branding Požege kao turističke destinacije. Riječ je o prvom projektu takvog opsega u Slavoniji, a o čemu se točno radi i kako je cijela priča započela predstavili su danas na konferenciji za novinare gradonačelnik Požege Darko Puljašić, direktorica TZ Silvija Podoljak i predstavnici studija Candypepper koji su osmislili ideju „Brda&doline“, Ivan Žanetić i Filip Korić.cd37ed46198bb78c38b3e24a7fc57fa1 XL

- Kako bismo pokazali što Požega ima i pozvali goste da posjete naš grad moramo ih nekako isprovocirati. Ovo je jedan od načina. Mi imamo dovoljno hrabrosti i vjere u sebe, a cilj nam je da poslovni subjekti, privatnici i obiteljska gospodarstva budu nositelji ove priče. Naše je da stvorimo preduvjete, pokrenemo tu kuglu, da ju usmjerimo u privlačenje posjetitelja koji žele vidjeti što su brda&doline i kako izgleda najljepši kraj na svijetu. – poručio je gradonačelnik Puljašić.

Požega nije malo, „jednostavno“ slavonsko mjestašce. Ona je grad bogate i kompleksne prošlosti koji na uskom prostoru stoljećima spaja naizgled nespojive kulture i načine življenja. Vidljivo je to u njenom gastro-naslijeđu i u svakodnevnom jeziku, u njenim proslavama i običajima, u načinu na koji Požežani dočekuju goste ili slave vjenčanja, u trenucima zabave kao i trenucima velikog napora. Požega je poput kulturološkog jin-janga te uvijek spaja barem dva različita svijeta, barem dva koncepta koja nismo navikli vidjeti zajedno.

Kako kažu iz studija Candypepper, Požega se tradicionalno veže uz ideju žitnih polja („Zlatna dolina”) i tamburaške glazbe („Zlatne žice Slavonije”). Iako je stari slavonski duh u Požegi i dalje živ, grad je odavno prestao biti tipično slavonsko mjestašce „iz sredine 70-ih”. Požega danas nudi novu, mnogo moderniju turističku ponudu s fokusom na tri glavne kategorije usluga – aktivni odmor jedinstven u regiji, gastro ponuda po ukusu nove cd37ed46198bb78c38b3e24a7fc57fa1 3 XLgeneracije te živu i bogatu suvremenu kulturu.

- Uz sve to, posebna snaga slogana proizlazi iz nečega mnogo jednostavnijeg, očitog i opipljivog. Požega je jedini slavonski centar okružen brdima. Jedini komadić beskrajne ravnice smješten usred brdskog masiva. Upravo su zato njene vizure drugačije od uobičajenih vizura Slavonije, a ponuda aktivnog odmora jedinstvena u regiji. Hiking i brdski biciklizam u Slavoniji nisu nemogući... ali prvo morate doći u Požegu! Brda & doline naš su novi identitet, ipak oduvijek su bili tu. Slogan koji bi za neku drugu destinaciju bio (pre)hrabra reklama, za Požegu je dio svakodnevice, upisan u DNK grada. Jer brda & doline prvo su što vidimo kada ujutro pogledamo kroz prozor. – rekao je Žanetić.

Branding rješenje sadrži osnove komunikacijske strategije i nastupa u medijima te dizajnerske prijedloge niza materijala, od tiskanih oglasa i billboarda do naslovnice knjiga i brošura, setova uredskog materijala i brojnih promotivnih artikala. Kako bi osigurali univerzalnost i primjenjivost u svim prilikama i sa svim suradnicima, kreiran je i prvi Priručnik osnovnih grafičkih standarda vizualnog identiteta Požege kao turističke destinacije. Požega je u logu i u sloganu prikazana kroz tri jednostavna elementa. Njena brda, njene doline i tipografsku oznaku „&” koja predstavlja najčešći sastavni veznik europskih jezika.& povezuje sve sadržaje koje Požega nudi, sva njena raznolika i jedinstvena lica. Sva raspoloženja, emocije i doživljaje. Sve naše vrijednosti i običaje.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska