Utorak, 20 Ožujak 2018 11:40

Vijećnici usvojili paket mjera za pomoć poljoprivrednicima, gospodarstvu i razvoju turizma

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

5. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA KUTJEVA -

KUTJEVO – Jedna od kraćih sjednica, bila je ova 5. Gradskog vijeća grada Kutjeva, a tek 3 točke dnevnog reda, no po važnosti 2. točke dnevnog reda o razvoju gospodarstva Grada Kutjeva od 2018. do 2020. godine, s konkretnim poticajnim mjerama za poljoprivrednike, voćare, vinogradare, malo i srednje gospodarstvo, te za razvoj turizma i poticanje novo otvorenih ležaja.

Korisnici potpora mogu biti svi subjekti gospodarstva koji posluju i imaju sjedište na području grada Kutjeva. Za provedbu mjera grad Kutjevo će osigurati potrebita sredstva u proračunu grada kroz ovo razdoblje. Za ostvarenje potpora svi korisnici moraju popuniti zahtjev u gradskoj upravi za jednu od 6. Mjera za koje žele koristiti poticaj:

Mjera 1. - sufinanciranje doprinosa iz plaće za svakog novozaposlenog radnika s prebivalištem na području Grada Kutjeva do 1.500 kn mjesečno po novom djelatniku.

Mjera 2. - sufinanciranje kamate na kratkoročne poljoprivredne kredite za nabavku repromaterijala za sjetvu do 4% kamata na kredit banke ili organizatora proizvodnje.

Mjera 3. - sufinanciranje premija osiguranja poljoprivrednih površina od šteta nastalih prirodnim (poplava, tuča, oluja, mraz, suša) i drugim djelovanjem (štete od divljih životinja).

Mjera 4. - sufinanciranje samozapošljavanja registracijom i otvaranjem obrta, trgovačkog društva ili OPG-a, do 30.000 kuna jednokratno za novu registraciju.

Mjera 5. - sufinanciranje povećanja turističkih smještajnih kapaciteta na području Grada Kutjeva s iznosom do 3.500 kuna po svakom novom ležaju za prenoćište.

Mjera 6. - mjere namijenjen ulaganju u razvoj Gospodarske zone „Kamenjača“ Kutjevo, za nove gospodarske subjekte u zoni, prodaja zemljišta u zoni po samo 2 kn po kvadratu, oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa za izgradnju objekata mu zoni, oslobođenje ili sufinanciranje komunalne naknade, u prvoj godini poslovanja 100%, drugoj 75%, trećoj 50%, oslobađanje od plaćanja poreza gradu Kutjevu, sufinanciranje plaćanja priključaka na komunalnu infrastrukturu vodoopskrbe i odvodnje u iznosu od 50% troškova, sufinanciranje izgradnje objekata do 50.000 kuna, sufinanciranje nabavke i ugradnje strojeva i opreme do 30.000 kuna.

Grad Kutjevo planira uskoro održati i javne rasprave i upoznavanje svih subjekata s novim mjerama te otvoriti i javno objaviti Natječaje za sve mjere.

Uz ovu točku na dnevnom redu bio je Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna Grada Kutjeva za 2017. godinu, iz čega je najvažnije da je grad Kutjevo u toj godini vratio sva dugovanja, kreditna zaduženja i riješio višegodišnja dugovanja i brojne sudske sporove s dobavljačima. Grad Kutjevo je ukupno realizirao 10,3 milijuna kuna prihoda i 10,6 milijuna kuna rashoda, a nastali manjak od 350 tisuća kuna već je vraćen u ovoj 2018. godini. Trenutno grad Kutjevo nema nikakvih obaveza dobavljačima a na računu ima preko milijun kuna sredstava, te su se zbog toga odlučili na ovaj značajniji iskorak u poticanju razvoja gospodarstva. Za ovo pozitivno poslovanje svakako zahvaljuju i Vladi RH te sredstvima izravnanja i pomoći koji su dobivali prošle i ove godine. Iako su im prihodi od poreza na dohodak pali za 500 tisuća kuna, sredstva pomoći i izravnanja dosegla su 3,7 milijuna kuna.

Donesena je i nova Odluka o grobljima grada Kutjeva, a gradonačelnik Josip Budimir i njegov zamjenik Ivica Malnar odgovorili su i na nekoliko pitanja vijećnika. Pitanje o zapošljavanjima u Dječjem vrtiću dobilo je odgovor da se prije treba formirati Upravno vijeće Dječjeg vrtića koje će odlučivati o zapošljavanjima u vrtiću. Za uređenje knjižnice očekuju se ponude s vrijednosti, a treba se i utvrditi ugovor s vlasnikom objekta o priznavanju troškova uređenja kroz smanjenje mjesečnih najamnina za prostor knjižnice. Za rukovoditelja u Razvojnu agenciju grada Kutjeva bit će imenovana Ana Galić, a pošto je novo primljena direktorica u Turističkoj zajednici na održavanju trudnoće, neće se moći ništa riješiti do njenog povratka na posao ili isteka ugovora o radu.