Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 12 Ožujak 2018 13:18

Počasni građanin grada Požege postao Ante Potrebica, predsjednik vrhovnog suda u miru

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SVEČANOM SJEDNICOM GRADSKOG VIJEĆA OBILJEŽEN DAN GRADA POŽEGA -

Kolektivne godišnje nagrade dobili Veleučilište u Požegi, Color emajl, a nagradu humanosti OŠ Antuna Kanižlića

POŽEGA - Svečanom sjednicom Gradskog vijeća obilježen je danas 12. ožujka, na blagdan Grgureva, Dan grada Požege, na kojoj su i dodijeljene nagrade grada Požega najzaslužnijim kolektivima i pojedincima. Svečanu sjednicu uveličali su ministar turizma Gari Capeli, ujedno izaslanik predsjednika Vlade RH i predsjednika Sabora RH, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja Davor Huška, pomoćnik ministra MUP-a Davor Trut, generalni vikar Požeške biskupije vlč. Josip Krpeljević, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, saborski zastupnik Franjo Lucić, predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, brojni gradonačelnici gradova Vinkovaca, Našica, Raba, Belišća, Pleternice, Kutjeva, Pakraca, Lipika, Baje iz Mađarske, načelnici općina Kreševo iz BiH, Brestovca, Velike, Kaptol, Jakšić, Čaglin, bivši gradonačelnici Požege Dragutin Štirmer i Vedran Neferović, te delegacije Udruga branitelja iz Domovinskog rata, predstavnike gospodarskog, vjerskog i društvenog života grada Požege i Požeštine.

Sjednicu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća, prof. dr. sc. Željko Glavić koji je pozdravio sve uzvanike, čestitao svim nagrađenim, te čestitao svim Požežankama i Požežanima njihov Dan grada i blagdan Grgureva.

Požeški gradonačelnik Darko Puljašić istakao je da je u Požegi napravljeno dosta,da se puno radi, a uz pomoć Vlade RH tek će se intenzivirati rad na razvoju i pristizanju u razvoju i ovog dijela Slavonije. – Vlada je prepoznala ovaj dio Hrvatske i konačno iznašla vrlo konkretan i vidljiv način rješavanja problema kroz projekt Slavonija. Mi očekujemo još brži i značajniji razvoj. Gospodarstvo i gospodarstvenici će zajedno s nama koji smo njihov servis i partner, učiniti kvalitetniji život našim sugrađanima. Samo kvalitetnijom proizvodnjom koju ovaj grad pomaže i oslobađa od nameta, omogućujemo kvalitetan rad gospodarstvu, omogućujemo veće zapošljavanje i kvalitetniji život u cjelini. U Poduzetničkoj zoni traži se parcela više. Mi znamo da je jedno radno mjesto više, jedna nova kuća, jedno novo dijete, jedan korak bliže našeg društva – rekao je gradonačelnik Puljašić nakon filma koji je prikazao što je sve napravljeno u ovom gradu u proteklih 365 dana i na čemu se upravo radi.

Da Požega, bogata kulturnom baštinom, poljoprivrednom proizvodnjom, ima velike šanse u razvoju turizma, podsjetio je ministar Capeli, koji je zainteresiran da se završe neki turistički projekti, poput Požeške kuće, koji će biti priča razvoja turizma. Napomenuo je da će ministarstvo osigurati povoljne kredite svima onima koji žele urediti smještajne kapacitete koji nedostaju u ovom kraju ozbiljnijem pokretanju turizma.

Godišnje kolektivne nagrade dobilo je Veleučilište u Požegi, koje pohađa preko 1.000 studenata, a gotovo 4.000 je diplomiralo na nekoliko studija koje razvija. Veleučilište trenutno provodi nekoliko projekata vrijednih 40 milijuna kuna, od kojih je samo izgradnja novog Studentskog doma vrijedna 32 milijuna kuna. Nagradu je primio dekan dr. sc. Dinko Zima. Godišnju kolektivnu nagradu dobio je i Color emajl d.o.o., tvrtka koja se bavi metalskom proizvodnjom samostojećih i ugradbenih kamina, čeličnih dimovodnih cijevi, te je jedan od većih proizvođača u ovom dijelu Europe. Preko 90% proizvodnje izvoze u cijelu Europu, ali i na Azijsko tržište. Nagradu je primio vlasnik i direktor Goran Šutalo.

Nagradu za Humanost dobila je OŠ Antuna Kanižlića za cijeli niz humanitarnih akcija koje provode tijekom cijele godine, ali neke već i desetak godina. Posebno su učenici i učitelji senzibilni za prikupljanje sredstava za gladnu djecu, te niz godina kroz akciju Marijinih obroka osiguravaju školske obroke za siromašnu djecu Afrike, koji je najčešće jedini obrok u danu za tu djecu. Opremili su jednu kuhinju za 250-ak djece jedne škole u Liberiji i brinu se konstantno za dopremu hrane u tu kuhinju i za obroke učenicima. Nagradu je primila ravnateljica Marija Samardžija.

Nagradu Počasnog građanina grada Požega požeški gradonačelnik Darko Puljašić uručio je Anti Potrebici, nekada stanovniku Požege, koji je završio osnovnoškolsko i gimnazijsko obrazovanje u Požegi, pravni fakultet u Zagrebu, a kasnije počeo i raditi kao pravnik na požeškom sudu. Kasnije odlazi u Zagreb, radi kao sudac, postaje i sudac i predsjednik Vrhovnog suda, prvi predsjednik uspostavljenog Državnog sudbenog vijeća, a danas kao umirovljenik živi u Zagrebu. Ante Potrebica zahvalio se u ime svih nagrađenih nagradama grada Požege.

Galerija slika