Ispiši ovu stranicu
Subota, 10 Ožujak 2018 17:04

Uz 21-u povijesnu postrojbu prisjetili se fra Luke i oslobođenja od Osmanlija prije 329 godina

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

GRAD POŽEGA OBILJEŽAVA DAN GRADA I BLAGDAN GRGUREVA -

POŽEGA – Grad Požega od 10. do 12. ožujka nizom manifestacija obilježava Dan grada i slavi Grgurevo uz pucnjeve topova, kubura i mužara sjećajući se dana kada je fra Luka Ibrišimović Sokol, prije 329 godina oslobodio s ustanicima Požegu od osmanlijske vojske. 12. ožujka godine 1689. na brdu Sokolovcu kod Požege, fra Luka je s narodnom vojskom razbio Turke, te je tom prigodom dobio nadimak Sokol. Fra Luka i njegova narodna vojska odigrali su veliku ulogu u oslobođenju Slavonije. Slavonija je konačno oslobođena godine 1691., a fra Luka je odmah organizirao naseljavanje opustošenih krajeva i gradnju crkvi. IMG 3369
U subotu, 10. ožujka 2018. Gradska glazba Trenkovi panduri, Požeške mažoretkinje i novo ustoličena Gradska straža grada Požege predvodila je mimohod 21-e povijesne postrojbe požeškim ulicama. Mimohod je krenuo od starog Autobusnog kolodvora, do spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima 123. brigade, gdje su položeni vijenci. Smotra svih postrojbi održana je Trgu sv. Terezije gdje je prijavak podnio umirovljeni natporučnik HV-a i predsjednik požeške Povijesne postrojbe Trenkovi panduri Vladimir Potnar. Nakon prijavka požeški gradonačelnik Darko Puljašić je izvršio smotru svečanog postroja povijesnih postrojbi.

U svečanom mimohodu i postroju sudjelovale su još Gradska straža Bakar, Dubrovački trombunjeri, Dubrovnik, Zrinska garda Čakovec,Turopoljska banderija, Turopolje, Karlovačka građanska garda, Hrvatski Sokol Osijek, Hrvatski Sokol Vinkovci, Križevačka djevojačka straža, Keglevičeva straža Kostel, Rapski samostreličari, Rab, Husari varaždinske županije, Počasni predsjednik Saveza Europskih vojni postrojbi iz Beča general-major Helmut A. J. Eberl, IMG 3465Burgergarde der Stadt Ravensburg 1830. e.V – Ravensburg (Njemačka), IG Jerome Bonarparte mit Suite – Jena (Njemačka), Historishe Spielleutegruppe Jena (Njemačka), Pandursky pluk barona Franze von der Trencka – Novy Jičin (Češka), Hajdučka družina Mijat Tomić, Tomislavgrad, Varaždinska građanska garda, Đurđevački graničari Đuroki Đurđevac, Kuburaško društvo, Kraljev vrh, Petrovska pištola, Petrovsko, Gospićka garda Vukovi, Gospić i na kraju Povijesna postrojba Trenkovi panduri Požega.

Vijenac su položili podno spomenika fra Luki Ibrišimoviću, a prigodno su se obratili okupljenim Požežanima, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i požeški gradonačelnik Darko Puljašić.
- Dragi pripadnici povijesnih postrojbi, vi ste najbolji pokazatelj da narod koji ne poštuje svoju povijest nema budućnost. Zahvaljujem našim požeškim povijesnim postrojbama koje su organizirale ovaj vrijedni događaj, a hvala i svima vama koji ste nam došli u goste. Povijest je ono što čini Požegu, 330 godina je prošlo kako je Požega oslobođena turskog jarma, ali i danas, u Požežankama i Požežanima, u ponosim ljudima Slavonije gori volja za očuvanje slobode i želja za boljim životom. Pozivam vas da budete ambasadori centra Zlatne doline, grada Požege i da promičete ovo što ovdje imamo, a svoje sugrađane pozivam da zajedno volimo to što imamo za budućnost, za našu mladost za sve za što je vrijedno živjeti. Danas upravo slavimoIMG 3428 dan kada su nas naši preci zadužili da se jednakom snagom i hrabrošću borimo na putu u još bolju budućnost – istakao je gradonačelnik Puljašić.

- Došli ste u grad velike hrvatske povijesti, na dan kada smo prije više od 300 godina, narod predvođen Lukom Ibrišimovićem odlučio skinuti jaram i osloboditi ovaj najljepši dio Hrvatske. Upravo danas su u našoj vojarni domovini prisegnuli novi ročnici pred hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović. Čast mi je danas da sam s vama – rekao je župan Tomašević, koji je podsjetio da su isto tako i u Domovinskom ratu ustali hrvatski ratnici i uspjeli obraniti našu hrvatsku državu. Hrvatska je i tada bila na koljenima, no neprijatelju smo pružili otpor i danas imamo svoju, slobodnu i neovisnu državu Hrvatsku.

Sve je završilo glasnim pucanjem iz topova, mužara, kubura i pistola, nastavkom defilea preko Trga sv. Trojstva, a onda se pucanje nastavilo u požeškim brdima, uz veselje, slavonske specijalitete i kvalitetno vino požeških vinogradara.

Galerija slika