Subota, 03 Ožujak 2018 12:13

"Mimohodom pobjednika" obilježen početak Domovinskog rata u Pakracu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OBILJEŽENA 27. OBLJETNICA POČETKA DOMOVINSKOG RATA U HRVATSKOJ -

PAKRAC - Unatoč snježnom i hladnom vremenu, ulicama Pakraca je 2. ožujka održan „Mimohod pobjednika“ u kojem je, prema procjenama, sudjelovalo više od 500 sudionika koji su stigli iz raznih dijelova Hrvatske. Bio je ovo središnji čin obilježavanja dvadeset i sedme godišnjice napada na Policijsku postaju Pakrac što se smatra prvim oružanim sukobom hrvatskih regularnih snaga s pobunjenim Srbima koji su 1991. godine razoružali 16 policajaca hrvatske nacionalnosti i zauzeli policijsku postaju, taj događaj se ujedno uzima kao početak Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj.

Prije povorke gradskim ulicama u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije sudionici mimohoda i visoki uzvanici prisustvovali su svetoj misi za sve poginule i umrle branitelje koju je predvodio pakrački župnik msgr. Matija Juraković.

„Mimohod pobjednika“ započeo je ispred pakračke župne crkve i završio u Hrvatskom domu „Dr. Franjo Tuđman“ gdje su izaslanici Vlade RH, Predsjednice RH te predstavnici organizatora, Požeško – slavonske županije i pakračke gradske vlasti održali prigodne govore.

Prije svečanog programa u Hrvatskom domu na RKT groblju u Pakracu ispred spomen-obilježja poginulim braniteljima vijence i lampione je položilo izaslanstvo Predsjednice RH koje su predvodili njezin savjetnik za branitelje Ante Deur i general Mladen Markač, počasni građanin Lipika i Pakraca; izaslanstvo predsjednika Vlade RH predvođeno ministrom branitelja Tomom Medvedom, pomoćnikom ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Davorom Huškom i zamjenikom glavnog ravnatelja policije te izaslanikom ministra unutarnjih poslova Željkom Pršom; izaslanstvo Požeško-slavonske županije na čelu sa županom Alojzom Tomaševićem i zajedničko izaslanstvo Pakraca, Lipika, Požege, Bjelovara, Garešnice, Čazme te općina Jakšić, Kalnik i Kaptol među kojima je bila pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević, kao i predsjednik Gradskog vijeća Grada Lipika Mladen Dolić. Počast su odali i predstavnici obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, predstavnika sudionika događanja iz ožujka 1991. godine te predstavnici braniteljskih udruga.

Svečani program obilježavanja 27. godišnjice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj započeo je hrvatskom himnom u izvedbi policijske klape Sveti Mihovil iz Splita, a nastavio se govorima uvaženih uzvanika koji su se obratili okupljenim braniteljima, sudionicima događanja iz ožujka 1991., brojnim predstavnicima HV-a i MUP-a te predstavnicima državnih institucija i čelnicima lokalne i područne samouprave.

Miroslav Ivančić, predsjednik pakračkog Gradskog vijeća te predsjednik Udruge hrvatske policije iz Domovinskog rata branitelja Pakraca i Lipika, koja je i organizator ovog svečanog obilježavanja, zahvalio je svima koji su se odazvali. On je iskazao i ponos činjenicom kako je ovo trinaesti put kako se organizira sjećanje na početak Domovinskog rata u Pakracu te je izrazio nadu kako će na tridesetoj obljetnici biti prisutni svi nosioci najviših državnih dužnosti.

Okupljenima se obratila i Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca, pozdravivši sve prisutne i naglasivši kako moramo poznavati svoju povijest kako bismo znali cijeniti budućnost i raditi da ona bude onakva kakvom su je naši branitelji tih ratnih godina i zamišljali.

Imali smo čast da budemo sudionici povijesnog stvaranja slobodne i neovisne Republike Hrvatske i kako vrijeme dalje teče, vrijednost toga vremena sve je veća, rekao je u svojem govoru požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, koji je istaknuo poruku naših predaka kako trebamo čuvati Hrvatsku za sljedeće generacije.

Događaja iz ožujka 1991. se prisjetio i umirovljeni general Marko Lukić, prvi zapovjednik Antiterorističke jedinice „Lučko“, a sudionicima se obratio i Željko Prša, zamjenik glavnog ravnatelja policije te izaslanika ministra unutarnjih poslova.

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja, general Tomo Medved istaknuo je kako je Domovinski rat započeo prije 27 godina upravo ovdje u Pakracu i tom je prilikom iskazao zahvalu sudionicima ondašnjih događanja, ali svim hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u obrani domovine. On je isto tako napomenuo kako će se istina o Domovinskom ratu uvijek štititi, kao i prava hrvatskih branitelja.

Prenoseći čestitke predsjednice Kolinde Grabar Kitarović njezin izaslanik, te ujedno savjetnik za branitelje, Ante Deur kazao je kako je Pakrac mjesto gdje se počela stvarati hrvatska država. „Pakrac je sigurno temelj herojskog čina i vizija kroz koju smo poslije prolazili. To je onaj moment kad mnogi nisu vjerovali u ono što dolazi, a dolazio je jedan okrutan rat, ali pobjednički“, dodao je Deur.

Na kraju svečanog programa predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm uručio je foto monografiju „Specijalna policija u Domovinskom ratu“ predstavnicima ustanova, institucija, kao i čelnicima lokalne samouprave.

Tekst/foto: Compas