Srijeda, 12 Rujan 2012 13:29

Sada se mogu posvetiti ozbiljnoj proizvodnji povrća

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

PRVI SUSTAV ZA NAVODNJAVANJE U ŽUPANIJI RADI -  

KAPTOL - U općini Kaptol ovog proljeća po prvi puta poljoprivrednici su bili u mogućnosti koristiti sustav za navodnjavanje kojeg je izgradila država i županija. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Humski koje se već 20 godina bavi proizvodnjom povrća zadovoljno je što je upravo navodnjavanje stiglo ove godine kada je suša pokazala svoju ekstremnost.

NAVODNJAVANJE04-Navodnjavali smo krumpire, kupusnjače i lubenice. Unatoč navodnjavanju imamo prinose manje zbog vrlo visokih temperatura, ali zato je kvaliteta dobra. Međutim, da nije bilo vode doslovce ne bi bilo ničega, sve bi propalo. Navodnjavanje kap po kap koje smo imali na lubenicama došlo je do punog izražaja, a tamo gdje smo imali rasprskivače i topove za vodu rezultat je manji – ističe Anita Humski.

Dodaje da su pokusno navodnjavali i ratarske kulture, soju i kukuruz, što se pokazalo dobrim. - Mi smo u međuvremenu morali odustati od sadnje nekih povrtlarskih kultura te lubenica jer nismo imali navodnjavanje, a sada kada imamo mogućnost da navodnjavamo svojih 35 hektara otvorile su nam se velike mogućnosti te već sada imamo upite od trgovačkih centara da radimo za njih. Sada ćemo opet početi saditi i papriku. Smatram da ovu mogućnost trebaju i drugi početi koristiti jer od ratarstva nema zarade – poručuje Anita koja je posebno zadovoljna nadležnim ministarstvom koje se uključilo u realizaciju projekta, ali isto tako smatra da se više treba u sve to uključiti i lokalna zajednica.

Kako su za korištenje sustava za navodnjavanje posebno zainteresirani povrtlari u Alilovcima sadašnja mogućnost korištenja navodnjavanja za 70 hektara u Kaptolu proširit će se ove jeseni za još 40 hektara. - Izvođač radova već je izabran, a još ove godine trebali bi početi radovi na sustavu za navodnjavanje Ramanovci-Bektež u vrijednosti oko 3 milijuna kuna. Taj sustav bi omogućio za sada korištenje navodnjavanja na 365 hektara. Hrvatske vode financirat će ga s 80 posto, a ostatak će platiti Kutjevo d.d. - kaže Željko Jakopović, požeško – slavonski dožupan za gospodarstvo.

Naime, te površine uglavnom će koristi kutjevački kombinat koji je veliki proizvođač sjemenske robe za čiju proizvodnju je nužno navodnjavanje. - To će nam omogućiti da povećamo prinos za minimalno 30 posto, odnosno i više u ekstremnim godinama kakva je ova. Ove godine smo vlastitim sustavom navodnjavali samo 37 hektara sjemenskog kukuruza i 12 hektara sjemenske soje jer više nije bilo vode u akumulaciju Kuštrevac koju smo za to koristili – kaže Natalija Matajić, predsjednica Uprave Kutjeva d.d.    (a.t.)