Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 14 Veljača 2018 12:42

Učenici i studenti vlakom će putovati besplatno

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA SUBVENCIONIRAT ĆE PRIJEVOZNE KARTE ŽELJEZNICE -

POŽEGA - Kada je prošlog tjedna krenuo ponovno vlak, nakon četiri godine zastoja, na relaciji Virovitica, Daruvar, Pakrac, Lipik, Banova Jaruga, Zagreb, povezao je četiri županije iz unutrašnjosti sa Zagrebom. Na probnoj vožnji uz putnike našli su se i župani četiri županije te su tada potpisali sporazum s Hrvatskim željeznicama o subvencioniranju prijevoznih karata za učenike 25% i studente 50%. Požeško-slavonska županija je sudjelovala s 50.000 kuna za početak ugovora, zajedno s Virovitičko-podravskom, Bjelovarsko-bilogorskom i Sisačko-moslavačkom županijom. Kako ministarstvo učeničke karte subvencionira sa 75% a studentske s 50%, na ovoj relaciji sada se učenici i studenti prevoze potpuno besplatno.

- Na taj način smo riješili problem istočnog dijela naše županije, a upravo jučer smo s predstavnicima Uprave HŽ krenuli rješavati problem zapadnog dijela županije. Dogovorili smo da se prilagodi vozni red vlaka od Čaglina preko Pleternice do Požege tako da učenici i studenti, ali i ostali građani mogu stići u škole i na veleučilište, te obaviti poslove u Požegi. Uvest će se nekoliko lokalnih linija tijekom dana. Željeli smo omogućiti upravo učenicima i studentima, ali i pomoći njihovim roditeljima, da se mogu školovati. Kako predstoji i uređenje pruge do Našica i uskoro uspostava putničkog prijevoza prema Osijeku, ugovorit ćemo i subvencionirati i svim učenicima i studentima prijevozne karte i do Osijeka. HŽ je najavio velika ulaganja u Slavoniji, čime se vraća ona višegodišnja zapostavljenost, te nam slijedi bolja prometna povezanost - istakao je župan Alojz Tomašević, koji je pohvalio prijevoz od Pakraca prema Zagrebu željeznicom koja je na taj pravac uvela modernizirani i komforni vlak. Svakako će učenicima i studentima biti prihvatljiviji prijevoz vlakom koji će biti udobniji i besplatan, a na taj način će izbjeći gotovo monopolistički način ponašanja autobusnih prijevoznika koji sada ucjenjuju lokalne zajednice ukidanjem autobusnih linija koje se nisu u potpunosti pokazale rentabilnima, unatoč ugovorima kojima su preuzeli obvezu prijevoza. To je doživio Osijek kada su mu u jednom danu ukinute 72 autobusne linije kao nerentabilne.

Župan Tomašević je spomenuo da se s predstavnicima HŽ razgovaralo o ponovnom uvođenju direktnog vlaka Požega – Zagreb ujutro i poslije podne povratak, koji je nekoliko godina prometovao. Županije je spremna sufinancirati i taj pravac, a za početak župan Tomašević očekuje bar studentski izravni vlak koji bi vozio petkom poslijepodne iz Zagreba a nedjeljom poslije podne iz Požege za Zagreb. To bi svakako odgovaralo studentima, posebno je bi subvencionirana karta bila jako povoljna za ovaj oblik prijevoza.

Razgovaralo se i o razvoju turizma na području naše županije, gdje bi također HŽ uveo posebne garniture vlakova koje bi po povoljnim cijenama karata dovozili turiste iz Zagreba i drugih većih središta na naše manifestacije, od gastro, kulturnih, zabavnih, festivala, planinarenja, bicikliranja i dr. Takve kompozicije bi mogle dovoziti hodočasnike u Pleternicu na svetkovinu Gospi od Suza, u Veliku na Najduži stol, požeški Aurea fest, Martinja, Vincelova i druga velika događanja od šireg interesa za posjetitelje. Županija će zajedno s čelnicima općina i gradova raditi i kalendar događanja, sada već za 2019. godinu, da bi se na vrijeme moglo organizirati dolazak turista s turističkim agencijama i sa željeznicom.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska