Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 05 Veljača 2018 12:22

Besplatan prijevoz vlakom za studente i učenike

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

REVITALIZACIJA ŽELJEZNIČKOG PUTNIČKOG PRIJEVOZA -

PAKRAC / LIPIK - Nakon nepune četiri godine putnički vlak ponovno vozi prugom na relaciji Daruvar – Pakrac – Lipik – Banova Jaruga – Zagreb. Promotivna vožnja krenula je u nedjelju 4. veljače u 18:04 sati s daruvarskog kolodvora, HŽ Putnički prijevoz ponovno je uveo željeznički putnički prijevoz na ovoj relaciji, a od ponedjeljka 5. veljače će u promet biti uvedeno 13 vlakova; dva vlaka vozit će na relaciji Virovitica – Banova Jaruga – Virovitica, devet vlakova na relaciji Daruvar – Pakrac – Lipik – Banova Jaruga – Lipik – Pakrac – Daruvar, a dva vlaka namijenjena 27628701 2115054161843010 2952145032022342660 oprvenstveno prijevozu studenata vozit će petkom na relaciji Zagreb GK – Lipik – Pakrac – Daruvar – Virovitica i nedjeljom na relaciji Virovitica – Daruvar – Pakrac – Lipik – Zagreb GK. Uz 13 navedenih vlakova, putnici će se nastaviti prevoziti i autobusima na relacijama Virovitica – Daruvar – Virovitica i Virovitica – Banova Jaruga – Virovitica  (9 autobusnih linija).

Nedjeljna promotivna vožnja vlakom koji je krenuo iz Daruvara u smjeru Pakraca, Lipika, Banove Jaruge i Zagreba bila je besplatna za sve građane, a vožnji su prisustvovali; u ime Ministarstva mora, prometa i infrastrukture državna tajnica dr. sc. Nikolina Brnjac i savjetnik ministra Igor Radić, Željko Ukić predsjednik uprave HŽ Putnički prijevoz, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs zajedno sa zamjenicima, zamjenik virovitičko-podravskog župana Darko Žužak, predsjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana i predsjednik lipičkog Gradskog vijeća Mladen Dolić, zamjenik pakračke gradonačelnice Marijan Širac i predsjednik pakračkog Gradskog vijeća Miroslav 27503249 2115054488509644 1186197051673856482 oIvančić, zamjenici daruvarskog gradonačelnika – Vanda Cegledi i Vladimir Bilek, koji je ujedno i saborski zastupnik, predstavnici medija, studenti, učenici, te brojni građani, među kojima su najveselije bile dobrovačke maškare, odnosno vrijedni članovi Udruge LIDO, koji su pjesmom zabavljali sve putnike na relaciji Daruvar – Lipik.

Potpisan Sporazum o sufinanciranju prijevoza učenika i studenata

Pruga Virovitica – Banova Jaruga prolazi kroz četiri županije (Virovitičko-podravska, Bjelovarsko-bilogorska, Požeško-slavonska i Sisačko-moslavačka). U cilju povećanja mobilnosti stanovništva te poboljšanja kvalitete života građana, ali isto tako povezivanja i poticanja gospodarskog razvoja županija, predstavnici ove četiri županije, zajedno s predstavnicima HŽ Putničkog prijevoza jučer su potpisali Sporazum o sufinanciranju prijevoza učenika i studenata iz kojeg proizlazi da će redoviti studenti i učenici srednjih škola s prebivalištem na području Požeško-slavonske, Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske i Sisačko-moslavačke županije, kojima je polazište ili odredište na relaciji Banova Jaruga – Lipik – Pakrac – Daruvar – Virovitica, imati osiguran besplatan prijevoz vlakom.

27709869 2115055138509579 2093037237122520225 o- Vrlo dobro je poznato da je još prije četiri godine, dakle 2014. godine, došlo do ukidanja pruge koja je spajala ovaj dio sa Zagrebom i današnji potpis ugovora, koji smo učinili u ovom vlaku, znači novi povratak života te garanciju i Lipika i Pakraca da se mladim ljudima, prije svega srednjoškolcima i studentima omogući besplatna vožnja uz potporu Hrvatskih željeznica, ali i Požeško-slavonske županije. Mi smo odvojili dio sredstava kako bi omogućili tim mladim ljudima i njihovim roditeljima da više ne moraju razmišljati kako i na koji način platiti prijevoz ako odlaze u neki drugi dio Republike Hrvatske na školovanje. Lipik i Pakrac postaju gradovi koji će putem željeznice biti povezani sa središnjom Hrvatskom i zato sam izuzetno ponosan i sretan što smo pokrenuli novu priču. Nakon četiri godine te dolaska nove uprave i Ministarstva prometa, koji su prepoznali važnost ovakvog projekta, dobili smo ono što smo htjeli. Otvorena je ponovno pruga koja spaja Zagreb sa središnjim dijelom Slavonije, a iza ovoga slijede i novi razgovori za još neke određene putne pravce istočnog dijela Požeško-slavonske županije i siguran sam da ćemo pronaći model 27500305 2115054378509655 3988137339506334836 osubvencioniranja, ali i interesa, kako HŽ-a tako i županija, a što je rekao i predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz, ovo nije samo ekonomska nego prije svega društvena potpora ljudima da ostaju u ovom kraju - rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

- Ne mora se reći da je ovo životno važno pitanje za građane Lipika, ali i za građane Pakraca te za sve gradove i općine koje su vezane uz ovu prugu. Prije četiri godine, kad je ova pruga zatvorena, dogodilo se nešto što nismo priželjkivali, a to je prometna izoliranost u kojoj smo proteklih godina živjeli. Ovim okrećemo jednu novu stranicu premda je malo čudno što se u 2018. godini veselimo vlaku, ali živimo u takvom okruženju i takvoj sredini - rekao je gradonačelnik Lipika Vinka Kasana. Koliko je ovo bitno za građane, toliko je bitno i za gospodarstvo jer treba pokrenuti gospodarstvo, treba napučiti ovaj prostor da imamo dovoljno stanovnika i dovoljno jako gospodarstvo kako u budućnosti opstanak ove pruge ne bi više nikada dolazio u pitanje, istaknuo je gradonačelnik Kasana.

27624904 2115053075176452 6898572972583575364 oBrojni građani su u nedjelju odlučili iskoristiti priliku i besplatno se provozati vlakom, a među njima je bilo puno Lipičana i Pakračana. Kako je vlak krenuo iz Daruvara, na gotovo svakoj stanici je bilo putnika koji su ulazili. Neki su išli zbog posla jer rade u Zagrebu ili nekom drugom mjestu, neki su išli zbog toga što se školuju pa odlaze na fakultet ili u školu, a veliki dio je išao zbog sentimenta prisjećajući se svoje mladosti i nekadašnjih putovanja vlakom.

Stigavši u Lipik, vlak je dočekalo mnoštvo građana među kojima se vidjelo iskreno veselje zbog ponovnog uspostavljanja putničkog prijevoza na ovu našu prugu.

Tekst/foto: Compas

Galerija slika