Utorak, 30 Siječanj 2018 09:39

Žele zadržati postojeći i privući novi liječnički kadar

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PAKRAC BROJNIM POGODNOSTIMA ŽELI PRIVUĆI LIJEČNIKA -

PAKRAC -Trenutno jedan od najvećih problema s kojim su suočene mnoge bolnice i zdravstvene ustanove diljem Hrvatske je odlazak liječnika i iseljavanje u inozemstvo.

Problem manjka liječnika nije zaobišao niti Pakrac u kojem nastoje riješiti ovaj problem, a posljednji u nizu pokušaja zadržavanja postojećeg i privlačenja novog liječničkog kadra su mjere o pogodnostima za liječnički kadar.

Ovim mjerama se potencijalno zainteresiranim liječnicima u budućnosti nudi smještaj u kadrovske stanove Grada Pakraca, subvencioniranje stambenih kredita, sufinanciranje troškova specijalizacije kroz dodatak od 800 kuna na mjesečnoj bazi, kao i kasnije stručno usavršavanje. Tu je i pogodnost za liječnike s malom djecom koji bi plaćali samo pola cijene dječjeg vrtića. Ove godine se započelo sa stipendiranjem studenata medicine u visini od 1.200 kuna.

- Prepoznali smo prioritete i cilj nam je u našoj bolnici zadržati postojeći liječnički kadar ali i privući u našu sredinu novi liječnike, mlade i školovanje ljude. Ovaj projekt je prvi korak koji naša sredina može napraviti sa skromnim proračunom kakav ima, a obzirom da postoji interes, mislim da smo na pravom putu. Također ovo je dugoročan projekt i uvjerena sam da je ovo bio pravi potez i da ćemo već u skoroj budućnosti vidjeti i konkretne rezultate - rekla je na ovu temu Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca.

Od 1. siječnja pakračka bolnica nakon točno četiri godine funkcioniranja pod Općom županijskom bolnicom Požega, ponovno ima pravnu samostalnost i od prvog dana 2018. djeluje pod imenom Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana. Vršiteljica dužnosti ravnateljice je Marina Major, dosadašnja predstojnica bolnice koja je itekako upoznata s problem odlaska liječnika. - Problem nedostatka liječnika nije zaobišao ni našu bolnicu. Liječnici jesu odlazili iz naše ustanove, ali ne u inozemstvo. No, osim odlazaka, unazad godinu i pol u bolnici Pakrac su zaposlena i tri nova doktora medicine specijaliste koja su prešla raditi kod nas iz drugih ustanova. Nakon četiri godine smo dobili pripravnike i to tri doktora medicine, od kojih su dva pokazala veliki interes za specijalizacijom u našoj ustanovi. Trenutno je u našoj bolnici zaposleno 29 doktora medicine, 5 specijalizanata te 3 doktora medicine pripravnika, a u drugoj polovici 2018. godine i početkom 2019. godine očekujemo povratak 4 specijalizanata. U tijeku su natječaji za zapošljavanje i važno nam je zaposliti barem još po jednog liječnika, specijalistu ginekologije i kirurgije, ali želja nam je ojačati našu bolnicu s liječnicima svih specijalnosti.

Ističe i veliku suradnju i razumijevanje grada Pakraca i županije Požeško–slavonske.
- Intenzivno surađujemo s gradom Pakracom, gdje nalazimo potporu i razumijevanje problema te zajedničkim snagama pokušavamo pronaći rješenje kako bi poboljšali kadrovsku strukturu naše bolnice u najboljem interesu naših pacijenata. Potporu u radu pruža nam i osnivač, Županija Požeško–slavonska te susjedni gradovi i općine, a zahvaljujući upravo njima smo prije Božića, „pod bor“ dobili UZV uređaj vrijedan pola milijuna kuna. Imajući u vidu potrebe gravitirajućeg stanovništva iz tri županije, kako bi im olakšali pristup zdravstvenoj zaštiti, surađujemo s OŽB Požega, iz koje nama liječnici dolaze raditi u specijalističke ambulante - pojasnila je Marina Major.