Subota, 27 Siječanj 2018 16:27

Proširenja Dječjeg vrtića u Pleternici

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PLETERNICA - Unazad nekog vremena "tiho" se najavljivala mogućnost proširenja Dječjeg vrtića u Pleternici u sklopu kojeg bi se izgradio i bazen. Osluškivali smo te informacije na formalnim i neformalnim razgovorima i tiskovnim konferencijama, a prema svemu sudeći ta su se razmišljanja počela provoditi u stvarnost. Da se o tome ozbiljno razmišlja potvrda je objave na Facebooku pleterničke gradonačelnice Antonije Jozić koja između ostalog navodi kako je "prošao opet jedan kreativni dan u gradskoj upravi - dan koji čovjeka napuni energijom, optimizmom i srećom zbog naših najmlađih sugrađana za koje stvaramo nove projekte i nove vrijednosti" nastavljajući kako se krenulo u realizaciju projekta nadogradnje dječjeg vrtića Tratinčica!

Sve nas je to ponukalo da se više oko toga zainteresiramo i pitamo gradonačelnicu Jozić je li na pomolu još jedno gradilište u Pleternici. Neki možda u to neće odmah povjerovati ali će se kao i mi veoma brzo razuvjeriti jer kako sada stvari stoje investicija i ulaganje je gotovo izvjesno.

- Pleternički vrtić popunio je svoje kapacitet krajem prošle godine kada smo upisali sedmu skupinu tako da je danas u vrtiću 145 djece. Istovremeno prostor dječjeg vrtića koristi i 73 djece koji pohađaju predškolu. Nepune 4 godine od izgradnje i otvorenja našeg vrtića suočili smo se s činjenicom da i dalje postoji lista čekanja i potreba proširenja samog vrtića, otvaranja novih skupina, ali i osiguravanja prostora za rad predškole. Stoga smo već prošle godine odlučili krenuti u priču oko nadogradnje samog objekta, ne samo u smislu stvaranja prostora za nove skupine i predškolu već i u razmišljanje da u sklopu vrtića izgradimo i bazen za naše najmlađe sugrađane - ističe u razgovoru gradonačelnica Jozić dodajući kako se sjeća vremena izgradnje novog vrtića i komentara nekih sugrađana da Pleternici ne treba toliki vrtić i da ne treba te da je bolje da se sličan prostor namjeni umirovljenicima nego djeci.

- Mislim da rezultati i činjenice kojima sad svjedočimo najbolje mogu "komentirati" takve izjave. Prošle godine grad Pleternica se s ovim projektom prijavio na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za sufinanciranje pripreme projektne dokumentacije i očekujem da ćemo dobiti podršku i tijekom ove godine pripremiti tehničku dokumentaciju. Sam projekt planiran je i u okviru Proračuna grada Pleternice, a predviđa nadogradnju dječjeg vrtića Tratinčica s tri nove odgojne skupine, prostorom predškole te izgradnju zatvorenog bazena veličine cca 100 četvornih metara sa svim potrebnim sadržajima, svlačionicama, tuševima i sl. - najavljuje pleternička gradonačelnica naglašavajući kako se prema prvim procjenama trošak dogradnje sa svim sadržajima kreće se oko 7,5 milijuna kuna.

- Mogućnosti financiranja vidimo u mjerama ruralnog razvoja gdje se takvi projekti financiranju 100%. Nakon pripreme tehničke dokumentacije prijavljivat ćemo se na dostupne nacionalne i EU fondove te, obzirom na izuzetnu uspješnost naših projektnih prijava, vjerujem da već sljedeće godine možemo ići u nadogradnju - zaključila je gradonačelnica Jozić.

Gledajući na dosadašnje brojene projekte koje je proveo grad Pleternica i povlačenje financijskih sredstava iz EU fondova ne bi trebali sumnjati da i ovaj projekt neće veoma brzo ugledati svjetlo dana jer dokumentacija se naveliko spremna i čeka prve sekunde otkucaja sata iza ponoći kada natječaj bude otvoren da se može aplicirati i sredstva mogu dobiti što će biti opet i uvijek među prvima. Uvijek treba biti spreman!