Utorak, 23 Siječanj 2018 15:05

Najštedljiviji gradonačelnik Vrgorca, a odmah iza njega su gradonačelnik Kutjeva i gradonačelnica Pleternice s tek 7.500 kn

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

TKO SU NAJŠTEDLJIVIJI GRADONAČELNICI KAD SU U PITANJU OSOBNE PLAĆE -

POŽEGA – Tko su najštedljiviji gradonačelnici u Hrvatskoj, dolazimo do podataka iz analize gradonačelnik.hr koji nam govore da imamo visoko plasirane po štedljivosti dva naša gradonačelnika, Kutjeva i Pleternice. Podaci o plaćama gradonačelnika dostupni su u njihovim imovinskim karticama koje su prijavili nakon stupanja na dužnost, odnosno nakon lokalnih izbora u lipnju prošle godine. Moguće je da je u međuvremenu bilo nekih izmjena što se plaća tiče, a koje su gradonačelnici trebali prijaviti do kraja godine. Kako ti podaci još nisu ažurirani, u analizi se držimo ovih s početka mandata, a oni potvrđuju kako je gradonačelnik s najnižom plaćom u Hrvatskoj i dalje, baš kao i u prošlom mandatu, prvi čovjek Vrgorca Ante Pranić. Pranićeva bruto plaća iznosi 5.609 kuna, što je neto iznos od 4.306 kuna, i jedina gradonačelnička plaća niža od prosječne hrvatske plaće koja je, po zadnjim podacima za rujan prošle godine, iznosila 5.958 kuna neto. Pranić je, podsjetimo, nakon dolaska na vlast na prijevremenim izborima 2016. godine odmah srezao plaće u gradskoj upravi pa i svoju vlastitu te na taj način u proračunu uštedio milijun kuna. Njegov je moto da gradonačelnikova plaća mora pratiti sudbinu proračuna, a gradonačelnik dijeliti sudbinu svojih građana.

Drugi gradonačelnik s najnižom plaćom, u neto iznosu dvije tisuće višom od Pranićeve, jest Matko Šutalo iz Valpova – 8.512 kuna bruto (6.420 kuna neto), a treći je Josip Budimir iz Kutjeva sa bruto plaćom od 10.870 kuna (7.521 kunu neto). Budimir je, također, zbog teške financijske situacije i velikih dugova koje je zatekao kada je 2014. došao na vlast, sam smanjio svoju plaću za 30 posto, te plaće djelatnika Jedinstvenog upravnog odjela za 15 posto.

Na četvrtom mjestu je Antonija Jozić iz Pleternice sa bruto plaćom 11.034 kune (7.500 kuna neto). Grad Pleternica i u našem je prošlom istraživanju proglašen najštedljivijim gradom u RH kada je u pitanju izdvajanje za plaće, a gradonačelnica ističe kako njihova politika plaća prati gospodarska kretanja u gradu i raspoloživa sredstva u proračunu.

 

Rang

Grad

Ime

Prezime

Bruto plaća

Neto Plaća

1

Vrgorac

  Ante

Pranić

5.609,38

  4.306,00

2

Valpovo

  Matko

Šutalo

8.512,90

  6.420,20

3

Kutjevo

  Josip

Budimir

10.870,65

  7.521,36

4

Pleternica

 Antonija

Jozić

11.034,90

  7.500,54

 

Osim ovih štedljivih gradonačelnika koji si isplaćuju najmanje plaće, ima ih nekolicina koji su volonteri, te posao gradonačelnika obavljaju samo uz volontersku naknadu. No to su uglavnom saborski zastupnici koji su si izabrali saborsku plaću, a u svom gardu imaju samo volontersku naknadu, kao Krešo Beljak, Marko Vešligaj, Darinko Dumbović, Ana Marija Petin, Milorad Batinić, Tomislav Klarić, Ivan Šipić, Stjepan Kovač ili oni koji su se odrekli i te volonterske naknade, kao gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević, Knina Marko Jelić, Kraljevice Dalibor Čandrlić, koji svoj grad ne koštaju ništa, objavio je portal, gradonačelnik.hr.