Ispiši ovu stranicu
Utorak, 09 Siječanj 2018 12:28

Budimir ne odustaje: “Ako treba preplovit ćemo pola svijeta za dobrog potencijalnog investitora”

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

KUTJEVAČKA GOSPODARSKA ZONA -

KUTJEVO – Nema predaha za gradonačelnika Kutjeva Josipa Budimira. U svojim kratkoročnim planovima zadao si je u ovoj 2018. godini zahtjevne zadaće za koje se može reći da su za njega jedan novi izazov.

IMG 9841Konsolidacije gradske blagajne bila mu je prioritet nad prioritetima u čemu je uspio. To je sad iza njega kao i vraćanje u život blokirane Turističke zajednice koja je za gradonačelnika Budimira bila noćna mora. I tu je polučio uspjeh iako mnogi u to nisu vjerovali.

Upušta se tako gradonačelnik Budimir u neke nove izazove uzimajući si na pleća nove projekte za koje smatra da su prioritetni i koji ga jednostavno tjeraju da nema predaha. Kako i sam kaže neke je rokove sam sebi zadao, a neki se sami po sebi nameću raznim direktivama koje je u obvezi ispoštovati što mu je naposljetku dužnost kao izabranom čelniku od svog naroda i svojih birača.

Samo jedan dio radne energije svakako će utrošit u konsolidaciju Turističke zajednice koja mora profunkcionirati u onom pravom smislu. Grad je osnovao i tvrtku, Europsku razvojnu agenciju koja bi trebala biti nositelj razvoja kutjevačkog kraja s ciljem ostvarenja gospodarskog i društvenog razvitka te na usluzi svim poslovnim subjektima bilo da se radi o tvrtkama, obrtnicima i OPG-ima.

IMG 9842Ono najvažnije gdje će biti potrebno uložiti puno energije je stavljanje u punu funkciju Gospodarske zone. Dobra zamisao kako i na koji način bi trebala zona funkcionirati nikada nije u potpunosti zaživjela. Na tome će trebati poraditi i to počevši od “jučer” jer vremena previše nema. Trenutno je 10-ak korisnika ili bolje reći ulagača koji u različitim djelatnostima rade na prostoru Gospodarske zone.

Veliki je problem što su neki poslovni subjekti ili pojedinci uzeli zemljište pod povoljnim uvjetima ali nikada svoju djelatnost s kojom su trebali početi raditi nisu stavili u namjensku i ugovorno obveznu funkciju. To je gorući problem s kojim se što prije gradonačelnik Budimir mora suočiti i svim pravnim sredstvima zemljište vratiti u vlasništvo grada i dati ga onom tko ima ozbiljne namjere da će nešto napraviti. Takav ulagač i investitor od grada Kutjeva prema novim poticajnim mjerama može ostvariti poticaje koje može samo poželjeti koji se rijetko mogu dobiti.

- Već smo pokrenuli nekoliko sudskih postupaka za povrat zemljišta jer neki bilo da se radi o tvrtkama, obrtima ili pojedincima nisu u ugovornom roku stavili zemljište u funkciju na što ih ugovorni uvjeti za dobivanje zemljišta obvezuje. Tražimo sve pravne mogućnosti na koji način da se zemljište vrati. Različiti IMG 9840su ugovori koje je tada sklopila gradska uprava. Tako sklopljeni ugovori nikako nisu prihvatljivi bili za grad ali oni su sad takvi kakvi jesu s kojima se mi moramo sad na sve moguće načine uhvatiti u pravnu proceduru. U tim ugovorima grad Kutjevo nije bio dovoljno zaštićen, nisu stavljeni sigurni mehanizmi koji bi onoga tko je dobio zemljište tjerali da ulaže kako se ugovorno i obvezao. Mi smo sad u situaciji da za ozbiljne potencijalne investitore zemljišta nemamo, a ovi koji su trebali nešto graditi i svoje zemljište u funkciju Gospodarske zone staviti nisu ništa napravili. Većinom je u ugovornoj obvezi bilo navedeno da u roku jedne godine trebaju početi s građenjem te da ako to ne učine da su dužni dobivenu česticu vrtati. Većina njih je samo nešto napravila, iskopali su temelje i misle da su ispunili ugovornu obvezu što se nikako ne može prihvatiti da su počeli s građenjem – pojasnio nam je gradonačelnik Budimir naglašavajući da bi se i prije zemljište izuzelo od neodgovornih samo da su ugovorene čvršće i jasnije odredbe te da bi situacija bila daleko jasnija.

- To bi zemljište ponudili i dali ozbiljnim ulagačima odnosno investitorima koje bi kao grad u svakom koraku pratili i pomagali kroz četiri poticajne mjere koje je za razvoj gospodarstva prihvatilo Gradsko IMG 9844vijeće. Sada je cijena zemljišta u Gospodarskoj zoni dvije kune po metru kvadratnom. Postoji mogućnost da onom investitoru koji je ozbiljan i koji ima namjeru zaposliti radnike s područja grada Kutjeva da cijena zemljišta bude još povoljnija, čak i besplatna. Nije toj pogodnosti kraj, takvog bi investitora oslobodili plaćanja komunalne naknade na određeni broj godina, a isto tako i komunalnog doprinosa i svih drugih pristojbi na koje može utjecati grad Kutjevo – dodaje gradonačelnik Budimir ističući kako je u proračunu predviđeno i poticanje zapošljavanja u Gospodarskoj zoni te sufinanciranje kupnje opreme, plaćanja raznih priključaka.

Kroz razgovor se mogla vidjeti odlučnost gradonačelnika Budimira kako mu je želja da što prije i u što kraćem roku stavi Gospodarsku zonu u punu funkciju te kako je naglasio da ako treba da će preploviti pola svijeta za dobrog potencijalnog investitora.

Tekst/foto: D.K.