Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 03 Siječanj 2018 18:34

Požeško-slavonska županija je jedna od 7 županija u kojoj još nisu evidentirani oboljeli od gripe

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

AKO STE PROPUSTILI CIJEPLJENJE SVE DOZE CJEPIVA U KOLIČINI OD 5.579 KOMADA SU PODIJELJENE  -

POŽEGA – Sezona gripe je počela, nešto ranije nego uobičajeno, prva oboljenja već su se javila početkom prosinca. Stanovnici Požeško-slavonske županije se nalaze među onima sretnijim, jer kod nas još nije službeno zabilježen niti jedan slučaj gripe. Osim nas gripe nema u još šest županija. Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije nabavio je prosječno isti broj doza cjepiva, jer sve doze prošle godine nisu iskorištene. Kako je krenula veća potražnja za cjepivom, Zavod je nabavio dodatne količine koje su također podijeljene po ordinacijama liječnika. Kako za sada saznajemo nove količine cjepiva više neće dolaziti u Hrvatsku, pa tako niti u našu županiju.
 - Prema službenim podacima do Božića je od gripe u Hrvatskoj obolilo 275 ljudi od čega najviše, 163-oje, u Zagrebu. Gripe još nema u Virovitičko-podravskoj, Ličko-senjskoj, Varaždinskoj, Karlovačkoj, Zadarskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji – rekao je dr. Ante Vitalija, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo u Požegi te dodao - Dobili smo 5.040 doza na početku sezone i sve je to već podijeljeno. Te količine smo dobili na osnovu prošlogodišnjih potreba, kada je još ostalo neiskorišteno nekoliko desetaka doza, no, naknadno smo još u dva navrata dobili manje količine. Ukupno je u našoj županiji ove godine podijeljeno 5.579 doza i mislim da više nećemo dobivati cjepivo.

To što za sada nemamo prijavljenih slučajeva gripe ne znači da nam ona neće uskoro doći, a kako postupiti u slučaju oboljenja, dr. Vitalija savjetuje: - Treba razlikovati gripu od prehlade. Kod gripe vas bole mišići i zglobovi, potpuno ste nemoćni i imate visoku temperaturu a to znači 39 i više stupnjeva. Ako vam curi nos, kišete i boli vas glava, to nije gripa. Ukoliko ipak imate gripu, valja biti kod kuće, mirovati, piti čajeve i puno tekućine, općenito, vitaminski napici također mogu pomoći i tablete za snižavanje temperature.