Srijeda, 20 Prosinac 2017 09:44

Usvojen Proračun za 2018. godinu „težak“ 25 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

3. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA KUTJEVA -

KUTJEVO – Poprilično burna, 3. Sjednica gradskog vijeća grada Kutjeva, prepuna pitanja, odgovora i diskusija s 29. točaka dnevnog reda, samo prve dvije točke, Rebalans proračuna grada Kutjeva za 2017. godinu, te Proračun grada Kutjeva za 2018. godinu, uzele su po sat vremena svaka točka.

Na kraju je usvojen s 11 glasova za i 2 suzdržana Rebalans proračuna za 2017. kojim se smanjuje proračun za 10-tak milijuna kuna, prvenstveno zbog toga što u realizaciju nisu krenuli projekti koje financira Ministarstvo regionalnog razvoja i Hrvatske vode, no ti se projekti za realizaciju prebacuju u 2018. godinu. To su projekti uređenja groblja, uređenje dviju ulica u Vetovu i izgradnja Međugeneracijskog centra u Kutjevu. Kroz raspravu o rebalansu doznali smo da je dugoročni kredit koji je grad Kutjevo podiglo u 2012. godini za saniranje velikih dugova, u potpunosti vraćen. Grad Kutjevo trenutno koristi samo okvirni kredit po žiro računu od banke, koji je odobren na 500 tisuća kuna, ali se trenutno koristi samo 270 tisuća kuna. Prošlogodišnji minus u poslovanju od 416 tisuća kuna planira se manjom rashodovnom stranom do kraja godine također vratiti, pa bi stanje s 31. 12. 2017. moglo biti pozitivna nula.

Proračun grada Kutjeva za 2018. godinu „težak“ 25,12 milijuna kuna usvojen je s 12 glasova za i 1 suzdržanim, a po riječima gradonačelnika on je usmjeren na gospodarstvo i zapošljavanje, a istovremeno je i socijalan s cijelim paketom socijalnih potpora. Novi proračun predviđa i povećanje poticaja na 1.500 kuna za novorođeno dijete. - Naš izvorni proračun je nešto veći od 6 milijuna kuna, a sve ostalo su projekti koji se financiraju iz europskih ili domaćih fondova i ministarstava, no da bi ih mogli aplicirati, moramo ih planirati u proračunu na prihodovnoj i rashodovnoj strani. Naš proračun se puni najviše od poreza na dohodak građana, no zbog velikog odlaska ljudi i obitelji u inozemstvo, ta stavka manja nam je za oko 700 tisuća kuna. Tog prihoda grad Kutjevo više nema – istakao je gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir, koji smatra da će i ovaj proračun doprinijeti bržem razvoju kutjevačkog područja.