Srijeda, 20 Prosinac 2017 09:19

Sa upravo odobrena dva nova tima za sanitetski prijevoz podižu razinu zdravstvenih usluga

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

RAZGOVOR S POVODOM: novi ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije, Marijan Višaticki, o novim projektima i povoljnim rješenjima na dobrobit pacijenata -

POŽEGA - Već se duže vremena pojavljivao problem u obavljanju sanitetskog prijevoza, kako na području Požeštine tako i cijele Požeško-slavonske županije koje je sve više dolazio do izražaja na što se sustavno ukazivalo i tražilo rješenje. Ovih je dana tim mukama došao kraj o čemu smo razgovarali s ravnateljem požeško-slavonskog Doma zdravlja, Marijanom Višatickim.

IMG 8339Višaticki je naglasio kako je pozitivnim propisima prema mreži, broju stanovništva, gustoći cesta i sl. propisano da Dom zdravlja Požeško-slavonske županije može imati šest timova sanitetskog prijevoza koji je kao takav broj timova najmanji gledajući na razini RH. 

 - Jedan tim znači dva sanitetska vozila, dva vozača i medicinski tehničar. Pod sanitetskim prijevozom podrazumijeva se prijevoz osobe u ili iz zdravstvene ustanove odnosno ugovorne ordinacije u svrhu pružanja zdravstvenih usluga koji se prijevoz vrši posebnim vozilom koje mora imati propisanu opremu. Do sada su bila četiri tima za područje Požeštine i dva tima za područje Pakraca i Lipika. Bio je to trajni deficit s vozilima odnosno timovima. S vozilima saniteta se prelazilo mjesečno više od 120 tisuća kilometara iz čega je proizlazilo već duže vremena da je bila potreba za povećanjem broja sanitetskih vozila odnosno timova što u određenom vremenu nije bilo moguće jer za to nije bilo razumijevanja - naglasio je ravnatelj Višaticki.

IMG 8341Uz pomoć osnivača Požeško-slavonske županije Dom zdravlja je, kako ističe Višaticki, lobirao je iz sredstava Zavoda za zdravstveno osiguranje, financiranje dva dodatna tima te da su ti timovi priznati da se osnuju po posebnom standardu jer su uvažene molbe u kojima su prikazane stvarne potrebe pružanja sanitetskog prijevoza.

 - Nova dva tima su počela su s radom od 1. prosinca tako da će u buduće sanitetski prijevoz biti dostupniji pacijentima i da će se manje vremena čekati na određene prijevoze. Redovito prevozimo pacijente na dijalizu, hemodijalizu, onkološke bolesnike i sve one druge koji ostvaruju pravo na sanitetski prijevoz prema propisanim pravilima. Žao mi je što moram reći da je broj sanitetskih prijevoza sve veći, a to govori da je stanovništvo starije, izloženo većem pobolu i ozbiljnijim bolestima. To je tužna statistika i moramo biti svjesni da je potreba za sanitetskim prijevozom veća i bit će u narednom vremenu još veća - nastavlja Višaticki dodajući kako ga veseli što je Zavod za zdravstveno osiguranje prihvatilo apele kako Doma zdravlja tako i osnivača, Požeško-slavonske županije.

 IMG 0100Marijan Višaticki, ravnatelj Doma Zdravlja PSŽ- Dom zdravlja Požeško-slavonske županije raspolaže s određenim vozilima kojima će se moći uz nove timove poboljšati standard u sanitetskom prijevozu. Naloge za sanitetski prijevoz izdaju izabrani liječnici primarne zdravstvene zaštite, liječnici u ugovornoj zdravstvenoj ustanovi i liječnici na objedinjenom hitnom bolničkom prijemu kod kojeg je pacijent u postupku liječenja. Pravo na sanitetski prijevoz imaju nepokretne osobe, teško pokretne i osobe koje zbog prirode bolesti nije preporučeno samostalno kretanje - dodaje ravnatelj Višaticki naglašavajući kako je u planu kupovina četiri nova vozila za sanitetski prijevoz kroz decentralizirana sredstva i pomoć Požeško-slavonske županije.

 - Dobivanjem nova dva tima podižemo razinu pružanja zdravstvene zaštite u djelatnosti sanitetskog prijevoza za stanovnike Požeško-slavonske županije što nam je velika želja, i to ona da budemo u službi čovjeka, što nam je i u obvezi - zaključio je Marijan Višaticki, ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije.